Kis magyar szabadságharcunk világméretűvé vált

Kövér László, házelnök, Barcs, lakossági fórum
Vágólapra másolva!
Kövér László az utolsó pillanatig tartó kampányra szólított fel a focipályákon, de még a kocsmákban is, és semmit sem bízna a véletlenre, mint 2002-ben. A házelnökről hétfőn kiderült, mi a közös benne és Mesterházy Attilában, de az is, hogy milyen gondolati magasságokba képes kerülni egy választási fórumon. A fideszesek pedig már visszafelé számolják a választásokig hátralévő napokat.
Vágólapra másolva!

„Még hat nap” – mondta egymásnak két kampányoló fideszes politikus a barcsi iskola hátsó bejáratánál hétfőn délután. A képviselő-jelölt Szászfalvi László és a polgármester Karvalics Ottó is kicsit késve érkezett. Utóbbi éppen a szavazóköri delegáltakat eskette az április 6-ai választásra, azért nem tudott előbb jönni. Ahhoz azonban még így is időben érkezett, hogy köszönthesse a díszvendéget, aki pár perce rá gördült be egy fekete kormányzati autóval.

Barcson hétfőn este lakossági fórumot szervezett a Fidesz–KDNP, a vendég pedig Kövér László házelnök volt, aki szinte jött és ment. Érkezésekor a zakója felvétele közben fogott kezet a helyi politikusokkal, kikapta a mappáját az ülésen lévő táskájából, majd egy rövid beszélgetés után már indult is sajtótájékoztatót tartani az iskolakönyvtárba, ahol a helyi média pár képviselője mellett néhány terráriumban lévő egér is végighallgatta a mondandóját.

Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Eközben megtelt a választási fórumnak helyet adó aula, ami azért nagy szó, mert pár perccel a kezdési időpont előtt még csak páran voltak a hétköznapokban bejárati csarnokként használatos teremben. Arra, hogy választási fórum készülődik, csak a sok szék és a „Magyarország jobban teljesít” feliratú molinó emlékeztetett, az egyik szervező még meg is jegyezte az akkor még csak gyülekező emberekre utalva, hogy „ez elég lájtos”. Mire azonban Kövér László kilépett a könyvtárból a saját kezűleg teleírt lapokat tartalmazó mappával a kezében, már nem is voltak szabad ülőhelyek, a terem pár perc alatt megtelt, jórészt nyugdíjasokkal.

Elindult a nagy választási visszaszámlálás

„Nyitott szemmel járok, kíváncsi vagyok rá, hogy milyen” – ecsetelte az egyik résztvevő az Origónak, hogy miért jött el a Kövér Lászlót is felvonultató fórumra. Azt mondta, ő nem Fidesz-szimpatizáns, bár eddig csak egy Hoffmann Rózsa-fórumon volt, ami egyébként nagyon tetszett neki, mert pedagógusként szakszerűnek érezte. Most pedig Kövér személyén kívül az vette rá, hogy eljöjjön, hogy már csak egy hét van a választásig.

A hátralévő napokat, mint kiderült, nem csak ő számolja, hanem minden politikus, aki csak felszólalt a fórumon. „Ezt a hetet, ha fát vágnának a hátunkon, akkor is végig kell csinálni” – mondta Karvalics Ottó, Szászfalvi szerint pedig csak most kezdődik az igazi kampánymunka. „A tét az, hogy be tudjuk fejezni a rendszerváltozást” – tette hozzá.

Fotó: Pályi Zsófia - Origo

A fideszes szavazók aktivizálására láthatólag nagy hangsúlyt fektettek a felszólaló politikusok. Azt pedig, hogy ez miért fontos, Kövér László egy kisebb történelemóra keretében magyarázta el az őt pisszenés nélkül hallgatóknak. Felidézte a 2002-es választást, amikor a Kossuth téren „több százezer emberből tört fel a kétségbeesés, hogy ez hogy lehet”. Meg is válaszolta, szerinte ugyanis nem elég négyévente szavazni egy pártra, 2002-ben pedig az volt a hiba, hogy sok Fidesz-szavazó otthon maradt.

- mondta. Ezért az egyórás beszéde egy részében azt ecsetelte, hogy az eltörölt kampánycsend miatt egészen az utolsó pillanatig mozgósítani kell, és nagyon fontos, hogy a jelenlévők elmenjenek szavazni. Sőt, hogy másokat is rábeszéljenek a szavazásra a focipályán vagy akár a kocsmában is. A szigorú parlamenti büntetéseiről híres házelnök néha még a humoros oldalát is megvillantotta. „Szoktam mondani, hogy rendes emberek is járnak kocsmába, csak időben hazamennek” – mondta például.

A kis magyar szabadságharc világméretűvé válása

Kövér beszédének nagy része arra épült fel, hogy elmondja, kik a magyar nemzet, és ezzel együtt a Fidesz ellenségei. Nagy meglepetést nem okozott, ezek ugyanis a következők:

  • kommunisták
  • Brüsszel

Rajtuk kívül valószínűleg Medgyessy Péter is csuklott, ugyanis Gyurcsány Ferenchez hasonlóan Kövér is felemlegette híres útelágazódásos nyelvtörőjét, hogy élcelődjön egy kicsit a volt szocialista miniszterelnökön. Ekkor éppen arról beszélt, miért volt szükség arra, hogy a kormány az unortodox gazdaságpolitikához forduljon: azért, hogy elkerüljék a tömeges elbocsátásokat és az adóemeléseket, amelyek az EU által kitűzött hiánycél eléréséhez kellettek volna.

Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Számon kérte Brüsszelen, hogy bár pontosan tudták, hogy az előző kormányok „végighazudták az előző éveket”, 2010-ben mégis elvárták a Fidesz-kormánytól, hogy tartsa a hiánycélt, pedig szerinte a csőd szélén vették át az országot. Aztán pedig amikor bevezették az unortodox gazdaságpolitika alapelemének számító különadókat (vagy multiadót, vagy válságadót, vagy bankadót, vagy rezsicsökkentést, Kövér több névvel is illette), akkor Orbán Viktornak azért kellett Brüsszelbe járni „megvédeni Magyarország becsületét”, mert a különadóval rosszul járó vállalatok Kövér szerint panaszkodni kezdtek, és attól féltek, hogy Magyarország után más államok is elkezdik csökkenteni a rezsit, így megszűnik az a világrend, amelynek fenntartásában érdekelt a gazdasági elit. Kövér szerint

A kommunistákkal való szembenállást Kövér szintén hasonló magasságokba emelte. Szerinte egyvalamiben értenek egyet Mesterházy Attilával (aki egyébként szerinte akkor is hazudik, amikor levegőt vesz), mégpedig abban, hogy az ő világképük gyökeresen eltér egymástól. „Nem két párt, hanem két emberkép, két jövőkép áll egymással szemben” – mondta, majd ezt a házasság jogi szabályozásának példájával szemléltette, és még a poligámia is eszébe jutott róla:

Kövér szerint azonban ezért rengeteg támadás érte őket.

A házelnök olyan ideológiai magasságokba is felszökött, mint az egyén és a közösség érdekei közti ellentét. Az ő olvasata szerint az utóbbit képviseli a Fidesz–KDNP, előbbit pedig a magyar baloldal, amelyet csak az egyének érdekelnek, míg ők egy jogokkal és kötelezettségekkel rendelkező közösségben gondolkodnak, amelyben például a felnőttek felelősséggel tartoznak a gyerekeknek, és fordítva. „Például azzal, hogy a friss diplomájukkal nem húznak el Európa egy másik pontjára, hanem legalább néhány évig próbálják itthon kamatoztatni” – terelte vissza a szót egy sokkal hétköznapibb problémához. Szerinte az április 6-ai választást tétje, hogy normális irányba megy-e tovább az ország.

Hol hall ilyet a másik oldalon?

Az ideológiai gondolatokon kívül Kövér semmi konkrétat nem mondott arról, mit ígér a Fidesz–KDNP a következő négy évre. A legtöbb konkrétumot a helyi sajtónak tartott tájékoztatóján mondta a terráriumba zárt egerek mellett, elbüszkélkedett például, hogy idénre már kétszázalékos gazdasági növekedést prognosztizálnak, négy év alatt pedig 280 ezer új munkahelyet teremtettek, bár azt hozzátette, hogy ennek egy része közmunka.

Kövér László házelnök a barcsi lakossági fórumon Fotó: Pályi Zsófia - Origo

„Jók a kilátások a következő négy évre, ha egy nem várt esemény, például a választás, ezt meg nem szakítja” – mondta. Ehhez képest mit tud mondani a baloldal? Szerinte csupa zagyvaságot. "Ha a kormányváltó összefogás alkotta öt politikai pártnak a programját összeraknánk, és beadnánk egy kutyának, megdöglene tőle" – mondta.

A hallgatóságnak konkrét ígéretek nélkül is tetszett Kövér mondandója, tapsot és baráti kézfogást is kapott a résztvevőktől, egyesek még pár percig fényképezkedtek is vele, mielőtt az autókonvojjal el nem hagyta a várost. „Őszinte, nyílt beszéd, maga hol hall ilyet a másik oldalon?” – mondta egy idős nő, hozzátéve, hogy a baloldali politikusok szerinte csak trágárságot beszélnek, például lehazugozzák Orbán Viktort. Kövérnek viszont szerinte igaza van, amikor Mesterházyt hazugozza, mert ha még egyszer nyerne az MSZP a választáson, akkor tönkremenne az ország.