Tárki: Minden harmadik fiatal külföldre akar menni

A főbb migrációs célországok korcsoportok, valamint a tervezett migráció időtávja szerint (%)
Forrás: TÁRKI Omnibusz adatfelvételek (2011/4, 2011/5, 2011/6)
Vágólapra másolva!
Tavaly még sokkal többen tervezgették, hogy elhagyják az országot. Ausztria és Németország a legnépszerűbb célpont.
Vágólapra másolva!

2000 óta a másfélszeresére nőtt a külföldi munkavállalást vagy végleges letelepedést tervező magyar fiatalok aránya, így jelenleg már mintegy harmaduk nem – vagy nem kizárólag – Magyarországon képzeli el a jövőjét, több mint egytizedük pedig komolyan tervezi, hogy külföldön dolgozzon és/vagy éljen – derül ki a TÁRKI és a KSH Népességtudományi Kutatóintézet kutatásából.

Noha már 2001-ben is a 18–39 évesek 22 százaléka tervezett külföldi munkavállalást vagy letelepedést, Magyarország európai uniós csatlakozását követően ez az érték tovább növekedett, 2005-ben már elérte a 34 százalékot. A következő évre ez 22 százalékra esett vissza, majd 2010 után hirtelen újra megugrott, 2012-ben már a fiatalok 40 százaléka mondta, hogy el akarja hagyni az országot. Tavaly újra jelentősen csökkent az elvándorlást tervezők száma, már csak 33 százalékuk mondta, hogy rövidebb vagy hosszabb időre el akarja hagyni az országot.

Hova mennének? Forrás: TÁRKI

A rövid távú kint tartózkodást tervezgetők aránya 2010-ben már csak 13 százalék volt, de azóta közel a duplájára nőtt. A hosszú távú – legalább néhány évig tartó – munkavállalási szándékkal bírók aránya különösen az elmúlt két-három évben emelkedett: a 2010-es 16 százalékot követően 2012-re több mint a kétszeresére növekedett, majd 2013-ra újra csökkent, de még ekkor is a fiatalok 23 százaléka tervezett legalább pár évig külföldön dolgozni.

2001 és 2006 között a 39 évnél idősebbek 4 százalékának volt valamilyen migrációs terve, 2007 után 7 százalékuknak. Az idősebbeknél Ausztria áll az első, Németország a második, Nagy-Britannia pedig a harmadik helyen, addig a fiatalok számára a sorrend az időtávok függvényében változik: a rövid távú munkavállalási tervekben elsősorban Ausztria és Németország szerepel, több évre szóló külföldi munka, illetve kivándorlás tervezése esetén pedig Németország és Nagy-Britannia a két legfontosabb célország. A kivándorlási célpontok harmadik helyén az Egyesült Államok és Ausztria osztozik.

A Népességtudományi Kutatóintézet (NKI) Migrációs tervek Magyarországon a 18–40 évesek körében című 2013-as kutatásának eredményei alapján a migrációt tervezők csupán fele-harmada tekinthető igazán komolyan tervezőnek.