Aki kormányváltásra készül, nem így csinálja

Együtt-PM, Bajnaiék belakták a Madách teret, traktor, választás 2014
Vágólapra másolva!
Több százan gyűltek össze Bajnaiék eredményváróján, ahol találni lángososkocsit, feldíszített markolót, és lesz ingyengulyás is. Van, aki kínosnak tartja az egészet, és lassan tovább is áll, más kíváncsi arra, hogy mi fog történni, de ha hideg lesz, hazamegy. A részvételi aránnyal sem elégedettek.
Vágólapra másolva!

Fesztiválhangulat van a Együtt-PM eredményváróján. Fiatalok és idősek is vannak a lassan már többszázfős tömegben (a legtöbbjük azonban pártaktivista). Találtunk egy a csalódott jobboldali szavazót is, aki 2010-ben még a Jobbikra szavazott, de aztán már nem tetszett neki a párt szerinte kirekesztő politikája. Bajnai visszafogottsága és középen állása viszont megtetszett neki. Sokan söröznek, és gulyáslevest esznek, utóbbit egyébként az aktivistáknak ingyen osztották. Mindenki másnak 900 forintba kerül.Levertség egyáltalán nem tapasztalható, inkább várakozás van a levegőben.

Szombaton még az sem volt biztos, hogy egyáltalán meg tudják tartani az eredményvárót, a helyszínt ugyanis körbekordonozta az a cég, amelyik a közelben végez építési munkálatokat. Ezt az Együtt élesen bírálta, előzőleg ugyanis a rendőrség engedélyezte számukra a rendezvény megtartását.

A helyzetet Bajnai Gordon azzal oldotta fel, hogy kora reggel kijött, és pár kollégájával lebontotta az építési kordonokat, délelőtt 10-kor pedig már el is kezdték felhúzni az eredményváró színpadját és sátrait. Délután 5-kor egy kis színpadot, pár asztalt és pár sátrát lehetett látni a helyszínen. A berendezés alapján akár fesztiválhangulat is lehetne: sörpadok, lángosos, a hangszórókból pedig zene szól, amit csak néha szakítanak meg egy bejátszott Bajnai-beszéddel. Az összképbe csak az a markoló rondít bele, amelyet nem lehetett odébb rakni. Helyette viszont teleaggatták Együtt- és magyar zászlókkal.

Fotó: Albert Ákos - Origo

Csak az emberek hiányoztak, délután 5-kor ugyanis még csak páran lézengtek a padoknál. „Szavazás után sétáltunk egyet, hallottuk, hogy itt lesz, így ide jöttünk” – mondta egy idősebb pár, akik Bajnai támogatójának nevezték magukat. Azt nem tudták megmondani, meddig maradnak, attól is függ, mennyire lesz hideg az idő. Két másik idős látogató még azt sem tudta elmondani, miért is jöttek el. Az Orbán-kormány tevékenységéről azonban nagyon lesújtó véleményük volt.

„Mekkora a részvétel?” – kérdezte egy idős nő a helyszínen már szorgosan gépelő újságírókat. Amikor megmondták neki, hogy 45 százalék, akkor csak annyit mondott, kevés, és továbbállt. A részvételi eredményeket amúgy néha megmutatják a színpad fölötti kivetítőn.

A Madách tér 17 órakor Fotó: Albert Ákos - Origo

„Engem kurvára nem érdekel az egész választás” – mondta egy az asztalsor végénél ülő férfi. Ő csak kíváncsiságból biciklizett ki, és nagyon kínosnak nevezte az egész rendezvényt. „Akik kormányváltásra készülnek, azok nem egy ilyen kicsi helyen tartják az eredményvárójukat” – mondta a Madách térre utalva. Emellett ő több értelmiségit várt volna el ide, így két órával az urnazárás előtt. „Ez kudarcnak tűnik” – mondta, és hozzátette, hogy hamarosan átmegy egy Grecsó Krisztián irodalmi estre, „az jobb program”.

Ennyire centrális azért nem vagyok

Bajnai Gordon nem sokkal nyolc óra után úgy döntött, hogy körbesétál a padok között, és elbeszélget az emberekkel. Mindenkinek megrázta a kezét, aki az útjába került, és megköszönte neki, hogy eljött. A megkérdezettek egyike sem szólt hozzá úgy, mint egy kormányváltó pártszövetség vezető figurájához, gratulációt sem kapott. „Szembesítettük őket, szembesítettük a Fideszt a bűneikkel” – mondta neki egy idős nő. „Köszönjük a munkádat és a szakértelmedet, sajnos a jelek azt mutatják, nem jött be az, amiben bíztunk” – mondta egy férfi. Levert azonban egyikük sem volt.

Sokan közös fényképet készítettek Bajnaival, egy fiatal nőnek ez annyira tetszett, hogy ujjongva futott oda a barátnőjéhez, megmutatni neki a közös fényképet. A televíziók kameráival végigkísért menetben azonban volt, akinek nem tetszett a nyilvánosság. „Ennyire centrális azért nem vagyok” – mondta egy fiatal biciklis, aki Bajnaival ugyan kezet rázott, de fényképeszkedni már nem akart, inkább arrébb ment.