Közeleg a vádemelés a köztévés fantomcégek ügyében

Vágólapra másolva!
A köztévéhez köthető hűtlen kezelés miatt nyomoznak a Népszava szerint, fantomcégekkel szerződtek műsorgyártásra, akik kevesebb pénzért adták tovább a munkát. Az MTVA szerint az ügy a közmédia 2010-es átalakítását megelőző időszakra nyúlik vissza, nem a köztévé jelenlegi állapotát tükrözi.
Vágólapra másolva!

Félmilliárd forintot meghaladó értékű hűtlen kezelés és pénzmosás gyanúja miatt hamarosan vádemelési javaslatot terjeszt elő a NAV – írta a Népszava. A lap szerint a bűncselekmény-sorozatban részt vevő cégek irreális összegekért szerződtek különféle tévésorozatok gyártására, ezek a cégek azonban nem végeztek érdemi munkát, hanem továbbszerződtek a valódi készítőkkel. A NAV azt közölte a Népszavával, hogy az ügynek jelenleg öt gyanúsítottja van. Az érintett cégek egy része már felszámolási végrehajtási eljárás alatt áll, többen százmilliónál is több adótartozást halmoztak fel.

Az MTVA keddi közleménye szerint "a közmédia integrációját megelőző - 2010. ősze előtti - időszakban megkötött szerződések vonatkozásában indult a nyomozás", azaz a nyomozás nem a közmédia jelenlegi állapotát tükrözi, hanem "éppen az MTVA tárta fel az érintett szerződések kapcsán az esetleges jogsértéseket és tartotta kötelezettségének a feljelentés megtételét".

A Népszava szerint az ügyben 2010 óta folyik nyomozás, lezárás szerint viszont csak a választás után várható. Az Origo 2010-ben cikksorozatot közölt a Duna TV gyanús szerződéseiről, amelyek miatt a közmédiát felügyelő alap feljelentést is tett. (A cikkeket ezen a linken olvashatja el.) Szerettük volna megtudni, hogy ezek miatt a szerződések miatt nyomoznak-e, de a NAV az Origo kérdésre azt mondta, nem kívánják kommentálni a Népszava cikkét, és az ügyről nem adnak felvilágosítást.