Miért húzzák a Fidesz (és az ország) idegeit?

szavazatszámlálás, várakozás, végeredmény csúszása, miért húzzák a Fidesz idegeit
A szavazatszámláló bizottság tagjai felbontják a szavazóurnából kiborított borítékokat Apagyon, a 2. számú szavazókörben
Vágólapra másolva!
Egy nappal a választások után még mindig nincsen végleges eredmény, sőt, még az sem biztos, hogy a Fidesz megszerzi a kétharmados többséget. Hogyan lehetséges ez, és vajon meg lehet-e jósolni a választási rendszer adataiból, hogy merre billennek a kétséges körzetek?
Vágólapra másolva!

Miért vannak még billegő körzetek? Egy éjszaka nem elég, hogy átszámolják a szavazatokat?

De, amiket megszámolhattak, azokat mind megszámolták. A dolog ennél bonyolultabb. Akik nem a bejelentett lakóhelyükön szavaztak, hanem egy másik városban vagy másik országban, azoknak a szavazata csak április 12-én érkezik vissza a saját városba, megyébe. Ha tehát valaki Pécsre van bejelentve, de Budapesten tanul, vagy Londonban dolgozik, és ott adta le a szavazatát, annak a voksa bontatlanul utazik a rendszerben még pár napig, és csak 12-én tudjuk meg, kire szavazott.

De ez csak néhány szavazat, nem? Azok már nem osztanak, nem szoroznak.

Ez a néhány szavazat most nagyon fontos. Egyrészt több választókerület is van, amelyben olyan kicsi a különbség, mondjuk pár száz szavazat, hogy a 12-én beömlő ezer-kétezer szavazat még bőven fordíthat. Ráadásul nem csak ezek a szavazatok nem derültek még ki, hanem annak az egész szavazókörnek nem bontották fel az urnáját, amelyikbe ezeket belekeverik.

Elvesztettem a fonalat. Mit kevernek hova?

Minden választókerületben ki volt jelölve egy olyan szavazókör (leegyszerűsítve: az a terem, ahol például ön is leadta a voksot, a hozzá tartozó lakcímekkel), amelyről előre tudni lehetett, hogy ahhoz keverik majd a választókörzetben lakók, de másutt szavazók voksait. Itt az egész szavazókör eredményeit csak 12-én lehet majd megtudni. Mondunk egy példát: a VII. kerületben a 11-es szavazókör urnáit nem bontják most még fel, hogy hozzákeverhessék a távolban leadott voksokat. A Választás.hu-n meg lehet nézni, hogy ez gyakorlatilag a Blaha Lujza tér–Dohány utca–Körút–Hársfa utca határolta környék, 414 leadott vokssal. Az itteni szavazatgyűjtő urnákba keverik bele az egész VII. kerületben bejelentett lakcímmel rendelkező máshol szavazók voksait.

Oké. A fő kérdés az, hogy lehet-e bármit jósolni, hogy ezek a szavazatok kihez húzhatnak, ugye?

A szokásos közhelyek alapján meg lehet próbálni. Azt szokták mondani, hogy a lakótelepek például hagyományosan a szocialistákat támogatják inkább. Ezért nagyon érdekes, hogy az egyik leginkább billegő körzetben, a budapesti 15. választókerületben (XVIII. kerület) pont annak a szavazókörnek az urnáiba keverik a többi voksot, amely a Havanna lakótelepen van. Ha így nézzük, az MSZP-s Kunhalmi Ágnes bizakodhat. Ez azért is lehet sorsdöntő, mert most 22 szavazattal le van maradva, vagyis ha fordít, a Fidesz elveszít egy most még általa elvittnek hitt helyet, így nem lesz meg a kétharmad. Itt 476 szavazatot adtak le helyben.

Ez érdekes. Vannak még ilyen megjósolható helyek?

Billegős körzetnek számít a VIII. kerület is. Itt a 61-es szavazókör urnáit nem nyitották még ki. Ez a Kálvária utca környéke, amely a város egyik legszegényebb területe. Ha megint abból indulunk ki, hogy az MSZP-nek a szociálisan hátrányosabb helyzetű rétegekben nagyobb a támogatottsága, akkor akár még ez is megfordítható. Itt több mint kétezer szavazat érkezik majd 12-én, a helyi szavazók háromszáz voksához. A Fideszes jelölt, Vas Imre 448 vokssal vezet. A XV. kerületben egy Nyírpalota utcai tízemeletes szalagház voksaihoz, az 51-es kör 492 szavazatához számolják majd a többiekét. Itt 253 szavazattal vezet a fideszes László Tamás a baloldali Móricz Eszter előtt.

Csepelen (XXI. ker.) viszont fordított a helyzet: ott a 15-ös szavazókör, egy részben új építésű, kertes házas környék szavazóurnái és a bennük lévő 665 voks várnak 12-éig, ami a Fidesznek kedvezőbb lehet, mint egy munkás-, vagy lakótelepi környék. A különbség egyébként itt a baloldali Szabó Szabolcs javára 484 voks. Ugyanígy Miskolcon: a Google utcakép-szolgáltatása alapján egy családi házas környék szavazatait, 421-et bontanak majd ki 12-én a borsodi 2-es körzetben. Itt most a baloldali Varga László 360 szavazattal előzi meg fideszes vetélytársát, Sebestyén Lászlót.

Szóval április 12-e, vagyis most szombat a kőbe vésett dátum?

Nem, mert ha egy százaléknál kisebb a különbség a nyertes és a második helyezett között, kérhetik az újraszámlálást. Ez mondjuk egy olyan versenyben, ahol két jelölt is tizennégyezer körüli szavazatot kap, száznegyven szavazatot jelent. A vesztesek minden bizonnyal élni fognak ezzel a lehetőséggel. És akkor még azt is el kell majd dönteni, hogy a valami miatt érvénytelennek mondott szavazatok valóban érvénytelenek-e. Fellebbezésekkel, jogorvoslatokkal együtt ez is beletelhet egy kis időbe.