Sokan visszafordulnak a hatalmas sor miatt

átszavazók, Budapest, Wesselényi utca, 10. számú szavazókör, A Kertész utcai szavazókörben, ahol a VII. kerületben az átjelentkezők szavazhatnak
Vágólapra másolva!
Budapesten százak állnak sorba azokban a szavazókörökben, ahová az átjelentkező szavazókat várják. Van, ahol egy óra, máshol még hosszabb a várakozási idő, a sorok néhol csigalassúsággal haladnak. Sokakat nem ijeszt meg a sorban állás, és nevetgélve várakoznak, mások viszont egy cifra káromkodás kíséretében azon nyomban sarkon fordulnak, amint meglátják a tömeget. A várakozók nem értik, miért nem lehetett rendesen megszervezni a szavazást.
Vágólapra másolva!

„Egy óra négyévente egyszer belefér” – mondta az Origónak egy lány a IX. kerületi Bakáts téri szavazókörben arra a kérdésre, hogy mióta áll sorban. A Bakáts téren ugyanis hatalmas a sor, letekereg a lépcsőn, ki az utcára, majd befordul a sarkon. Száznál biztosan többen várnak arra, hogy leadhassák a szavazataikat.

A sorban állás oka az, hogy az idén még a négy évvel ezelőttinél is többen döntöttek úgy, hogy nem az állandó lakóhelyükön szavaznak, hanem átjelentkeznek máshová. Választókerületenként ugyanakkor csak egyetlen szavazókört jelöltek ki az átjelentkező szavazók számára, ami azt eredményezte, hogy az érintett szavazókörökben több ezerrel megnőtt a szavazók számára. „120 582 átjelentkező szavaz az idén, ami több mint a duplája a négy évvel ezelőttinek. 2010-ben 56 500 átjelentkező volt – mondta Pálffy Ilona, az Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetője kora délután.

A szavazást lassítja az is, hogy az átjelentkező szavazók a saját, állandó lakhelyük szerinti jelöltekre szavaznak. Azaz egy Egerből Budapestre átjelentkezett szavazó nem budapesti, hanem egri szavazólapot kell, hogy kapjon. Ez pedig időigényes, ugyanis a szavazólapot tartalmazó borítékot mindenkinek személyre szabottan kell előkeresni.

Én nem fogok itt húsz percet állni

Már reggel utaltak jelek arra, hogy a nap folyamán hatalmas sorokra lehet majd számítani. Az Origo tudósítója például reggel, nem sokkal az urnanyitás után szavazott átjelentkezőként a XVIII. kerületben, és már akkor háromnegyed órába telt, míg 16 ember le tudta adni a voksát. Valaki meg is kérdezte, hogy nem lehet-e a szavazást meggyorsítani. Az egyik számlálóbiztos azt felelte, hogy nem, mert 19 megyéből érkeznek szavazók, és mindnek egyenként kell előkeresni a szavazólapját. "De hát ez nem derült égből a villámcsapásként érte magukat, számíthattak volna rá!" – mondta az elégedetlenkedő.

Délben a Bakáts téri szavazókörben már sokkal nyugodtabbak voltak az emberek. "Ez felüdülés, négy éve három órát kellett várni” – mondta egy lány a sor elején. A sor végén kicsit határozatlanabbak az emberek, egy férfi azt mondta, gondolkodik azon, hogy hazamegy, és majd este visszajön. Valaki azonban rászól, hogy ne tegye, akkor biztos többen lesznek.

Átjelentkező szavazók állnak sorban a IX. kerületi Bakáts téren - további fotók a képre kattintva! Fotó: Albert Ákos - Origo

„Én négy éve nem voltam, úgyhogy most eljöttem… állampolgári kötelességem” – mondta egy cigiző fiatal arra a kérdésre, mennyire elszánt a sor végigállását illetően. A mellette álló lány azonnal közbevágott. „Ááá, én noszogattam, hogy jöjjön” – mondta. Egy másik társaságban lévő fiatal is közbeszólt, „lehet, pár perc múlva ki is áll”. Erre a cigiző férfi kicsit sértődötten azt mondta, hogy ha már ott van, akkor végigállja a sort.

Nem így egy sporttáskás férfi, aki hatalmasat káromkodott, amikor meglátta az utcán álló embereket. „Én nem fogok itt húsz percet állni” – mondta, majd megfordult. Egy arra járó idős férfi megpróbálta rávenni, hogy álljon be a sorba. Ha változtatni akar, akkor szavazzon” – kiáltotta utána. „Akarok, de hát ez… ez így nem éri meg” – felelte a sporttáskás, és elviharzott.

Ezzel az erővel Győrbe is hazamehetett volna szavazni

Néhány szavazókörben úgy próbálják gyorsítani a szavazást, hogy két asztalhoz terelik a sorban állókat. A Kertész utcában tudósítónknak azt mondták, hogy az időseket és a babakocsisokat előreengedik, de annyian vannak, hogy már az önkormányzati hivataltól csoportosítottak oda át embereket.

Átjelentkezős szavazókör a VII. kerületben, a Kertész és a Wesselényi utca sarkán - további fotók a képre kattintva! Forrás: Albert Ákos - Origo

A II. kerületben a Keleti Károly utcai II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban az átjelentkezőket két részre bontották: az egyik sorban az A-tól K-betűig, míg a másikban az L-től Z- betűig állnak az emberek. Tudósítónk szerint az első kategóriában levőknél jóval nagyobb a tömeg, mint a másikban. A biztonsági őr szerint nagyjából egy-másfél óra, mire sorra lehet kerülni. Ezt hallva többen felkiáltottak a várakozók közül, hogy "Úristen! Másfél óra?”

Összesen 2500 átjelentkezőről van szó, és azért megy ilyen lassan a szavazás, mert a választási irodától mindössze egy névjegyzéket kaptak, amit nem lehet fénymásolni, így egy asztalhoz fut be mindenki. Az egyik átjelentkező állítólag óriási balhét csapott, miután végigállta a másfél órás sort, és a szavazatszámláló bizottsághoz érve szembesült vele, hogy nincs meg a borítékja. Fogta magát, és haza is ment.

Az átjelentkezőket fogadó Üteg utcánál sajátos módszert dolgoztak ki a szavazás felgyorsítására. Négy oszlopba rendezték az embereket a vezetéknevük kezdőbetűje szerint. Ők négy különböző asztalhoz mehetnek, és ha valamelyik asztalnál elfogynak az emberek, az egyik biztos elkiáltja magát, hogy lehet jönni a másik asztalhoz. Viszont nagy a hangzavar, és az emberek nem értik, mi alapján kell sorba állni, és mi alapján mehetnek tovább az asztalokhoz. A tudósítónk szerint a legtöbben értetlenkednek ugyan, de tűrik a sorsukat.

Egy átjelentkező egy óra öt percet állt sorba, de tudósítónknak azt mondta, már az elején figyelmeztették őket, hogy ennyire számítsanak. Pont a sorban állt, amikor elkezdték a név szerinti beosztást, és akkor tudott ugrani egy kicsit a sorban. Hét órakor egy ember be fog állni a sor végére, mögé már nem állhatnak, de az előtte lévők még szavazhatnak.

Volt, aki a biztonsági őrrel kezdett veszekedni. A várakozók nem értik, hogy miért nem segítenek be a más szavazatszámláló bizottsághoz tartozó tagok azoknak, ahol jóval nagyobb a sor. Az Origo munkatársa beszélt egy nővel, aki azt mondta, hogy egy órája áll sorban, és még mindig hátravan az egyharmada. Szerinte kis túlzással ennyi idő alatt hazamehetett volna Győrbe szavazni, és már vissza is ért volna.

Óbudán egy feldúlt pár azzal a lendülettel fordult sarkon, ahogy meglátták a sort. Szerintük felháborító, hogy a kerület másik végéből kellett idáig utazniuk, hogy a baranyai nő szavazhasson, és még sorba is kell állniuk, miközben a szomszédos szavazókörökben alig lézengenek páran. "Biztos, szándékosan csinálták, de ha csak egyszerűen bénák, az se sokkal jobb" – mondta a pár férfi tagja. Ott húszperces a sor, nagyjából 65 ember várakozik.

Ahol a legrosszabb a helyzet

Nagy a tömeg Zuglóban is. Több mint 3000 átjelentkező szavaz itt, a sor már délelőtt is az utcára ért. A jegyző az Origónak azt mondta, külön asztaloknál várják az átjelentkezőket, akiket névsor szerint három csoportra osztottak, további munkatársak dolgoznak a szavazóbizottság tagjainak a keze alá, hogy olajozottan menjen a szavazás.

A gyerek miatt nem lehet tovább várni – mondta egy nő munkatársunknak, aki a tíz év körüli kislányával kiállt a sorból. „Egy óra 20 perc alatt a feléig sem jutottunk” – mondta ingerülten, hozzátéve, hogy már vissza sem jönnek. Nem mindenkinek kell azonban ilyen hosszú ideig sorban állni, azok jártak rosszul, akiknek a neve J-től R betűig kezdődik. Az átjelentkező szavazókat ugyanis háromfelé osztották, és valószínűleg sok lehet a Kiss, Kovács vagy Molnár vezetéknevű választó.

A XI. kerületben sem rózsás a helyzet, tudósítónk szerint a Bocskai úti iskolából kitekergőzik a sor az utcára, majd onnan a következő utcasarokig, ahol még be is fordul, és még 50 méteren állnak az emberek. Tudósítónknak azt mondták, több mint egy órát kell várni, míg valaki sorra kerülhet.

Átjelentkezők állnak sorba a Bocskai út és Nagyszőlős utca sarkánál, az újbudai Bocskai István Általános Iskola épületében kialakított 35-ös számú szavazókör előtt az iskola udvarán - további fotók a képre kattintva! Forrás: MTI/Kallos Bea

Nem csoda, hogy a Bocskai úti szavazókörben olyan nagy a sor. A választási iroda adatai szerint ugyanis ez az ország legnagyobb létszámú szavazóköre, már négy éve is itt kellett a legtöbbet várni. 5717 választó van oda regisztrálva, akik közül eddig 1893-an adták le a voksukat. A második legnagyobb a XIII. kerületi Üteg utcában található Pitypang óvodában van. Ott 5137 választó van regisztrálva, akik közül csak 1387-en adták le a voksukat. A XVIII. kerületi Kossuth téri szavazókörben sem meglepő a nagy sor, 2174 szavazó van oda regisztrálva.

A I. kerületben sor sincs

Nem jobb a helyzet a VI. kerületi Eötvös utcában sem, ott is vagy százan állnak sorban. „Azt hittük, ilyenkor nem lesznek sokan, arra számítottunk, hogy csak bemegyünk-kijövünk, és ennyi” – mondta az Origónak két, a sor végén álló lány. Egyelőre lelkesek, de elképzelhetőnek tartják, hogy ha sokáig tart, akkor elmennek. A sor elején már derűsebb a hangulat, egy férfi és egy nő azt mondták, ők morfondírozással töltötték a sorban állás háromnegyed óráját. "Szintetizáljuk az információkat, addig be sem megyünk, amíg nem jövünk rá, kire kéne szavazni” – nevettek.

Az Origo tapasztalata szerint az I. és az V. kerületben a legjobb a helyzet. Az I. kerületben, az átjelentkezőknek fenntartott szavazókörben például nincs is sor. Egy szavazónak az épületbe való belépéstől számítva mindössze négy percébe telt, mire a kezébe vehette a szavazólapját. Az V. kerületben sem állnak sokan, egy, a sor elején álló lány szerint öt perc volt a sorban állás. „Úgy kellett itt vadászni az embereket délelőtt” – mondta az egyik önkormányzati alkalmazott, szerinte ugyanis délelőtt sem voltak sokan.

A XII. kerületben sincs nagy sor, tízen várakoznak csak. A sorban állókat itt is két részre szedték, de itt a kategóriákat az A betűtől a Magyar vezetéknévig osztották fel. A második kategória pedig Magyartól a Z betűig húzódik. Az mondjuk kérdéses, hogy a Magyar vezetéknevű választónak melyik sorba kell majd állnia.