Vona pofozta a monitorba zárt Orbánt

jobbik, kampányzáró
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor nem volt hajlandó vitázni Vona Gáborral, amire a Jobbik egy trükkel válaszolt: Orbán korábbi felvételein elhangzottakat ostorozta Vona nagy nevetés közepette a Jobbik budapesti kampányzáróján. A stílust váltott Vona nem ment bele kemény témákba, és ügyesen használta ki a felé lejtő pályát. Vastaps búcsúztatta a budapesti kampánytól.  
Vágólapra másolva!

Sajtótörténelmi meglepetést ígért Pörzse Sándor a Jobbik budapesti kampányzáróján, és talán nem is túlzott, ugyanis aligha volt még példa arra, hogy Vona Gábor egy tévével vitázzon mintegy 400 ember legnagyobb megelégedésére. A Ferencvárosi Művelődési Központban rendezett fórumot a Jobbik délután még azzal reklámozta, hogy Orbán Viktorral fog vitázni Vona. Ehhez képest már 6 óra is elmúlt, amikor nemhogy Orbán, de még a Jobbik elnöke sem jelent meg, pedig 17:40-től sajtótájékoztatót kellett volna tartania.

A kis csúszással induló gyűlés így Vona nélkül kezdődött, Pörzse felvezetője mellett Szilágyi György budapesti Jobbik-elnök, Stummer János erzsébetvárosi jelölt és a harmadik gyerekét váró Dúró Dóra mondott beszédet. A meglepetés ezt követően érkezett: a színpad jobb oldalán felállítottak egy tévét, elé pedig egy Csak a Fidesz feliratú pulpitust helyzetek el. A másik oldalon lévő pulpitushoz Vona Gábort konferálták fel, középen pedig Pörzse Sándor állt, aki, mint kiderült, Vona és a tévé felvételeken megjelenő Orbán közötti vitát kezdte vezetni, miután a miniszterelnök a meghívás ellenére nem jelent meg a szocreál művelődési ház színháztermében.

A színházterem teljesen megtelt. Fotó: Hajdú D. András - Origo

Vona Gábor ebben a kockázatmentes szituációban is biztosra ment: szinte szóról szóra ugyanazokat az témákat, érveket és poénokat használta, mint korábbi kampányfellépésein. A mondanivalója azonban sokkal hatásosabb volt, mintha monológként adta volna elő, jól használta ki a felé lejtő pályát, és az Orbán Viktortól bejátszott felvételek tartalmát többször nevetség tárgyává tette.

Mintegy 8-9 különböző témában fejtette ki véleményét, és ezekhez játszottak le egy-egy releváns bejátszást Orbántól. Ilyen volt például a foglalkoztatás, elvándorlás, közbiztonság, Európai Unió vagy devizahitelesek. Ha már éppen egy színházteremben rendezték meg a vitát, Pörzse és Vona is hitelesen játszotta el azt: a monitoron megjelenő Orbánt konzekvensen miniszterelnök úrnak nevezték, és hiába röhögött a hasonló helyzetkomikumokon a közönség, Vona egy-egy poén mellett mindvégig kitartott a komolysága és a Jobbik programpontjainak ismertetése mellett.

Orbán Viktor, Pörzse Sándor és Vona Gábor Fotó: Hajdú D. András - Origo

Feltűnő volt, hogy Vona mennyire kerüli az erős kijelentéseket. Végig higgadtan érvelt, és olyan, érzékenyebb témákat, mint például a cigányság vagy Izrael, meg sem említett. Viszont az is feltűnő volt, hogy közönsége mennyire kevésbé diplomatikusan állt hozzá az elhangzottakhoz. Amikor például Orbán Viktor az egyik felvételen arról beszélt a romagyilkosságok elkövetőire utalva, hogy 2010 előtt romákat lőttek hátba faji alapon, akkor a közönség egy része hitetlenkedve és értetlenkedve morajlott. Hasonló volt akkor is, amikor Vona arról beszélt, hogy Oroszországba küldenék a súlyosabb bűncselekmények elkövetőit, ugyanis ekkor többen kárörvendően elkezdtek nevetni. „Indiába menjen más” – kiáltotta be például egy férfi, amikor Pörzse arról beszélt, hogy a kampány során Vona 11 ezer kilométert autózott, amelyből Indiát is oda-vissza megjárta volna.

Ennek ellenére, vagy éppen emiatt azonban óriási sikert aratott Vona és a többi jobbikos képviselőjelölt, a vita végén felállva tapsolta őket a közönség. Akárcsak egy színházi előadás után, még vissza is tapsolták Vonát és a színpadon mellé álló társait. A taps végén egy néző elkurjantotta magát, hogy „Adjon az isten”, amelyre azonnal visszahangzott a „Szebb jövőt”, de a szelídebb arcot mutató Jobbik-vezetés ezt már nem várta meg.

Felállva tapsoltak a jobbikosoknak Fotó: Hajdú D. András - Origo