Egy család, két jelölt, 19 szavazat

kispártok, Új Magyarország Párt
Vágólapra másolva!
Még nem tettek le örökre a politikai karrierről azok, akik a két kezükön meg tudták számolni, hány szavazatot kaptak az idei választáson. Volt két rokon, akik összesen 19 szavazatot kaptak ugyanabban a körzetben. A hat szavazatot kapott fodrász félt, hogy elriasztja a vendégeit a politizálással, egy kőszegi kőműves viszont munka közben is győzködte a munkatársait, hogy szavazzanak rá. Ő nyolc voksot zsebelt be.
Vágólapra másolva!

Az idei választáson 27-en vannak, akiknek a neve mellett egy nulla árválkodik a választási eredmények között – ők azok, akik még a választás előtt visszaléptek. Aki a szavazólapok nyomtatása után gondolta meg magát, annak a nevét egyszerűen kihúzták az ívről.

Voltak azonban olyan törpepártok, amelyeknek a jelöltjei nem léptek vissza, de mégsem tudtak a nullánál sokkal több szavazatot összegyűjteni. Az idei választás negatív rekordere a Magyar Republikánus Politikai Párt (MRPP) jelöltje, Horváth Dániel lett, akire mindössze három szavazat érkezett Miskolcon (itt összesen 76 971-en mentek el választani). A szintén MRPP-s Mach Kornélra a megye 2. választókörzetében szintén három szavazat érkezett, Horváth Lajosnéra pedig öt Hajdúszoboszlón.

„Nem is vártunk semmit, be volt előre sózva az egész választás” – mondta az Origónak az MRPP elnöke, Szigeti Sándor, aki ezzel arra utalt, hogy szerinte már előre lehetett tudni, hogy „az új pártokat el fogják nyomni, és már előre borítékolható volt a végeredmény”. Azt is mondta, hogy most majd „megkezdődnek a feljelentések” a választási csalások miatt, mert pártjának tagjai több helyen visszaéléseket tapasztaltak a szavazás napján, de erről nem árult el részleteket. A képviselőik elérhetőségét sem szerette volna megadni nekünk, mert szerinte mindannyian szomorúak, és nem szeretnék, ha újságírók zaklatnák őket.

„Izgatottan vártam az eredményeket. Már ez is nagyon jó volt, hogy ennyien szavaztak rám” – mondta az MRPP egyik jelöltje, akit mégis sikerült elérnünk. A jelölt hangja vidám volt a telefonban, pedig mindössze hatan szavaztak rá. Nem szerette volna, hogy leírjuk a nevét, mert „irgum-burgum” lesz a pártban, ha megtudják, hogy nyilatkozott. Az általános iskola befejezése óta fodrászként dolgozik, de a kuncsaftjait egyszer sem próbálta meggyőzni, hogy szavazzanak rá. „Elijesztené őket a politika” – mondta. A jelölt azért csatlakozott a MRPP-hez, mert „tetszett neki a szemlélete”, és a testvére és az édesanyja és beléptek a pártba.

Az Új Dimenzió Párt Forrás: Új Dimenzió Párt

Az Új Dimenzió Párt, amely a fiatalok pártjaként reklámozta magát (ingyenes wifit és oktatást ígérve), szintén nem ért el fényes eredményeket. Baranya megyei jelöltjük, Dénes Árpád hat szavazatot ért el, Kempf-Bereczki Mária pedig nyolcat Békés megyében. Negyvenkilenc jelöltjük közül egy kivételével mindenki száznál kevesebb szavazatot ért el. A párt szóvivője, Nagy Gábor László azt mondta, hogy az összes jelöltjük csalódott az eredményben – a szóvivő mindenkinek a nevében beszélt, a jelöltek egyenként nem akarnak nyilatkozni.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 1-es számú választókerületében az ÚDP-s jelölt, Makula Gábriel 11 szavazatot kapott. Nyíregyházán csak egy másik Makula szerepelt rosszabbul: Makula Andrásné, aki az Új Magyar Párt színeiben indul, és 8 szavazatot kapott. A pártnak ötven jelöltje volt összesen, közülük csak a párt vezetője, Táncsics Péter ért el 100-nál több szavazatot, összesen 314-et. Az ÚDP és az ÚMP azzal vonta magára a figyelmet, hogy több szálon kötődtek egymáshoz, de külön indulóként mindkét párt részesült a bőkezű állami támogatásban.

Táncsics Péter, az Új Magyarország Párt elnöke Forrás: Új Magyarország Párt

Az ÚMP egyik jelöltje, a húszéves Málovits Martin Dániel kőművesként dolgozik Kőszegen, ő a kampány alatt a munkatársait próbálta meggyőzni, hogy szavazzanak rá. Megkérdeztük, hogy ő mikor csatlakozott a párthoz, és miért szeretett volna képviselő lenni, de mindkétszer ugyanazt a választ kaptuk: „erre most így pontosan nem tudnék válaszolni”. A jelölt összesen 11 voksot gyűjtött össze. Azt mondta, elképzelhető, hogy később még visszatér a politikai karrierhez.

A nulla szavazatot kapott, tehát még a választás előtt visszalépett jelöltek egy jó része a Magyar Cselekvők Pártjának (Macsep) színeiben indult. A párt 36 jelöltjének csaknem a fele, 17 jelölt visszalépett. Fejér megyében meggondolta magát a Macsep három azonos vezetéknevű jelöltje is: Huszti Lajos, Dávid és Róbert is pénteken jelezte a visszalépését a választási bizottságnak, de egyikük sem indokolta meg a döntését. Szerettük volna megkérdezni a párt vezetőit arról, hogy mi volt az oka a tömeges meghátrálásnak, de a Macsep egy igazi rejtőzködő párt: nincsen se honlapjuk, se Facebook-oldaluk, és azt sem lehet tudni, hogy kik a vezetői.