Deutsch Tamás továbbra is Brüsszelből csipkelődik

Készül a Fidesz EP listája, Európai Parlament
Berlin, 2009. november 13. ORBÁN Viktor, az ellenzéki konzervatív Fidesz-Magyar Polgári Szövetség elnöke, az Európai Néppárt, az EPP alelnöke és SZÁJER József, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője, az EPP frakciójának alelnöke (j) beszélget, mielőtt megkezdődik az EPP parlamenti frakciójának ülése Berlinben 2009. november 13-án. Az ülést a Vasfüggöny lebontásától az európai újraegyesítésig címmel tartották meg. (MTI/EPA/Alina Novopashina)
Vágólapra másolva!
Pelczné Gáll Ildikó Fidesz-alelnök és Deutsch Tamás is EP-képviselő lehet újra, erről a két politikus beszélt az Origónak. A kormánypártban úgy számolnak, hogy Szájer József lehet a listavezető, Bagó Zoltánnal pedig annyira elégedetlenek, hogy biztos nem kap befutó helyet.   
Vágólapra másolva!

Délután három órakor kezdődő ülésén foglalkozik a Fidesz elnöksége azzal, hogy kik kerüljenek fel a párt EP-listájára. A 63 nevet tartalmazó listára a végső pecsétet a Kövér László vezette választmány üti rá, a testület csütörtök délelőtt ül össze.

Bár a Fidesz hivatalosan csak a parlamenti választás után kezdett bele a lista összeállításába, a pártvezetés már az év elején számba vette a lehetséges jelölteket. Kalkulációik szerint a Magyarországnak fenntartott 21 EP-helyből 10-12 mandátumot szerezhetnek meg, tehát a lista első tíz helye számít biztos befutónak.

A lehetséges listavezetőről több pletykát is lehet hallani a Fidesz környékéről. Az egyik verzió szerint az EP-listát Szájer József, az Európai Néppárti frakció alelnöke vezetheti. Szájer mellett szól, hogy Orbán Viktor kormányfő bizalmasa, kulcsszerepe volt az új alkotmány kidolgozásában is. A miniszterelnök elégedett Szájernek a Fidesz brüsszeli képviselőcsoportja élén végzett munkájával is.

Orbán Viktor és Szájer József. Forrás: MTI/Alina Novopashina

Hónapok óta kering a Fideszben egy másik forgatókönyv is, eszerint a lista élére olyan embert állíthatnak, akit a Fidesz ősszel az uniós biztosi posztra jelöl. A listavezetői hely ugyanis nagyobb legitimitást adna a későbbi biztosnak. Mivel Szájerre a jövőben is frakcióvezetőként számítanak, egy ilyen forgatókönyv esetében a biztosi pozícióra esélyes Navracsics Tibor kerülne az élre. Úgy tudjuk azonban, Navracsics nem vállalta a listavezetői posztot, a politikus külügyminiszter lehet a következő kormányban.

Ez ellen a forgatókönyv ellen szól, hogy Orbán hétfői sajtótájékoztatóján munkatársunk kérdésére azt felelte: a későbbiekre nézve semmilyen pozíciót nem jelent az, hogy ki hányadik helyen szerepel a listán. Ezzel Orbán kizárta azt, hogy a Fidesz az EP-listavezetőt delegálná Andor László megüresedő helyére.

A Fidesz EP-frakciójának több ismertebb politikusa várhatóan Brüsszelben folytatja a következő ötéves ciklusban is. Deutsch Tamás - aki elmúlt években szókimondó Twitter-bejegyzéseivel hívta fel magára a figyelmet - az Origónak azt mondta: a Fidesz vezetőivel folytatott beszélgetésekből arra következtet, hogy befutó helyet kaphat a listán.

Pelczné Gáll Ildikó Fidesz-alelnök szintén arról beszélt az Origónak, hogy szeretné folytatni az EP-képviselői munkáját. Információink szerint marad az Európai Parlamentben Gyürk András, a Fidesz kampányfőnöke is.

Várhatóan nem kap befutó helyet Bagó Zoltán, a munkájával ugyanis elégedetlen a Fidesz vezetése. Bagót a párt egyik vezető politikusa egyenesen „persona non gratának” nevezte egy háttérbeszélgetésen. Erről szerettük volna megkérdezni a politikust is, Bagó a Fidesz brüsszeli sajtóirodaján keresztül azt üzente: nem kívánja kommentálni az esetleges jelöltállításra vonatkozó találgatásokat.

Bagó a kevésbé ismert fideszesek közé tartozik, az EP-ben többek között a Benes-dekrétumokkal fogakozott. A politikusról akkor lehetett többet olvasni, amikor a 2006-os választási kampány során a Kalocsán a vele szemben induló MDF-s jelölt egy hangfelvételre hivatkozva azt állította: Bagó megzsarolta. Az ügy miatt Bagót a Fidesz visszaléptette, Orbán pedig elnézést kért Dávid Ibolyától.

A jelenleg a Fidesz EP-frakciójában dolgozó Bánki Erik hazajön Brüsszelből, és a magyar Országgyűlésben folytatja tovább. A politikus 1998 és 2012 között már volt parlamenti képviselő, 2012-ben a köztársasági elnökké választott Áder János helyét foglalta el az EP-ben.