Festett virágokkal szúrták ki a győri áfacsalást

Vágólapra másolva!
Megkezdődött a többmilliárdos győri áfacsalás pere, amelynek olyan sok vádlottja van, hogy a bírónak is nehezére esik megjegyezni a nevüket. A CBA-hoz köthető első és másodrendű vádlott szerint nem tudtak arról, hogy éveken keresztül pörgették az árut a telephelyükön, pedig a vádirat szerint még a targoncások is jelezték, hogy ugyanaz a szállítmány tér vissza, aminek Szlovákiába kellett volna mennie.
Vágólapra másolva!

Elkezdődött kedden Győrben annak a többmilliárdos áfacsalási pernek a tárgyalása, amelynek első és másodrendű vádlottja két, a CBA áruházlánchoz is köthető vállalkozó, idősebb és fiatalabb Laki László, valamint 19 további vádlott. A tárgyalóterembe való bevonuláskor kisebb kavarodást is okozott a vádlottak nagy száma, a bíró ugyanis sorba ültette őket, hogy könnyen számon tudja tartani, hogy milyen névhez milyen arc tartozik.

A vádlottak között a legkülönfélébb embereket lehetett látni. Akadt szlovák üzletember, kapucnis férfi, mások öltönyben érkeztek. Legelegánsabban a két Laki jelent meg. Mivel a vádlottak közül jelenleg senki sincs előzetes letartóztatásban, mindenki szabadon jöhetett-mehetett (Lakiék ugyanakkor korábban voltak őrizetben).

A bíróság a kiírás szerint három napot szánt a vádirat ismertetésére, ezt azonban egy óra alatt letudták. A dokumentumot felolvasó ügyész olyan tempóban beszélt, amit nehéz volt követni, de vádirati tényállás lényegében megegyezik azzal, amiről már decemberben is közölt cikket az Origo.

A csalás tulajdonképpen egy körbe érő értékesítési láncolatként működött 2008 és 2011 között. A Lakiék tulajdonában lévő Portéka ABC kft. különféle termékeket, például csokoládét és cukrot vásárolt a további vádlottak érdekeltségi körébe tartozó cégektől, majd az árut papíron értékesítették szlovákiai cégeknek. A vevő azonban ugyanehhez a körhöz tartozott, az árut pedig továbbadta budapesti vállalkozásoknak. Azok papíron olasz és spanyol társaságoknak adták tovább, valójában azonban a termék visszakerült a Portéka ABC kismegyeri telephelyére.

A Portéka ABC a vádirat szerint egy kartellszerű bűnszervezetnek volt a tagja. Rajta kívül azonban a többi tag gyakran változott. A többi vádlott, különösen a felbujtással is vádolt Sz. Péter és V. László egy idő után más vállalkozókat is beszerveztek a láncba, hogy az áfacsalási láncolatban résztvevő egyes cégeket újakra cserélhessék le. A vádirat szerint a legnagyobb így elcsalt összeg csaknem két és fél milliárd, a legjelentősebb jogosulatlan visszaigénylés pedig 1,3 milliárd forint volt.

A festett virágok visszatértek

Az első tárgyalási napon a bíróság az első és másodrendű vádlott vallomását is meghallgatta. Idősebb és fiatalabb Laki László nemcsak a Portéka ABC-nek voltak az irányítói, az övék a CBA regionális központját működtető Delikát kft. is. Mindkét cég családi vállalkozás. Idősebb Laki László és a kisebbik fia a CBA tulajdonosai között is megtalálható volt (róluk és a csalásról bővebben itt olvashat).

Az ügyészség Lakiékat adóbevételt különösen nagyértékben meghaladó mértékben csökkentő adócsalás bűntettével vádolja. A vádirat szerint ugyanis Lakiéknak tudomásuk volt arról, hogy a cégükön keresztül folyó áru „pörgetve” van, azaz hogy milliárdos adócsalás történik. A vádirat szerint ezt például onnan is tudniuk kellett, hogy felhívták rá a figyelmüket. A kismegyeri telephelyükön dolgozó targoncásoknak ugyanis feltűnt, hogy ugyanaz az áru tér vissza hozzájuk a telephelyre, mint amit a közelmúltban már felpakoltak egy másik, távozó kamionra. A vádirat szerint ezt az egyik alkalmazott le is ellenőrizte, mégpedig úgy, hogy virágot festett az árura, és figyelte, hogy visszaérkezik –e. A vádirat szerint, mikor erről meggyőződtek, szóltak a feletteseiknek.

Az elsőrendű vádlott, ifjabb Laki László tagadta azt, hogy tudomása lett volna a bűntényről, azt azonban elképzelhetőnek nevezte, hogy mind az ő, mind a cége alkalmazottainak tudomása nélkül is megtörténhetett a csalás. Szerinte a csalási láncból ők semmit sem vettek észre, az ő szemszögükből csak annyi látszott, hogy egy beszállítójuk behozta az árut, majd egy vevőjük elvitte azt. Az, hogy a kettő ugyanaz volt, szerinte számukra nem volt látható. Arra sem emlékszik, hogy bárki szólt volna neki az áru „pörgetéséről”, így azt is tagadta, hogy a targoncások jelentettek volna hasonlót.

A vádirat szerint azonban 2011-ben mégis arról tájékozatták a partnereiket, figyelni fogják, hogy a kamionok valóban elhagyják-e az országot. Ezt Laki azzal indokolta, hogy egy CBA-s régiós értekezleten felmerült, hogy bizonyos áruk visszaérkeznek Magyarországra, és mindenki ellenőrizze a saját területén, hogy ennek van-e alapja. Laki szerint hét esetben követték a kamionokat, de azok rendben elhagyták az országot.

Laki a vallomásában hosszan hangsúlyozta, hogy egy bizonyos céggel akár személyes találkozó nélkül is kötöttek szerződéseket. Arra a kérdésre, hogy ismeri-e a többi vádlottat, nemmel felelt (leszámítva az apját és egy másik vállalkozót). A vádiratban szereplő egyéb cégekről is azt mondta, hogy a NAV-vizsgálat során találkozott először a nevükkel, amikor az adónyomozók a Portka ABC nevében kiállított számlákat mutattak neki. Szerinte azonban azok a számlák hamisak voltak.

Korábban az Origo is megírta, és most a bíró is rákérdezett a Portéka ABC feltűnően gyors bevételnövekedésére. A Portéka ABC-nek 2008-ban csak 1,3 milliárd forint volt az éves árbevétele, 2009-ben viszont már 6,7 milliárd forint. A vád szerint pedig épp 2008-ban kezdődött a csalás. Laki ezt azzal magyarázta, hogy a Portéka ABC nem saját alapítású cégük, csak vásárolták, és korábban önkormányzati megrendeléseket teljesített, a kereskedelmi tevékenységet pedig csak abban az időszakban kezdte.

Nálunk nincs egy fillér se

A 71 éves idősebb Laki László fiánál kevesebbet beszélt, és a cég működésével kapcsolatban is jórészt csak általánosságokat tudott mondani, holott fia szerint övé a végső szó a cégvezetésben. Kikérte viszont magának a vádakat, szerinte sok évtizedes kereskedő múltja során soha nem történt említésre méltó szabálytalanság. „Mire költöttük a pénzt? Nálunk nincsen egy fillér se” – mondta a vád szerint elcsalt milliárdokra utalva. Ezt azzal támasztotta alá, hogy amikor a NAV-vizsgálat miatt fizetésképtelen lett a cégük, akkor is hitelt kellett felvenniük, azaz nem voltak tartalékaik.

A két Laki a vallomása elején nyilatkozott a jövedelméről is, e szerint mindkettőjüknek nettó 200 ezer alatt van a jövedelme, idősebb Lakinak pedig ehhez csak nyugdíja jön hozzá.