A VIII. kerület sűrűjében volt a korrupcióval gyanúsított rendőrtiszt

Vágólapra másolva!
A VIII. kerületben volt magas beosztásban az a rendőrtiszt, akit több más rendőrrel együtt vesztegetéssel és hivatali visszaéléssel gyanúsított meg az ügyészség. Az operatív tisztként a bűnözői körökkel is kapcsolatot tartó rendőr alezredesnek voltak konfliktusai a helyi önkormányzattal, és ennek is szerepe lehetett abban, hogy távozott a kerületből.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Főügyészség másfél héttel ezelőtt jelentette be, hogy vesztegetéssel gyanúsít több rendőrt, köztük egy alezredest. Az ügyészség a szokásos gyakorlatnak megfelelően nem közölte a gyanúsítottak személyazonosságát, de az Origo információi szerint a rendőr alezredes korábban a VIII. kerületi rendőrkapitányságon dolgozott magas beosztásban.

Kerületi önkormányzati források szerint O. Zsolt bűnügyi osztályvezető volt a helyi kapitányságon. A helyszínnek azért lehet jelentősége, mert az ügyészség azzal gyanúsítja az alezredest, hogy anyagi ellenszolgáltatásért cserébe azt ígérték egy budapesti piac üzemeltetőinek, hogy közbenjárnak annak érdekében, hogy az illetékes önkormányzat a piac működéséhez szükséges engedélyeket kiadja. Azóta kiderült, hogy ez a piac a VIII. kerületben található józsefvárosi piac volt.

Önkormányzati források szerint O. Zsolt operatív tisztként dolgozott a VIII. kerületi rendőrségnél, ami azt jelenti, hogy a feladata volt a kapcsolattartás a bűnözői körökbe beépült civilekkel, és jelentéseket is készített a forrásaitól begyűjtött információkról. Ezt megerősítette az Origónak Dezső Antal, az alezredes ügyvédje is.

O. Zsolt a letartóztatása idején már a XVII. kerületi rendőrkapitányságon dolgozott. Az alezredes 2012-ben távozott a VIII. kerületből, ahol önkormányzati források szerint több konfliktusa is volt a kerület vezetőivel. Szabó Gábor egykori önkormányzati képviselő, Kocsis Máté polgármester korábbi közrendvédelmi tanácsadója szerint a problémát az okozta, hogy nem bíztak meg O. Zsoltban. Emiatt el is akarták érni a helyi kapitánynál, hogy váljon meg tőle, de nehezen tudták meggyőzni. „A polgármesterrel többször próbáltuk rábírni a kapitányt, hogy tegyen valamit, de ő bízott benne” – mondta Szabó, aki 2012-ben távozott az önkormányzattól, és azóta blogot ír a kerületi történésekről.

Ellentmondásos információk vannak arról, hogy pontosan hogyan alakult O. Zsolt karrierje az után, hogy távozott a VIII. kerületből. Önkormányzati források szerint előbb a BRFK-ra került, majd onnan ment át a XVII. kerületi kapitányságra. Ügyvédje, Dezső Antal viszont úgy tudja, az alezredes a VIII. kerülettől rögtön a XVII. kerületi rendőrségre került, és jóval korábban dolgozott a BRFK-nál. Megkerestük a BRFK-t is, de egyelőre nem válaszoltak.

Az ügyészség gyanúja szerint O. Zsolt és egy másik rendőr azzal követett el bűncselekményt, hogy 2010-ben megállapodott a józsefvárosi piac üzemeltetőivel arról, hogy pénzért cserébe segítenek nekik működési engedélyeket szerezni. Egy névtelenséget kérő önkormányzati forrás azonban furcsállta ezt, szerinte ugyanis az üzemeltetőnek nem lehetett szüksége rendőri segítségre, mert határozatlan időre szóló engedélye volt. A forrás szerint inkább a kiskereskedőknek lehetett szükségük hatósági segítségre, mert nekik korábban egyenként kellett működési engedélyt szerezniük.

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője ugyanakkor fenntartja, hogy nem a kiskereskedők, hanem az üzemeltetői kör fizette le a rendőröket. Dezső Antal szerint a gyanúsításban az szerepel, hogy O. Zsolt a piac biztonságáért felelős cég vezetőjével állapodott meg.

Az előzetes letartóztatásról döntő március 21-i tárgyalás szünetében Dezső Antal, a rendőr alezredes védője az MTI-nek azt mondta: ügyfele a józsefvárosi piaccal kapcsolatos gyanúsítás vonatkozásában – amely egy 2010-es bűncselekmény – teljességgel értetlenül áll a gyanúsítás előtt. Védence tagadta, hogy bármilyen bűncselekményt elkövetett volna.

O. Zsoltot és más rendőröket gyanúsítanak azzal is, hogy anyagi ellenszolgáltatásért adtak ki adatokat ügyvédeknek polgári, illetve büntetőügyekben az ügyviteli és nyilvántartó rendszerből. Az ügyészség szerint ezek olyan adatok voltak, amelyekhez az ügyvédek nem férhettek volna hozzá.

Az alezredes a tárgyaláson azt mondta az ügyben érintett ügyvédekről, hogy több évtizedes szakmai barátság fűzi őket össze, és több alkalommal valóban kértek tőle tanácsot olyan ügyekben, amelyekben a sértetti oldalt képviselték, vagy valamilyen polgári peres eljárásban annak eldöntéséhez, hogy büntetőeljárás is indítható-e. Azt azonban határozottan visszautasította, hogy az általa nyújtott segítségért ellenszolgáltatást kapott volna.