400 átjelentkezés megbénította a választási irodát

Vágólapra másolva!
Pár száz pécsi átjelentkezési kérelem miatt káosz alakult ki az egész országban a választási irodák rendszerében, hajnalra végeztek csak a munkával. Több dolgozó köztisztviselőhöz nem méltóan elégedetlenkedett, így látja a választási iroda országos elnöke.
Vágólapra másolva!

Káosz volt a választási irodáknál, a szerverek túlterheltek voltak, a vonalak foglaltak, visszajelzés nem érkezett az átjelentkezni akaró emberekhez – számoltak be az Indexnek választók, akik nem állandó lakhelyükön, hanem egy másik magyarországi településen akarnak szavazni holnap. Egy helyi választási irodánál dolgozó, névtelen forrás megerősítette ezeket, most pedig fény derült arra, hogy mi okozta a fennakadást: 400 pécsi átjelentkezés.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke mai sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy Pécsen több mint 400 átjelentkezési kérelmet nem vezettek át péntek délután, emiatt az egész országban "vissza kellett tartani" a névjegyzékek zárását. (Akik át akartak jelentkezni, azoknak péntek délután 4-ig jelezni kellett igényüket. A kérelmeket a helyi választási irodák munkatársai feldolgozzák, és délután 6-ig ki kellett volna nyomtatni a névjegyzéket, de ez nem sikerült. A szabály viszont az, hogy senki nem mehet haza a választási iroda dolgozói közül, amíg minden választási irodában el nem végeznek a munkával.)

A választási bizottság elnöke szerint nem sokkal éjfél előtt derült ki a pécsi hiba. Emiatt, ahogy Pálffy Ilona mondta, több helyi választási irodai munkatárs nem köztisztviselőhöz méltóan elégedetlenkedett, holott minden köztisztviselőnek tudnia kell, hogy választás idején nincs se nappal, se éjszaka, végezni kell a választás feladatait.

Egy helyi választási bizottságnál dolgozó azt mondta az Indexnek, ők hiába végezték el a feladatukat délután 5-re, hajnali 2-ig benn kellett maradniuk.

Egyébként a péntek délutáni határidőig 120 ezren jelentkeztek át más magyarországi településre szavazni, ami feltűnően sok. Négy éve alig 58 ezer volt ez a szám.

Az utolsó 24 órában most több mint 30 ezren kértek átjelentkezést, az utolsó két órában pedig tízpercenként 3-4 ezer kérelem érkezett az NVI internetes oldalán keresztül. Az NVI elnöke szerint a rendszer bár lelassult, de egy percre sem állt le. Minden átjelentkezőt fogadni tudtak.