Fideszes táblaerdőben adta át Orbán a Várkert Bazárt

a várkert bazár átadása, orbán viktor
Vágólapra másolva!
A privatizáció sötét felhője és egy bevásárlóközpont is fenyegette a Várkert Bazárt Orbán Viktor szerint, aki a felújított Bazár átadóján azt mondta, erős Budapest nélkül nincs erős ország sem. A Bazárt harminc év után nyitották meg újra.
Vágólapra másolva!

"Egy majdnem százéves feladványt oldottunk meg" – mondta Orbán Viktor a Várkert Bazár ma délelőtti átadóján több mint ezer fős tömeg előtt. A miniszterelnök szerint alig lehet olyan helyet találni Budapesten, ahol ne újult volna meg valami az utóbbi időben, ami szerinte azért fontos, mert "erős Budapest nélkül nincs erős ország sem". Orbán visszatekintett a Bazár történetére, amely "a gulyáskommunizmus idején ifjúsági koncertek színhelye volt, majd évtizedekig romlás és enyészet" következett, miközben "a privatizáció sötét felhője is megjelent".

Orbán szerint ez azért volt veszélyes, mert a külföldi befektetők bevásárlóközpontot akartak építeni a Bazár helyére, de végül sikerült megakadályozni, hogy "elkótyavetyéljék" a területet. Szerinte ebben nagy szerepe volt Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármesternek is, így a Bazár "ismét a nemzet fővárosának büszkesége lesz, és nem kell tovább szégyenkezni miatta". Orbán a beszéde közben odafordult L. Simon Lászlóhoz, aki kormánybiztosként a budai várnegyed megújításáért felel, és arra kérte, hogy "ne lankadjon", mert ez még csak az első ütem, a másodiknak pedig el kell készülnie augusztus 28-ig.

Kormánypárti transzparensek a nézőknél. A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Hajdú D. András - Origo

Az átadón felszólalt Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője is, aki azt mondta, a Várkert Bazár mindig Kölcseyre emlékeztette. "Vár állott, most kőhalom" – idézte a Himnuszt, de azt mondta, ennek most vége, és a romok helyett a Bazár ismét régi fényében ragyog. Rogán szerint a gyenge vezetők vitatkozni szoktak, az erősek pedig cselekedni, ők pedig 2010-ben összefogtak, ami "a nemzet fővárosának megújulását" eredményezi. Amíg beszélt, egy ellenzéki aktivista Rogán-ellenes transzparenst akart a magasba tartani, de a tömegből néhányan elvették tőle, így a néhány másodperces jelenet nem okozott felfordulást. A beszédek között 19. századi stílusú, zenés-táncos előadások zajlottak a színpadon.

A Várkert Bazár átadóján ott volt Matolcsy György jegybankelnök, Hoffmann Rózsa közoktatási államtitkár, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Pintér Sándor belügyminiszter, Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke és Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter is. Az Origo tudósítója szerint több mint ezren voltak az átadón, akik közül sokan a szombati Fidesz-nagygyűlésről ismert "Csak a Fidesz" feliratú táblákkal érkeztek. A lépcsővel szemben ülő díszvendégeket kordonnal választották el a körülöttük levő újságíróktól, akiket ugyanígy tartottak távol a legkülső körben álló közönségtől.

Ellenzéki molinó a várfalon. A képre kattintva galéria nyíli! Fotó: Hajdú D. András - Origo

Az átadás után először a díszvendégek, majd a közönség mehetett be a Várkert Bazárba. Az újságírókat viszont ekkor is kordon mögött tartották, így közülök néhányan a kerítésen átmászva, a járókelőkkel együtt próbáltak bejutni. Végül mindenkit beengedtek, és több száz látogató fotózgatva vette birtokba a Bazárt, amelynek egyelőre csak egy része újult meg. Az építmény mögötti területen földhalmok, felszedett kövek mutatják, hogy ott még csak most kezdődik az építkezés.

Ma délelőtt átadták az épületegyüttest, augusztus 28-ig pedig befejezik a rendezvénytermet, a mélygarázst és a budavári királyi kertek rekonstrukcióját is. Ekkorra megújul a Lánchíd utca is, valamint a vízhordó lépcső mellé mozgólépcső és látványlift is készül, amely biztosítja az összeköttetést a Duna-part és a budai Vár között. A komplexumból majdnem 9000 négyzetmétert újítottak fel, a mélygarázzsal együtt pedig még nagyjából 18 000 négyzetmétert építenek hozzá.

Az épületben 2500 négyzetméternyi kiállítóteret egy 900 négyzetméteres rendezvénytermet is kialakítottak. Ezen kívül majdnem 9000 négyzetméternyi kertet és udvart hoztak létre, amely a várakozások szerint 250 ezer látogatót vonzhat évente. A környéken a közlekedés is megváltozik. Lesz egy új villamosmegálló a Várkert Kaszinónál, egy pedig a Rudas fürdőnél, valamint egy új, dunai kikötőt is építenek.

Spontán köszönet Rogán Antalnak is. A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Hajdú D. András - Origo

A Várkert Bazár 1875 és 1883 között épült Ybl Miklós tervei alapján, azóta viszont sok viszontagságon ment keresztül. A Bazár 1984 óta teljesen zárva volt, 1996-ban pedig a World Monuments Found műemlékvédő szervezetnél felkerült a világ száz leginkább veszélyeztetett műemléke közé. Az I. kerületi önkormányzat a mostani felújítás miatt kezdeményezte, hogy a Bazárt távolítsák el a listáról.