Vágólapra másolva!
Hallottak már szocialista viccet? Kósa Lajos szívesen elmond egyet. És fideszest? Akkor Mesterházy Attila az ön embere! A legtöbb politikus nemcsak mozgósít a választási kampányban, többen ennél sokkal többre vállalkoznak. Vajon Gyurcsány Ferenc, Vona Gábor vagy Mesterházy Attila a legnagyobb mókamester? A cikk végén szavazhat!
Vágólapra másolva!

Az előző két mondatot nem egy stand up comedyből idéztük, ezt Magyarország két legbefolyásosabb pártszövetségének miniszterelnök-jelöltjei mondták. Versenyautóhoz Orbán Viktor hasonlította kormánya teljesítményét a Fidesz szombati nagygyűlésén, a kormányváltós poént pedig Mesterházy Attila sütötte el egy napra rá, a Kormányváltás pártjainak választási gyűlésén.

Mesterházy riposztja csak a jéghegy csúcsa, a február óta zajló kampányban lépten-nyomon előfordultak fárasztó szóviccek, humorosnak szánt beszólások, meghökkentő szóképek. Összeszedtük a legjobbakat. Vajon ki a nagyobb szómágus, Gyurcsány Ferenc vagy Vona Gábor?

Tarlós István

Ezt a budapesti főpolgármester egy csepeli lakossági fórumon mondta. Szerinte a baloldalon is vannak becsületes emberek, de a meghatározó személyiségeiknek megfelelési kényszere van külföldi elvárások iránt.

Bajnai Gordon

Ezt a viccet Bajnai egy XI. kerületi lakossági fórumon mondta még március elején, amikor arról beszélt, hogy Felcsút lett Orbán Viktor Disneylandje.

Bajnai Gordon pártja egyéves születésnapján a Dürer Rendezvényházban Forrás: MTI/Beliczay László

A Bajnai-fórumok állandóan visszatérő megjegyzése azonban nem ez, hanem az a tanács, amit Bajnai a szerinte megfélemlített szavazóknak szokott adni. Mi már legalább háromszor hallottuk tőle:

„Ha félnek, megteszik-e akár azt, hogy felvesznek egy narancssárga pólót, kitűznek egy I love Fidesz jelvényt, tesznek egy narancsot a zsebükbe, bemennek a szavazófülkébe, behúzzák a függönyt, előveszik a tollat és odateszik az ikszet, ahová kell?”

Kósa Lajos

A Fidesz ügyvezető elnökével, Debrecen polgármesterével a Hír24 közölt egy interjút márciusban, amelyben Kósa állatokhoz hasonlít politikusokat. Orbán Viktorról például a következőket mondja:

Kósa Lajos Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Kósa szerint amúgy a politikai hangulatot a legjobban azzal lehet lemérni, hogy milyen viccek vannak a flaszteron. Ezt a TV2 Mokka című műsorában mondta április 1-jén, amikor a Simon-ügyről mesélt, majd el is mondott gyorsan egy MSZP-s viccet a műsorvezetőnek.

Kuncze Gábor

Az egykori SZDSZ-elnök Kuncze a Kormányváltás jelöltjeként indul a választáson, százhalombattai lakossági fórumán pedig szóba került az iskolások számára újonnan bevezetett etika és erkölcstanóra. Erről Kunczénak a saját erkölcsei jutottak az eszébe.

„Nekem hétéves koromban semmi bajom nem volt az erkölcseimmel, a problémák később következtek.”

Vona Gábor

Jöjjön egy igazi nagyágyú. A Jobbik elnöke a többiekhez képest gyakrabban szokta szóviccekkel vagy humorosnak szánt megjegyezésekkel kényeztetni a hallgatóságát. Kezdjük egy könnyedebb szóképpel, amelyben MacGyvert csinál a miniszterelnökből. Egy szegedi lakossági fórumon hangzott el kedden:

„Híradót nézni a politikai perverzió határait súrolja. A híradó ugyanis két részből áll. A híradó első része horrorfilm: katasztrófa, baleset, haláleset, tragédia. Már-már úgy néz ki, az egész világ elveszett, de akkor jön a híradó második fele és a magyar MacGyver, Orbán Viktor, aki megmenti nemcsak Magyarországot, de az egész világot, az egész világnak irányt mutat.”

Vona Gábor legjobbjai közé azonban a szóviccei tartoznak. Márciusban például a következő képet tette ki a Facebookjára:

Vona örökzöldje azonban az a szóvicc, amit már 2010-ben is elmondott párszor, de idén is előkerült, legutóbb szintén a Facebookjára posztolta ki.

Kövér László

A házelnök láthatóan kedveli a kutyás hasonlatokat, a 90-es években mondott és azóta idézett örökzöldje („kommunista kutyából nem lesz demokratikus szalonna”) után egy hétfői lakossági fórumán azt is megtudhattuk, hogy a kutyák semmilyen módon nem tudják befogadni a baloldali politikus programját.

Mesterházy Attila

A Kormányváltás miniszterelnök-jelöltje az Origónak maga ismerte el, hogy beszéde néha stand up comedyvé válik. Ez épp a Kormányváltás hétvégi választási nagygyűlésén volt a legnyilvánvalóbb, ahol Mesterházy több poént is elsütött.

– mondta például a Békemeneteket szervező Civil Összefogás Fórumról.

„Valószínűleg a miniszterelnök jele az óvodában nyúl lehetett” – mondta ugyanott arról, hogy Orbán nem fogadta el a kihívását a miniszterelnök-jelölti vitára.

Mesterházy a viccmesélést sem veti meg, egy Békés megyei lakossági fórumán ezzel szórakoztatta a hallgatóságát:

Hazugság, hogy Magyarország jobban teljesít. A paraszt bácsitól például kérdezi a fideszes aktivista, hogy a baloldal nyolc éve alatt, vagy a jobboldal négy éve alatt élt jobban. "A baloldal nyolc éve alatt" – válaszolja, amivel nem elégedett a fideszes. "Hány nadrágja volt abban a nyolc évben?", "Kettő" – válaszolta a bácsi, "most pedig egy". A fideszes tovább erősködik: "És miből volt az a két nadrág?". Mire a bácsi: "vászonból". "És a mostani miből van?", mire a bácsi: "abból a kettőből".

Orbán Viktor

A miniszterelnök csínján bánt a viccekkel a kampányban. Ez többek között annak volt köszönhető, hogy csak kevés, a szó szoros értelmében vett kampányrendezvényen vett részt, inkább átadásokra járt, ahol kamionokhoz és legó-építőkockákhoz hasonlította kormánya teljesítményét. A 4-es metró múlt heti átadásán azonban ő sem tudta megállni, hogy ne viccelődjön egyet azzal a peronba vésett emléktáblával, amelyen az ő és Tarlós István neve szerepelt.

- mondta a TV2 kamerája előtt.

Gyurcsány Ferenc

"Magyarország jövője a Nyugaton van, Orbán pedig most ezt a Nyugatot akarja eladni a Keletnek. A keleti szeleket próbálja befogni, szélproblémája van a kollégának, talán Bilagitot kellene beszereznie."

Azt, hogy az alábbi idézet kitől származhat, akkor is meg lehetne állapítani, ha ennek a résznek nem Gyurcsány Ferenc lenne a címe. A volt szocialista miniszterelnök minden lakossági fórumon poénok és szóviccek garmadáját zúdítja a hallgatóságra.

Gyurcsány Ferenc és Vadai Ágnes lakossági fóruma Esztergomban 2014 februárjában Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Ezeket van, hogy teljesen spontánul mondja, mint amikor például egy esztergomi fórumon Vadai Ágnes a pártelnöki beszéd közben átadta a saját és Gyurcsány székét két, az álldogálásba igencsak belefáradó nyugdíjas hölgynek, Gyurcsány pedig rögtön megjegyezte: "pedig, Ági, hányan szeretnének látni minket ülni". Vagy amikor egy óra után a pártelnök torka igencsak kezdett kiszáradni, és egy figyelmes öregúr a harmadik sorból három Negrót nyomott a kezébe, Gyurcsány azt találta mondani: "köszönöm, de vagy beszélek, vagy szopok".

A tudatosan elsütött Gyurcsány-poénokra példa egy mohácsi fórumon elmondott szóvicc:

Az igazán bátrak azonban meghallgatják azt is, ahogy Gyurcsány Ferenc ABBA-t énekel Százhalombattán:

(A Vs.hu videója)

Szavazzon, ön szerint melyik politikus a legviccesebb, kinek vannak a legjobb poénjai?

Szavazzon!

Ön szerint ki a legnagyobb mókamester?