Törvénytelenül kampányolt Papcsák mellett a Zuglói Lapok

2014.04.01. 14:19

A Kúria a Zuglói Lapokban megjelent két cikk ("A szocialista képviselő kilencven alkalommal nem Zuglót támogatta" és "Pályázati pénzből újul meg az állomás") miatt ítélte el az újságot.

Megsértette a választási eljárás jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó alapelvét a Zuglói Lapok című kiadvány a Kúria keddi végzése szerint.

Egy magánszemély fordult kifogással a fővárosi 8. számú országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottsághoz a Zuglói Lapok című kiadvány március 13-i számának két írása ("A szocialista képviselő kilencven alkalommal nem Zuglót támogatta" és "Pályázati pénzből újul meg az állomás") miatt. Kérte annak megállapítását, hogy a főszerkesztő és Papcsák Ferenc képviselőjelölt megsértették a választási eljárásról szóló törvényben foglalt alapelveket, valamint a politikai hirdetések közzétételére vonatkozó előírást.

Az oevb nem állapított meg jogsértést, álláspontja szerint a cikkben foglaltak nem tekinthetők politikai hirdetésnek, illetve a "A szocialista képviselő kilencven alkalommal nem Zuglót támogatta" kijelentés nem minősül Papcsák Ferenc egyéni képviselőjelölt és a Fidesz-KDNP kampányüzenetének, kampányjelszavának.

A magánszemély fellebbezéssel fordult a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB), amely helybenhagyta az oevb határozatát. Az NVB határozata ellen a baloldali összefogás pártjai nyújtottak be bírósági felülvizsgálati kérelmet.

A Kúria viszont úgy látja: a Fidesz zuglói szervezetének 2014. februári, Polgári Zugló című hírlevele és Papcsák Ferenc választási szórólapja, valamint a Zuglói Lapok "A szocialista képviselő kilencven alkalommal nem Zuglót támogatta" cikke között ugyan nincs szó szerinti azonosság, "azonban a célzott tartalmi egyezés megállapítható".

A Kúria értékelése szerint választási időszakban bármely párt vagy jelölt kampányanyagában foglaltak megismétlése az önkormányzat újságjában sérti a rendeltetésszerű joggyakorlás követelményt.

A Kúria ezek alapján megváltoztatta az oevb és az NVB határozatát, és megállapította a jogsértést. A Kúria eltiltotta a Zuglói Lapokat a további jogsértéstől és arra kötelezte, hogy a végzés rendelkező részét a legközelebbi számban, a jogsértő közléshez hasonló módon tegye közzé.

A végzés ellen további jogorvoslatnak helye nincs.