Őrséget szerveznek Karácsony Gergely plakátjai mellé

2014.04.01. 11:30

A PM politikusa szerint egy közteres furgonnal utaztak azok, akik az éj leple alatt eltávolították a plakátjait. Az eset azért rejtélyes, mert a 13. választókerületben senki másnak a plakátjaihoz nem nyúltak. 

Rongálás és hivatali visszaélés vádjával feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK) a baloldali összefogás pártjainak színeiben induló Karácsony Gergely, mert ismeretlenek hétfőn késő éjszaka eltávolították a választási plakátjainak nagy részét.

A Párbeszéd Magyarországért (PM) politikusa keddi sajtótájékoztatóján elmondta: a plakátokat visszahelyezik, és őrséget szerveznek melléjük.

A független képviselő közölte, hogy a 13. számú budapesti egyéni választókerületben – ahol egyéni jelöltként indul – egy narancssárga, "hivatali megkülönböztető fényjelzést" használó, felirat nélküli teherautó utasai gyakorlatilag az összes kihelyezett választási plakátját leszedték és elvitték. Karácsony Gergely hangsúlyozta, hogy ezek jogszerűen kihelyezett plakátok voltak.

A politikus érthetetlennek nevezte, hogyan fordulhatott elő, hogy a "gondos szakemberek" csak az ő plakátjait távolították el, a hasonló módon kihelyezett fideszes, jobbikos és összefogáspárti plakátok "valamilyen rejtélyes módon túlélték ezt az éjszakai támadást".

Karácsony Gergely ennek alapján azt feltételezi, hogy az akció mögött a kormánypártok állhatnak. Azt mondta, a térfigyelő kamerák segítségével könnyen be lehet azonosítani, hogy kik távolították el a plakátokat.

Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy több száz plakátról van szó, amelyek újranyomtatása körülbelül ötszázezer forintba kerül, de még ezzel együtt is belefér a lehetséges ötmilliós kampánykeretbe.

Arra a felvetésre, hogy az Elmű-Émász hétfőn közölte, hogy eltávolítja a villanyoszlopokra ragasztott plakátokat, azt felelte, szerintük nem ez a társaság áll az eset mögött. Elmondta, hogy plakátjait nem a villanyoszlopokra, hanem azok köré erősített pozdorjalapokra ragasztották. Szerinte a kérdéses teherautó valószínűleg valamelyik közterület-fenntartó vállalaté lehetett.