Kiestek Horn Gyula harcostársai

Vágólapra másolva!
A választások eredménye több régi, rutinos MSZP-s számára egy korszak végét jelenti. Olyan ismert szocialisták estek ki a parlamentből, mint Puch László, Szekeres Imre, Nyakó István vagy Baja Ferenc. A régi MSZP-ből már csak Kiss Péter maradt a parlamentben.
Vágólapra másolva!

Mesterházy Attila egyik stratégiai célja volt az elmúlt ciklusban, hogy háttérbe küldje a párt régi, több évtizede politizáló képviselőit. Lendvai Ildikó maga jelentette be a visszavonulását, de volt olyan ismert MSZP-s, aki indult volna, de végül nem jutott neki képviselőjelöltség sem (például Kovács László és Lamperth Mónika).

Az MSZP listájára végül felkerült több régi szocialista, de a nagy vereség számukra azt jelenti, hogy kiesnek a parlamentből. Így járt például:

Puch László volt pártpénztárnok, aki 1994 óta volt képviselő, és a párt pénzügyeinek kezelése miatt kirobbanthatatlannak tartották sokan.

Szekeres Imre volt elnökhelyettes és honvédelmi miniszter, aki szintén 1994 óta volt képviselő. A Horn-kormány alatt frakcióvezetőként az egyik legbefolyásosabb szocialistának tartották. Jászberényben indult most egyéniben, de csúnyán kikapott. 20 százalékkal a harmadik lett, a jobbikos jelölt is tíz százalékot vert rá.

Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter. Szintén 1994 óta ült a parlamentben. A listán az ötvenedik helyet kapta, így csak nagyon jó szereplés esetén lett volna esélye. Egyéniben Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 2. választókerületében indult, de rosszul szerepelt: harmadik lett 22 százalékkal.

Boldvai László volt pártpénztárnok. Az MSZP egyik befolyásos háttéremberének tartják a Nógrád megyei elnököt, aki szintén 1994 óta képviselő. A Tocsik-ügyben befolyással való üzérkedésért emeltek vádat ellene, először elítélték, de végül is 2003-ban felmentették. Most Salgótarjánban lett volna lehetősége egyéni győzelemre, de 37-22-re kikapott a fideszes ellenfelétől.

Baja Ferenc volt környezetvédelmi miniszter, miniszterelnöki hivatali államtitkár. Befolyásos háttérembernek tartották már Horn Gyula alatt is az 1994 óta a parlamentben dolgozó képviselőt. Bár volt, aki leírta 2010-ben, most is részt vett a kampány szervezésében, és bekerült az MSZP legfőbb döntéshozó szervébe. A parlamenttől viszont búcsúznia kell, egyéni körzetében, Nagykátán a Jobbiktól is kikapott.

Nyakó István volt szóvivő. 2002 után évekig szinte nem múlt el nap, hogy ne nyilatkozott volna. Az egykori befolyásos Borsod megyei elnök hosszú parlamenti karrierje azonban most véget ért, vagy legalábbis megszakadt.

A régi MSZP-sek közül egyedül Kiss Péter volt kancelláriaminiszter folytathatja a parlamentben. Bár az elnökség őt sem tette fel a pártlistára, sikerült kiharcolnia az újpesti jelöltséget, és meg is nyerte a választókerületét.