Most már tényleg külügyminiszter lehet Navracsics

orbán viktor, balog zoltán, navracsics tibor
Budapest, 2009. március 23. Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője, Balog Zoltán országgyűlési képviselő és Orbán Viktor, a Fidesz elnöke beszélget az Országgyűlés plenáris ülésén. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Évek óta pletykálják, hogy Navracsics Tibor közigazgatási miniszter átülhet a külügyminiszteri székbe. A kiszivárgott információk szerint a választás utáni kormányátalakítás során most sor kerülhet erre.
Vágólapra másolva!

Balog Zoltánnal és Navracsics Tiborral egyeztetett hétfőn a kormánya átalakításán dolgozó Orbán Viktor – értesült az Origo.

Balog Zoltán nemzeti erőforrás miniszter várhatóan marad a posztján. Ez nem lenne meglepetés, Balog személyesen is jó kapcsolatot ápol a miniszterelnökkel, így érthető, hogy Orbán az új kormányában is maga mellett akarja tudni.

Információink szerint Navracsics Tiborból külügyminiszter lehet. Erről szóló találgatásokat több mint másfél éve lehet hallani, ezeket főként arra vezetik vissza, hogy Martonyi János nem vállalna egy újabb ciklust.

Állítólag a kormányfő az elmúlt egy-két évben többször is felvetette Navracsicsnak, hogy még a ciklus lejárta előtt foglalja el a posztot, és a Külügyminisztériumban is hajtsa végre olyan átalakításokat, amelyeket a közigazgatásban levezényelt. Úgy tudjuk, Navracsics ezt arra hivatkozva hárította el, hogy a választásokig nem lenne elég ideje erre a munkára.

Navracsics Tibor, Balog Zoltán és Orbán Viktor 2009-ben Forrás: MTI/Kovács Tamás

Navracsics a 2010-es kormányalakításkor a legbefolyásosabb miniszternek számított, befolyása azonban később gyengült. Visszaszorulását többen arra vezették vissza, hogy Navracsics több, főként az alkotmányozást érintő kérdésben nem értett egyet a kormányfővel.

A vasárnapi választásokon magabiztos győzelmet arató Orbán a hétfő délutáni sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy már aznap több jelenlegi miniszterével is egyeztetett a következő kormányának összetételéről. Részleteket azonban nem kívánt mondani, többször elismételte, hogy az ügyben egyelőre türelmet kér.

„Nagy jelentősége a kormány személyi összetételének nem lesz. Persze lesz jelentősége, mert a személyek nem lényegtelenek, de lényegében azt a munkát fogjuk folytatni, amit megkezdtünk. Tehát túlzok egy kicsit, de lényegében észre sem fogják venni, hogy ez már az új kormány és nem a régi” – fogalmazott a kormányfő.

A miniszterelnök szavai arra utaltak, hogy jelentős változások nem várhatóak az új kormány tagjait illetően. Ezt támasztja az alá az is, hogy még a választások előtt egy nyilvános rendezvényen azt mondta: a következő ciklusban Varga Mihály nemzetgazdasági és Pintér Sándor belügyminiszter munkájára is számítana.

Hétfő este megkerestük a Miniszterelnökséget, hogy Orbán hétfőn valóban Baloggal is Navracsiccsal találkozott-e. A Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője, Havasi Bertalan az Origónak küldött válaszában türelmet kért. Hozzátette: „amikor időszerű lesz, minden - a kormányzat szerkezetével, összetételével kapcsolatos - kérdésben pontos és részletes tájékoztatással szolgálunk majd”.

Kormánypárti politikusok az Origónak még a vasárnapi választások előtt arról számoltak be, hogy a Fidesz több vezető politikusa sincs tisztában azzal, hogy a miniszterelnök milyen pozíciókat szán nekik. Ezt azzal magyarázták, hogy a kormányfő az elmúlt négy évben még jobban megerősödött így nem kényszerült rá arra, hogy idő előtt ígéreteket tegyen.