Vágólapra másolva!
A Jobbik végül nem éri utol a baloldalt, és a Fidesz sem biztos, hogy kétharmadot szerez – ez derül ki a Medián friss közvélemény-kutatásából. A felmérés szerint a minipártok jelentős tömeget vehetnek el az ellenzéktől, ami az LMP bejutását is veszélyezteti.
Vágólapra másolva!

A Medián felmérése szerint akár 5-7 százalékot is elvehetnek az ellenzéktől azok a minipártok, amelyek meglepetésre országos listát tudtak állítani – írja a HVG. Ezek szerint a Bajnai Gordon-féle formációtól független „Együtt 2014 Párt” is két százalékot kapna, valószínűleg a megtévesztő neve miatt.

A közvélemény-kutatás szerint a Fidesz győzelme továbbra sem kérdéses: a teljes népesség 36 százaléka és a választani tudók 47 százaléka támogatja a kormánypártot. A baloldali összefogásnál ugyanez az arány 18 és 23 százalék, az LMP pedig a bejutási küszöb alatt, három százalékon áll a biztos szavazók körében. A korábbi felmérésekhez hasonlóan ezúttal is érezhető a Jobbik megerősödése. A Medián szerint a párt a teljes népességben 15, a biztos választók közt pedig 21 százalékon áll.

Meglepő, hogy a válaszadók 62 százaléka biztosra veszi, hogy részt vesz a vasárnapi választásokon, ami a vártnál magasabb részvételi arányt jelentene. (Ez a 2006-os és a 2010-es előzetesen mért adatnál is alacsonyabb.) A felmérésben kiemelkedően magas, 40 százalék volt a választ megtagadók aránya, ami tovább erősíti a rejtőzködőkről szóló feltételezéseket. A kérdezőbiztosok tőlük is próbálták megtudni, kire szavaznának, és úgy tűnik, a legtöbben a Fideszt választanák, de a Medián szerint a baloldal így is nyerhet rajtuk 2-3 százalékot. A biztos szavazók 9 százaléka még mindig nem döntötte el, kire adja a voksát, de az eredmény szerint ők a Jobbikot kedvelik a leginkább. Összességében nyitott kérdés, hogy a Fidesz kétharmadot szerez-e, és hogy az LMP bejut-e a parlamentbe, az viszont biztosnak látszik, hogy a Jobbik végül nem fogja megelőzni a baloldali összefogást.

A Medián választást szimuláló felmérése március 21. és 25. között készült, 1200 fő megkérdezésével.