Már el is kezdték építeni a megszállási emlékművet

német megszállás emlékműve, építkezés, kordonok, szabadság tér, tüntetés
Vágólapra másolva!
A május végi határidőre el kell készülnie, ezért már neki is álltak a Szabadság térre tervezett német megszállási emlékmű munkálatainak. Többek között a szobor miatt döntött úgy a Mazsihisz, hogy egyelőre nem vesz részt a holokauszt-emlékév állami rendezvényein.
Vágólapra másolva!

Elkezdték építeni a Szabadság téren a német megszállási emlékművet – mondta az Origónak a Miniszterelnökség. A kormányhatározat értelmében május 31-ig be kell fejezni a beruházást, ezért kezdték el a munkát.

Az építés helyszínét kordonokkal vették körbe, és fehér ponyvákkal takarták el. Délután fél hatkor már körülbelül húsz tüntető is volt a helyszínen, tudósítónk szerint egy Liberális Párt feliratú zászlót tartottak, és egy Történelemhamisítás: szellemi kútmérgezés feliratú molinót ragasztottak az építést körülvevő kordonra. A fehér pányvákra már fénymásolt papírokat is ragasztottak, ezeken egy ruhadarabra varrt sárga Dávid-csillag alatt a Made in Hungary 1944 felirat olvasható. A kordon köré történelemkönyveket is tettek, és egy körülbelül A2-es méretű tablót korabeli fényképekkel, amik alá azt írták: magyarok és németek által meggyilkolt magyarok.

További képekért kattintson! Fotó: Magócsi Márton - Origo

Az építkezés körül minden oldalról két rendőr posztol, de tudósítónk látott egy kamerás rendőrségi kisbuszt és két kisebb rendőrautót is.

A német megszállásnak emléket állító szobor építéséről még tavaly év végén hozott döntést a kormány, az emlékműnek eredetileg március 19-ig kellett volna elkészülnie, ezért kiemelt beruházássá nyilvánították. Időközben azonban május végére módosították a megvalósítás határidejét.

További képekért kattintson! Fotó: Magócsi Márton - Origo

Az emlékműállítás terve ellen sokan tiltakoztak. Ez vált az egyik sarokpontjává a kormány és a zsidó szervezetek közötti vitának, amiről itt olvashat bővebben. A kritikusok szerint az emlékmű a magyar állam felelősségéről kívánja elterelni a figyelmet, összemossa az áldozatokat és az elkövetőket. A kormányzat szerint a náci megszállás minden áldozatáról megemlékeznek.