Bölcsesség és elképesztően rossz viccek az LMP-gyűlésen

lmp kampány választás 2014
Az LMP kampányzárója április 4-én
Vágólapra másolva!
Szokatlanul erősnek és összeszedettnek tűnt az LMP a kampányzáróján, amelybe viszont belerondítottak Nagy Bandó András szóviccei. Az LMP-ben mindenki biztosnak tűnik abban, hogy a párt simán bejut a parlamentbe.
Vágólapra másolva!

Egy középkorú férfi kötötte nyakkendőjét a Millenáris Teátrum mosdójában. Az ajtón bekukkantott egy barátja. „Te hány százalékot kapsz?” – kérdezte. „12,76-ot” – érkezett a válasz a világ legnagyobb természetességével.

„Annyit kaptál 2010-ben is?
„Nem, valamivel többet.”
„Akkor rontasz?”
„Lehet.”

A nyakkendő megkötése után a két férfi a Teátrum elsötétített nagytermébe ment, ahol már zöldalmákat dobáló emberek néztek a közönségre a színpad mögötti kivetítőről, a hangszórókból pedig a Sigur Rós együttes megnyugtató, Hoppípolla című száma szólt, újra és újra. A színpaddal szemben a bejáratnál kapott zöldalmáikat majszoló sajtósok várták, hogy elkezdődjön a Lehet Más a Politika kampányzáró gyűlése.

A Millenáris Teátrum bejárata Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A rendezvény sok meglepetést nem hozott – sőt egyáltalán nem hozott meglepetést –, viszont az LMP-nek talán a kampányban először sikerült igazán magabiztos és erős pártnak látszania, ráadásul a most osztott zöldalma is sokkal finomabbnak tűnt, mint azok, amikkel az eddigi rendezvényeiken kínálták a népet.

A bajuszmanöken parlamentjében

Róna Péter egyetemi tanár, az LMP programtanácsának elnöke tartotta az első beszédet. Elsősorban arról beszélt, hogy szerinte az elmúlt 25 évben hogyan vezették az egymást követő kormányok gazdasági zsákutcába az országot. Róna szerint a rendszerváltás óta nem csak a világgazdaság, de még a visegrádi országok átlagos növekedési mutatóitól is több mint 20 százalékkal elmaradtak a magyar számok. „Ha így meg tovább 8 éven belül Bulgáriával holtversenyben leszünk az Európai Unió legszegényebb országa” – fenyegetett.

Róna hatásosan adta elő beszédét, szófordulatain többször is felnevetett a közönség. A parlamenti képviselők többségét félkegyelmű gombnyomóknak nevezte, Kövér Lászlót pedig egy alkalommal a bajuszmanöken metaforával jelenítette meg. A Seuso-kincsekre és a kormány ezzel kapcsolatos kommunikációjára utalva pedig elmondta: „Római ezüsttálak simogatásával sehová sem jutunk, ha egyik egyetemünk sincs legalább a legjobb 200 között a világon.”

Mellár Tamás figyeli Nagy Bandó Andrást Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Miután eleget szidta a rendszerváltás utáni bal- és jobboldalt, rátért az LMP-re. „Ez a kis csapat az elmúlt 4 évben becsülettel tette, amiben hitt” – mondta, a szavazókat pedig az utóbbi hetekben Schiffer által is gyakran használt fordulattal szólította fel az LMP melletti kiállásra: ne hagyják magukat megalázni azzal, hogy a legkisebb rosszra szavaznak, szavazzanak a legnagyobb jóra.

A Simicska-talicska

A Róna Pétert követő Osztolykán Ágnes leginkább az LMP-ben eltöltött éveiről anekdotázott, feladata valószínűleg az lehetett, hogy az LMP négyéves munkáját magasztalja. Beszédének csúcspontja az volt, amikor a politikából való visszavonulását indokolta azzal, hogy pihennie kell, hogy esetleg majd egyszer visszatérhessen. Azt mondta, Csengersimán, ahonnan ő jön, úgy tartják, pihentetni kell a termőföldet is.

Az LMP elmúlt négyéves munkáját bemutató animációs kisfilm után Nagy Bandó András, a párt Csongrád megyei képviselőjelöltje, Lázár János LMP-s kihívója lépett a mikrofon mögé, és brutálisan rossz szóvicceket kezdett puffogtatni. Beszéde második fele már szétesett is volt, egymás után jött Rogán Antal, mint feledékeny ingatlankereskedő, a Simicska-talicska, mint az ország egyetlen jól működő pénztárgépe, Welsz Tamás „akiről megírták, hogy már korábban is öngyilkos akart lenni, csak nem találták otthon”, a nyugdíjasokat letegező Orbán Viktor, akinek „talpa alatt fütyül a nyelv”, Vona Gábriel arkangyal, és a „Fletóra unikumokat ivó Párbeszéd Magyarországért”. Nagy Bandó beszéde végén még egyet forgatott a hallgatóságába döfött tőrön: „Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!” felkiáltással akart elbúcsúzni, majd színpadiasan kijavította magát: „Ja, ez az LMP-kampányzáró, bocs!” Valami rejtélyes okból kifolyólag az LMP-s közönség nevetett ezen.

Vágó Gábor az LMP-sek között Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A humorista ámokfutását leszámítva minden felszólalónak megvolt a maga szerepe. Róna felvázolta a hátteret, Osztolykán beszélt az elmúlt négy évről, Meszerics Tamás, a CEU tanára, az LMP európai parlamenti listavezetője, európai uniós szintre emelte a kampányt és az LMP szerepét, végül pedig Szél Bernadett és Schiffer András, a párt társelnökei tartották meg összefoglaló és szavazásra buzdító beszédeiket.

Ha erős az LMP, nem lesz Fidesz-kétharmad

A legpozitívabb beszédet épp Szél Bernadett tartotta. Ő is a jelenlegi magyar jobb- és baloldal hibáinak sorolásával kezdte, majd az LMP megoldási javaslatát ismertette. Azoknak, akik azt mondják, hogy befogott orral, de jobb- vagy a baloldalra kell szavazni, ezt üzente: „Itt a tavasz, miért kellene befogni az orrunkat? Sóhajtsatok mélyet és szavazzatok az LMP-re (…) Mi kiszellőztetjük az országgyűlést is.”

Schiffer záróbeszéde előtt díszvendégként köszöntötte a színpadon mögötte ülő Vágó Gábort, erre az LMP-s közönség tapssal és füttyökkel felelt. Természetesen ő is a Fidesz és a baloldal ostorozásával kezdett, felsorolta azokat az ügyeket, amiben a két párt szerinte egyaránt rossz politikát folytat. A paksi bővítésre felhatalmazást adó baloldal és a Putyinnal szerződést kötő Fideszt például következetesen nukleáris nagykoalíciónak nevezte.

Schiffer András és Nagy Bandó András az LMP kampányzáróján Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Schiffer foglalta össze az LMP fő kampányüzenetét is: jelenleg az LMP a remény pártja, most nem készülnek kormányzára, 2018-ban viszont igen. „Orbán Viktornak egyharmad alatti ellenzék kell, az erős LMP azt jelenti, hogy nem lesz újabb kétharmad, az erős LMP azt jelenti, hogy nemzeti cinizmus rendszerének lesz olyan ellenzéke, aminek Orbán nem tudja majd a fejére olvasni a régi, közös bűnöket.” Hát ezért kell Schiffer szerint az LMP-re szavazni.