Csak két mondatot ismételget a Fidesz

Egyszerűsödik a Fidesz kampány a finishben
Budapest, 2014. március 29. Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke beszédet mond a Fidesz-KDNP nagygyűlésén a Hősök terén 2014. március 29-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
„Csak a Fidesz”, „Senki ne ossza meg a szavazatát” - erre a két mondatra épül a Fidesz kommunikációja a kampány utolsó hetében. Fórumokat már alig tartanak, inkább a szimpatizánsaikat keresik fel otthon. 
Vágólapra másolva!

Leegyszerűsíti üzeneteit a választás előtti héten a Fidesz. A kampány utolsó napjaiban a kormánypárt politikusai 2010-hez hasonlóan a „Csak a Fidesz” szlogent ismételgetik. A rezsicsökkentést, munkahelyteremtést, családi adókedvezményt, nyugdíjemelést hirdető plakátokat is erre az üzenetre cserélik le a következő napokban.

A szlogennel a párt a saját szavazótáborát akarja mozgósítani. A céljuk a szavazatmaximalizálást, így a kormánypárt politikusai megszólalásaikban egy másik mondatra is kitérnek, ezzel arra kérik embereket, hogy ne osszák meg az egyéni jelöltre és a listára adható szavazatukat. Ez a volt a fő mondanivalója Orbán Viktor kormányfő vasárnapi, a Hősök terén elmondott beszédének is.

Orbán Viktor a Hősök terén. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A fő ellenfelének a Fidesz továbbra is a baloldalt tartja, a pártvezetés azonban attól tart: egyes szimpatizánsaik azt gondolhatják, a kormánypárt előnye olyan nagy, hogy nyugodtan megoszthatják a két szavazatot a Fidesz és a Jobbik között. Főleg azokról a szimpatizánsaikról tételezik ezt fel, akik nem teljesen elégedettek a kormány teljesítményével.

Az üzenetet a párt aktivistái személyesen is elmondják a választóknak, vasárnapig az otthonukban keresik fel azokat, akik a korábbi aláírásgyűjtő akciók során ehhez hozzájárultak. A házalás közben a szimpatizánsoknak egy névre szóló levelet is átadnak, amelyben a kormányzati eredményeket sorolják fel.

A Fidesz kampánystábja számol azzal, hogy várhatóan néhány téves címre is bekopogtatnak. Erre utal, hogy szerkesztőségünkhöz is érkezett olyan olvasói levél, amelynek írója nehezményezi: annak ellenére kapott a Fidesztől személyre szóló levelet és egy hűtőmágnest, hogy korábban nem adta meg az adatait, sőt nem is szimpatizál a párttal.

Mivel a Fidesz a személyes találkozókra helyezi a hangsúlyt, ezen a héten már jóval kevesebb választási gyűlést tartanak. Ez alól egyedül Orbán Viktor jelent kivételt, a kormányfő minden nap más vidéki városban tart fórumot. Hétfőn Baján volt, kedden Dombóváron, szerdán Mezőkövesden, csütörtökön Győrben, pénteken Szegeden, szombaton Debrecenben találkozik a választókkal.