Öt körzet fenyegeti a Fidesz kétharmadát

Vágólapra másolva!
Az egyik miskolci választókerületben folyik az országgyűlési választás legnagyobb harca: néhány szavazat választja el egymástól a Fidesz, a Jobbik és a Kormányváltók jelöltjét. Négy budapesti körzetben is pár szavazat fog dönteni a mandátumról és arról, hogy meglesz-e a Fidesz kétharmada.
Vágólapra másolva!

Lassan számolják a szavazatokat Borsod-Abaúj-Zemplén megye 2. választókörzetében, pedig ebben a miskolci központú kerületben folyik az országgyűlési választások legszorosabb meccse: az elmúlt órákban már vezetett az MSZP-s, a fideszes és a jobbikos jelölt is, hármójukat csak néhány tucat szavazat választja el egymástól.

Fél egykor 56 százalékos feldolgozottság mellett éppen a Fidesz jelöltje, Sebestyén László vezetett, neki 31,1 százaléka van, ami 7252 szavazatot jelent. Második helyen a Jobbik jelöltje, Pakusza Zoltán állt 7239 szavazattal. A harmadik helyen álló MSZP-s Varga Lászlónak 7202 szavazata volt.

Negyed óra múlva, Háromnegyed egykor, 64,5 százalékos feldolgozottságnál újra fordult a helyzet: a harmadik helyről az élre ugrott Varga László, és 70,96 százalékos feldolgozottságnál is őrzi előnyét: 9727 szavazata van, míg a második helyen álló fideszesnek 9564. Nem sokkal van lemaradva a Jobbik jelöltje sem, neki 9676 szavazata van.

A végeredmény azért is fontos, mert ezen a mandátumon is múlhat a Fidesz kétharmada. A kétharmadhoz 133 mandátum kell, és éjfélkor, amikor még a Jobbik jelöltje vezetett Miskolcon, csak 132 mandátuma volt a Fidesznek.

A mandátumok sorsa így nagyban függ a többi szoros körzettől is, ezek kivétel nélkül Budapesten vannak. Fél egykor, amikor Miskolcon az MSZP átvette a vezetés, éppen azért látszott meglenni a Fidesz 133 mandátuma, mert a budapesti 15. választókerületben 97 százalékos feldolgozottságnál a Fidesz jelöltje, Kucsák László négy szavazattal átvette a vezetést a baloldali Kunhalmi Ágnestől. A szavazatok 98,6 százalékos feldolgozottságánál a fideszes jelölt már 21 szavazattal vezet, ilyen szoros eredménynél nem lenne meglepő, ha a vesztes újraszámoltatná a szavazatokat.

Szoros a verseny Budapest 6. választókerületében, a VIII. kerületben is: 97 százalékos feldolgozottságnál a fideszes Vas Imre vezet, de Pál Tibor, a baloldal jelöltje csak 417 szavazattal van lemaradva. A Fideszben is számítottak arra, hogy Vasnak nem lesz könnyű dolga, a VIII. kerület képviselője ugyanis a jelenlegi parlamentben sem ő, hanem Kocsis Máté.

Budapest 12. választókerületében, a XV. kerületben éjjel egy óra után is csak 89 százalékos a feldolgozottság, így a baloldal jelöltje, az MSZP-s Móricz Eszter akár még be is hozhatja 501 szavazatos lemaradását a fideszes László Tamáshoz képest. László Tamás jelenleg a kerület országgyűlési képviselője és polgármestere is.

Németh Szilárd, Csepel fideszes polgármestere is csak 513 szavazattal van lemaradva baloldali ellenfeléhez, Szabó Szabolcshoz képest Budapest 17. választókerületében. A feldolgozottság még itt is csak 89 százalékos, tehát érdemes figyelni az eredmény alakulását.

A Nemzeti Választási Bizottság korábban azt mondta, hogy a külföldön leadott és a levélben érkező szavazatok miatt csak április 12-én fogják bejelenteni a választások hivatalos eredményét.