Az új egyháztörvény sérti a kisegyházak jogait

Vágólapra másolva!
Más megítélés alá esnek az anyagi támogatás terén a kisegyházak, mint a bejegyzett egyházak. De ez csak az egyik ok, amely miatt az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítélete szerint a magyar egyháztörvény sérti a kisegyházak jogait.
Vágólapra másolva!

A gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságának tekintetében sérült a magyar államot beperlő vallási közösségek gyülekezési és egyesülési szabadsága azáltal, hogy az új egyházjogi törvény megfosztotta őket egyházi státusuktól – mondta ki ítéletében Strasbourgban az Emberi Jogok Európai Bírósága.

A bírák úgy találták, hogy a magyar állam nem tudta megfelelően bizonyítani, hogy nem lett volna kevésbé drasztikus megoldás arra, hogy az állami támogatással visszaélő közösségeket kiszűrje.

Emellett a bírák szerint nem összeegyeztethető az állammal szemben támasztott vallási semlegesség követelményével, hogy a vallási közösségeknek a parlamenttől kell kérniük, hogy újra egyházi státust kaphassanak, és objektív indok nélkül más megítélés alá esnek az anyagi juttatások tekintetében, mint a bejegyzett egyházak.