Orbán rábízta a kampányt a bajai asszonyokra

Orbán Viktor Baja Fidesz nagygyűlés
Fidesz nagygyűlés Orbán Viktorral Baján
Vágólapra másolva!
Már csak hat nap van a választásokig, addig egyet fogunk aludni – határozta meg a kampány utolsó hetének keménységét Orbán Viktor vidéki választási körútja első állomásán, Baján. A miniszterelnök megvédte árvízi harcostársát, a média támadásait megértően fogadó Zsigót Róbertet, és egy Margaret Thatcher-idézettel belopta magát a női közönség szívébe.
Vágólapra másolva!

„2500 forint a kis magyar zászló. De 2000-ért is odaadom, és akkor már maga lenne a második vevőm. Húszezer volt a benzin Pestről, annak meg kell térülnie” – mondja a kicsit kedvetlenül álldogáló zászlóárus a bajai Szentháromság téren, fél órával a Fidesz választási gyűlése előtt. Nem nagyon megy az üzlet, mert legtöbben az ingyen kapott, a szombati Békementről ismerős Fidesz-plakátokat emelik a levegőbe a zászlók helyett, fagyival és Fidesz-táblával a kezükben fotózzák a családot. A zászlóárus kint volt a vasárnapi ellenzéki rendezvényen is, mert „azért ők is magyarok, nem?”

„Kétségbeejtő, ami tegnap az Operaház előtt volt. Hát ez a kultúra? Hogy birkamenetnek hívják az embereket, meg a kedves miniszterelnök urat egy pincsikutyához hasonlítják?” – méltatlankodik egy másik, helyszínre érkező nő, aki szerint ezért normális országokba börtön járna.

Nagyon várták a miniszterelnököt. A képre kattintva galéria nyílik. Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Az igazi fideszes hétfőn is eljön

A Békemenetre viszont mindenki nagy megelégedéssel gondol vissza, egy nyugdíjas néni azt szeretné, ha legalább olyan tömeg lenne a Szentháromság téren, mint a Hősök terén. A tér végül csak szellősen telt meg, 4-5 ezer emberrel, de a közönség szerint még így is többen vannak, mint a Baján nevelkedett Bajnai Gordon legutóbbi gyűlésén. „Az a baj, hogy a hétfő délután nem olyan jó időpont, de hát mindig foglaltak voltak szegény Viktor hétvégéi. Azért aki igazi Fideszes, az valahogy megoldja, hogy itt legyen” – mondja egy házaspár, akik büszkén mesélik, hogy egy „történelmi fotó” van a birtokukban: a feleség 2010-ben egy felcsúti falunapon fényképezkedett Orbánnal, aki át is ölelte őt.

Amikor a program már negyedórás késésben volt, és a Bajai Fiatalok Színháza már elölről kezdte a repertoárját az Isztambul, Isztambullal, akkor lépett a színpadra Baja díszpolgára, Tarján Levente, az általános iskola nyugdíjas igazgatója. Mesélős hangon anekdotázott Baja szépségéről, a város hősi halottjairól és a keresztény értékekről. „Ne mondja már el az Orbán szövegét” – szólt oda egy nő a piros, fehér, zöldre festett körmű barátnőjének, aki a narancssárga nadrágban és hajgumiban próbálta a mobiljával lefényképezni, ahogy Orbán már a színpad mögött fújta az orrát.

Orbán Viktor és Zsigó Róbert érkeznek. Kattintásra galéria nyílik! Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Snájdig képviselő, és kemény legény a gáton

A miniszterelnök előtt viszont még színpadra léptek népdalosok és egy tánccsoport, valamint a bajai polgármester, Zsigó Róbert is. Őt nagy üdvrivalgással fogadta a közönség, három férfi magasba emelte a neon színekkel megvadított „Veled vagyunk, Robi” tábláját. Ők csak „foszlányokban” hallottak arról, hogy a polgármester állítólag duplán vett föl utazási támogatást. „Nagy csúsztatások vannak ebben. Ez így természetes, mert az előző kormány kivonta a pénzeket, a Fidesz viszont 3500 önkormányzatnak segített” – mondta az egyik férfi, aki a robis táblát tartotta. „Egyébként is, ha valaki 100 forintból 120-at lop el, a másik meg csak hatvanat, akkor inkább arra szavazok” – mondta egy másik férfi a tömegben. Zsigó Róbert inkább arra emlékeztetett, hogy a baloldalnak rendet kellene tennie a Simon-, Welsz- és Zuschlag-ügyben, Bajnai Gordonnak pedig a Hajdú-Bét környékén: „Bajnainak azt üzenjük, hogy ez nem az ő városa!” – mondta a polgármester, aki szerint a média még azt is kiszúrja, ha ő a városházáról kilépve nem jobbra, hanem balra fordul, viszont ezt neki közszereplőként el kell viselnie.

„Snájdig, erőteljes, bátor képviselő a parlamentben” – ezt már Orbán Viktor mondta Zsigóról, amikor egy órával a program kezdete után színpadra lépett a heves Viktor, Viktor! bekiabálások közben. Bátorította a bajaiakat arra, hogy ismét Zsigóra szavazzanak. „Nem árt, ha kemény legények állnak a gáton” – mondta, és nosztalgiázott egy kicsit a bajai árvíz ellen vívott harcról. „Az elmúlt négy évnek talán ez volt a legfontosabb eseménye” – mondta. Orbán szerint ha az árvízzel sikeresen felvették a harcot, akkor meg tudják majd állítani a pénzvilágot, a multikat, és meg fogják akadályozni a szocialisták visszatérését is.

Négy-ötezren lehettek a téren. Kattintásra galéria nyílik! Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Orbán nem akar az EU étlapjára kerülni

A közönség némán hallgatta a beszédet, csak akkor volt egy kis zúgolódás, amikor Orbán felsorolta, milyen nehézségeket hozott a szocialisták nyolcéves kormányzása, a rezsinöveléstől kezdve a gyerekek után járó adókedvezmény csökkentéséig. A beszéd közben többször megszólalt egy sziréna, ami láthatólag nem zavarta Orbán Viktort, a közönséget viszont annál inkább. A legtöbben biztosak voltak benne, hogy ez a szocialisták műve. Egy idős férfi még történelmi távlatot is adott a zajnak: „emlékszem, ugyanez volt itt ezen a téren ’48 március 18-án, akkor a komcsik elvágták a mikrofon kábelét”. A beszéd közben felhangzott a háttérből egy „hazaáruló” bekiabálás is, Orbánt viszont ez sem akasztotta meg a beszédében. „A baloldalnak és nekünk is van szenvedélyünk. Az a különbség, hogy az ő szenvedélyük a gyűlölködés, a mi szenvedélyünk pedig Magyarország” – ismételte a Békemenetről ismerős mondatot.

Orbán üzent a Jobbiknak is: hangsúlyozta, hogy fontos az Európai Unióhoz tartoznunk: „Ha valaki nem ül az asztalnál, ne lepődjön meg, ha felkerül az étlapra!” Elmondta, hogy az EU nehéz hely, személyesen is csatákat vívott a túlerővel szemben, de az ország érdekeiért muszáj kiállni.

Fellépésre várva. Kattintásra galéria nyílik! Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Intézzék el a bajai nők!

„Mivel ez egy választási nagygyűlés, beszéljünk a választásról is” – vágott bele fő mondandójába a miniszterelnök. „Fényes és nagy diadal kapujában állunk. Jó esélyekkel a tarsolyunkban indulunk. Az esélyességet nem lottón nyertünk, hanem megdolgoztunk érte, sokszor kínkeservesen. Az esélyesség viszont nem kész győzelem, az nem váltja be saját magát, csak az emberek tudják azt beváltani” – mondta.

Orbán szerint van miből tanulniuk, és ismét a 2002-es választási vereséget hozta fel elrettentő példaként: „2002-ben szombaton úgy volt, hogy mi nyerünk, hétfőn úgy volt, hogy most megint mi nyernénk. A választást viszont a napján kell megnyerni”.

„Már csak hat nap van, és addig már csak egyet alszunk” – tért ki a miniszterelnök a kampányhajrá megpróbáltatásaira, és arra kérte a hallgatóságát, hogy hozzá hasonlóan dolgozzanak keményen: mindenki győzködje a szomszédját, barátait, hogy menjenek el szavazni. „Margaret Thatcher azt mondta, hogy ha azt akarod, hogy valamiről beszéljenek, azt bízd a férfiakra. Ha viszont azt akarod, hogy valami el legyen intézve, azt bízd a nőkre. Bajai asszonyok, intézzék ezt el nekünk!” – kérte Orbán, és hozzátette, hogy a kampányban nagyon értékesek a női harcosok, de a férfiak se hagyják őket egyedül.

Megőrültek érte a nők. A képre kattintva galéria nyílik. Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Megígérte, hogy a politikusok sem „szmokingban fognak parádézni”, hiszen sok a munka: meg kell küzdeni a pénzvilággal, a monopóliumokkal, a munkanélküliséggel, és a népességfogyással is. „Mi ott leszünk, ahol a munka van, önök is végezzék el a munkát április 6-án” – zárta a beszédét , majd bőséges gyermekáldást és jó szomszédokat kívánt a bajaiknak.

Orbán láthatóan belopta magát a női közönség szívébe: a Himnusz és Kossuth Lajos azt üzente után megrohamozták a nyugdíjas asszonyok, tolakodtak, hogy egy-egy puszit, ölelést, vagy legalább egy aláírást kaphassanak a miniszterelnöktől. „Megfogta a kezem, most már akkor megyek is” – mondta egy nő, és távozott a percek alatt kiüresedő térről. Végül már csak egy néni ült a tér közepén, az otthonról hozott kis székén. Elérzékenyült, amikor megtudta, hogy hazaviheti a fideszes táblát: „Ide lesz két luk fúrva, szép szalaggal átkötve, aztán majd felakasztom a falra. A büszkeségek közé, oda, ahol az unokáim sportos kitüntetései is vannak” – mondta.