Lázárnak nem tetszik a norvég kormány pénzosztása

Vágólapra másolva!
Az LMP-hez kötődik az a civil szervezet, aki szétosztja a magyar civil pályázatokra szánt, a Norvég Alaptól érkezett pénzeket. Lázár János szerint ez elfogadhatatlan, beavatkozás a belpolitikába, ezért levelet írt a norvég kormány fejlesztésekért felelős tagjának - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Levelet írt Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár a norvég kormány fejlesztésekért
felelős tagjának – írja a Magyar Nemzet. A levél hátterében a lap szerint az áll, hogy a Norvég
Civil Támogatási Alap magyar civil társadalom fejlesztésére szánt pénzeit egy magyar párthoz, az LMP-hez szorosan kötődő szervezet vezetésével osztják szét Magyarországon.

A lap emlékeztet rá, hogy az alap milliárdokkal támogatja a magyarországi társadalmi élet kibontakozását, saját bevallása szerint azzal a céllal, hogy „segítse a magyarországi civil társadalom fejlődését, valamint erősítse részvételét a társadalmi igazságosság, a demokrácia és a fenntartható fejlődés alakításában”. Az alap milliárdos keretösszegéből 1,5 és 21 millió közötti forint közötti pénzekkel különböző civil pályázatokat támogat, ezeket a támogatásokat pedig az Ökotárs Alapítvány által vezetett civil konzorcium osztja szét a pályázók között.

A problémát a Magyar Nemzet szerint az jelenti, hogy ez a szervezet több szállal kötődik az LMP-hez, az Ökotárs egyik alapító tagja, Foltányi Zsuzsa 2010-ben még a párt képviselőjelöltje is volt, a szervezet igazgatóját, Móra Veronikát két éve ugyancsak az LMP jelölte a Nemzeti Civil Alapprogram Tanácsába, de maga a párt társelnöke, Schiffer András is kapcsolatban állt az alapítvánnyal: tagja volt az Ökotárs Valódi Civil Partnerség-díját odaítélő kuratóriumnak. Kaufer Virág egykori LMP-s parlamenti képviselő pedig mint pályázati értékelő vesz részt a konzorcium munkájában.

Lázár János levelében a lap szerint azt írja: elfogadhatatlan, hogy a hazai civil társadalom fejlesztésére szánt forrásokat egy olyan civil szervezet kezelje, amely több szállal is kötődik egy politikai párthoz, ez a lépés bellitikai beavatkozásnak is tekinthető.