Kinek kedvezhetnek a részvételi adatok?

Vágólapra másolva!
Vajon a baloldalt segítheti a magas budapesti részvétel? Örülhet-e Vona Gábor a sok hevesi szavazónak? Messzemenő következtetéseket persze nem érdemes levonni a részvételi adatokból, de itt van néhány lehetséges összefüggés.
Vágólapra másolva!

A megyei, illetve fővárosi adatokat nézve a 15 órás állás szerint Budapesten a legmagasabb a részvétel (50 százalék). Ez elvileg kedvező lehet a baloldalnak, amely 2010-ben jobban szerepelt itt az országos szintű eredményénél. Akkor országos összesítésben 19,3 százaléknyi szavazatot kapott a területi listákra, míg Budapesten 25 százalékon végzett.

A Fidesz viszont Budapesten rosszabbul szerepelt négy éve az országos eredményénél. A listás szavazatok 46 százalékát szerezte meg a fővárosban, miközben országos összesítésben több mint 52 százalékot kapott.

Nehéz persze biztosat állítani úgy, hogy nem ismerjük ezeknek a leadott a szavazatoknak az összetételét. Nyilvánvalóan attól függ minden, hogy melyik pártnak sikerült jobban mozgósítania a saját táborát. Erről konkrétumot csak akkor látunk, amikor este megjönnek az eredmények.

A részvételi arányt tekintve a második helyen Heves megye áll, ami elvileg a Jobbiknak lehet örömhír. Itt indul Vona Gábor is egyéni jelöltben, és a párt Hevesben tartotta kampányzáró rendezvényét is. Négy évvel ezelőtt itt közel 25 százalékot ért el a Jobbik, amivel megelőzték az MSZP-t is. Hevesben a Fidesz is az átlagosnál rosszabbul szerepelt 2010-ben.

Még két megye van, ahol a 15 órás adatok szerint a 45 százalékos országos szintnél magasabb volt a részvétel. Az egyik Pest megye, ahol 2010-ben a Fidesz nyújtott saját magához képest is kiemelkedő eredményt (52,9 százalék), míg az MSZP gyengébben szerepelt az országos eredményéhez képest (17,5 százalék).

A másik megye Nógrád, ahol 2010-ben a Fidesz és az MSZP is az országos eredményének megfelelő teljesítményt nyújtott. A Jobbik viszont magához képest jó, 20 százalékos eredményt ért el Nógrádban négy évvel ezelőtt.