Telegraph: Sötét a helyzet Magyarországon

Vágólapra másolva!
Magyarország már nem egy teljes mértékben működőképes demokrácia a lap blogja szerint.
Vágólapra másolva!

A Telegraph című brit lap blogjában megjelent cikk szerint a Fidesz szorítása nem enyhül a kormányzati gépezeten: a kormánypárt zaklatta a médiát, tisztogatott a bírói hatalomban, és a fizetett politikai hirdetések korlátozásával befogta az ellenzék száját, miközben elárasztotta a médiát a saját üzeneteivel.

A cikk felidézi, hogy Magyarország félmillió határon túl élő magyarnak adott útlevelet, és ha törvényileg nem is, de politikailag vitatta a határokat. „Pont, mint a Krím félszigeten egészen a múlt hónapig” – írja a szerző, Ambrose Evans-Pritchard.

Ha voltak is illúziók húsz évvel ezelőtt Magyarországgal kapcsolatban, Orbán Viktor Fideszének a kétharmados győzelmével ezek szertefoszlottak.

Magyarországnak egy ázsiai típusú kistigrisnek kellene lennie, a magyar gazdaság azonban olyan nehezen növekszik, hogy az ilyen gyenge teljesítmény csak akkor fordulhat elő, ha a gazdaságpolitika szerkezete elhibázott.

A szerzőt figyelmeztették ugyan, hogy ne legyen túl kemény Orbán Viktorral, mert az előző kormány ellopott mindent, amit csak tudott, és az egész rendszer rohadt – írja a szerző, de hozzáteszi, hogy ennek ellenére sötét a kép, és Magyarország már nem egy teljes mértékben működőképes demokrácia. A kérdés az, hogy a többi ország akar-e egy olyan Európai Uniónak a tagja lenni, amelyben most már autoriter rezsimek is vannak.