A Jobbik keleti börtönökbe küldené a magyar rabokat

Vágólapra másolva!
A Jobbik úgynevezett bérrabtartást vezetne be a büntetés-végrehajtási költségek csökkentése érdekében, egyes bűnözők elhelyezésére pedig keleti országokkal szerződne.
Vágólapra másolva!

Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője a bérrabtartás bevezetése mellett érvelt. Ennek egyik típusa az lenne, hogy – kormányra kerülése esetén – a párt államközi szerződéseket kötne elsősorban keleti országokkal, ahol jóval olcsóbban tartanak rabokat. „Van, ahol ezt kétezer forintból kihozzák, ha az állam fizet négyezret, akkor is a felébe kerül (a mostani összegnek), és a fogadó országnak is megéri” – jegyezte meg Mirkóczki. Az ellenzéki párt ezt súlyos, életellenes, minősített bűncselekményeket elkövető bűnözőkre alkalmazná, olyanokra, akikre legalább tíz-húsz év szabadságvesztést szabtak ki.

Szeretnék, ha a büntetés valóban büntetés lenne, és nem az lenne a státuszszimbólum, hogy valaki hányszor és miért kerül börtönbe – fogalmazott Mirkóczki Ádám. Egy rab tartása naponta legalább 8500 forintba kerül, ami éves szinten 56 milliárd forint költséget jelent az államnak. A Jobbik javaslataival 15-20 milliárd forintot lehetne lefaragni a költségekből. A szóvivő felháborítónak tartja, hogy ma a rabok napi költségeinek töredékét költik például egy kórházi betegre vagy egy felsőoktatási hallgatóra.

A politikus egyrészt az önfenntartó és termelő börtönök mellett foglalt állást, jelezve, hogy azokban nemcsak a fogva tartási költségeket, hanem a sértetteknek, illetve családtagjaiknak járó kártérítést is le kellene dolgozniuk a raboknak.

A bérrabtartás intézményének másik típusában belföldi magánszemélyek vagy magáncégek hozhatnának létre új börtönöket, amelyeknek az állam a mostaninál kevesebb pénzt adna, az intézmények pedig dolgoztatnák a rabokat úgy, hogy megérje nekik.