Kik lettek a Fidesz hullócsillagai?

választás 2014 fidesz vesztesek
Papcsák Ferenc
Vágólapra másolva!
Bár a Fidesz tarolt a parlamenti választáson, több ismertebb politikusa is vereséget szenvedett a saját körzetében. Kikapott Papcsák Ferenc volt elszámoltatási kormánybiztos, Németh Szilárd, a Fidesz rezsibiztosa és György István főpolgármester-helyettes.
Vágólapra másolva!

A választókerületet elbukó fideszesek közül a zuglói Papcsák Ferenc számít a legbefolyásosabbnak. A Fidesz több alapítójához hasonlóan a Bibó István Szakkollégium tagja volt, 1997 óta Fidesz-tag, 2010-ben pedig elszámoltatási kormánybiztos volt. A zuglói önkormányzat vezetőjeként számos helyi vihart kavaró Papcsák beágyazottsága annyira jelentős, hogy a Fidesz-lista 60. helyezettjeként várhatón mandátumot szerezhet.

Papcsák Ferenc Fotó: Szabó Balázs - Origo

A rezsicsökkentés az elmúlt évben Németh Szilárd nevével forrott össze, aki a Fidesz rezsicsökkentésért felelős munkacsoportját vezette. Ezen a poszton számos sajtótájékoztatót tartott, ahol grafikonokkal, ábrákkal magyarázta a rezsicsökkentés eredményeit. Tevékenysége miatt a politikust a Fideszben „jó harcosnak” tartják, ezzel magyarázható, hogy befutó helyet kapott a listán. Németh már 2006-ban is indult Csepelen, de akkor is megverte az MSZP, amely hagyományosan erős ebben a városrészben.

Menczer Erzsébetnek sem sikerült megtartania Óbudát, ahol 2006-ban is veszített már egyszer a baloldallal szemben. Menczer azon kevés fideszes közé tartozik, akinek magyarázkodni kellett a kampány során. Márciusban derült ki, hogy az óbudai képviselő-testület tavaly Menczer fiának és menyasszonyának önkormányzati lakást utalt ki.

György István Forrás: MTI/Soós Lajos

György István főpolgármester-helyettes is elbukta a körzetét, Kőbányát. Györgynek 2002-ben és 2006-ban sem sikerült hoznia a választókerületet. A kerület polgármestere volt 1990–2002 között, de utána kétszer is legyőzte a helyi baloldal. Tarlós István főpolgármester helyetteseként 2010-ben erősnek tűnt a fővárosban, az elmúlt években azonban folyamatosan veszített a befolyásából.

Rónaszékiné Keresztes Monika 2010-ben a VII. kerületben még több mint ötezer szavazattal nyert az MSZP-s jelölttel szemben, most viszont a jelenlegi állás szerint ötszáz szavazattal maradhat alul. Rónaszékiné így várhatóan nem lesz képviselő, az országos listán ugyanis meglehetősen hátul, a 102. helyen szerepel. A hétgyermekes Rónaszékiné egy ciklust töltött a parlamentben, főként családokat érintő témákban szólalt meg.

Rónaszékiné Keresztes Monika Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Nem sok eséllyel indult a Fidesz a XIII. kerületben, jelöltjük, Szalay Péter végül 20 százalékkal maradt alul a szocialista Hiszékeny Dezsővel szemben. Szalay 2010-ben is elveszítette a körzetet, akkor végül listán szerzett mandátumot. Az orvos foglalkozású Szalay a kevésbé ismert kormánypárti politikusok közé tartozik, a Fidesz a körzetben eddig egyszer sem szerzett mandátumot, így többnyire kevésbé fajsúlyos politikusokat állítanak itt csatasorba.

Újpesten szintén egy helyi orvost, Hollósi Antalt indított a Fidesz. Hollósinak csak 2010-ben sikerült hozni a körzetet, 2006-ban és most vasárnap nem. A XX. kerületben pedig Földes Gyula maradt alul 2006-hoz hasonlóan Hiller Istvánnal szemben. Hollósi és Földes szintén a Fidesz kevésbé ismert politikusai közé tartozik, a fővárosi politikában sem hallatták különösebben a szavukat.

Vidéken mindössze két kormánypárti politikusnak nem sikerült győznie. A második miskolci választókerületben, ahol az egyik legkeményebb választási csata folyik, várhatóan vereséget szenved Sebestyén László. A politikus a hírekbe többek között azzal került be, hogy a fia is nyert trafikkoncessziót Miskolcon. Szegeden pedig Bohács Zsolt maradt alul az MSZP-vel szemben. Az ötszörös kenuvilágbajnok Bohács a Fidesz kevésbé rutinos politikusainak egyike, 2009 óta politizál.