Akkora lesz a szavazólap, hogy nem fér be a fülkébe

Vágólapra másolva!
Délután négy óráig jelentkezhettek a választási irodánál azok a jelöltek, akik indulni akarnak az április 6-i választáson. Több mint 2200-an adták le az ajánlásaikat, és van olyan körzet, ahol 40 jelölt is lehet. A Nemzeti Választási Iroda vezetőjét is meglepte a dömping, Pálffy Ilona szerint most újra kell tervezni a szavazólapokat, bútort kell cserélni a központban, és egyes jegyzőknek számolniuk kell akár hatvan-, nyolcvanfős szavazatszámláló bizottságokkal. Pálffy szerint akár harminc pártnak is lehet országos listája.
Vágólapra másolva!

"Dömping volt a mai napon" – mondta egy hétfő esti sajtóbeszélgetésen Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetője, aki arra célzott, hogy több száz jelölt adta le az utolsó pillanatban az elmúlt két hétben gyűjtött ajánlásait. Délután négy óra volt a határidő, most már senki nem gyűjtheti az aláírásokat.

A választási irodák minden jelöltet nyilvántartásba vesznek (este fél hétkor 2303 induló volt), és három napjuk van ellenőrizni, hogy összejött-e az induláshoz szükséges 500 érvényes ajánlás. Pálffy Ilona szerint már most látszik, hogy sok egyéni választókerületben több tucat jelölt is szerepelhet a szavazólapon. Pécsen például (Baranya 1. választókerületében) 40 induló is lehet, ebből tíz jelöltet már nyilvántartásba vett a választási bizottság. De ugyanígy sok induló van például Csepelen, itt 28-an szerepelhetnek majd a szavazólapon. (Arról, hogy miért éri meg a jelölteknek és a pártoknak elindulni, ebben a cikkünkben olvashat. Egy aláírásokat ügyesen gyűjtő párt százmilliókat is kaszálhat.)

Pálffy Ilona szerint több gondot is okoz az indulók ilyen magas aránya. Egyrészt nagyobb szavazólapokat kell tervezni, hogy minden jelöltet rá lehessen tenni, másrészt az egyéni választókerületi irodáknak számolniuk kell azzal, hogy jócskán megnövekedhet a szavazatszámláló bizottságok (szszb) létszáma. Az új törvény szerint ugyanis egy jelölő szervezet minden szszb-be két tagot küldhet, vagyis extrém esetben előfordulhat, hogy 60-80 tag számlálja a szavazatokat.

Pálffy Ilona elismerte, hogy "már aggódva hívtak jegyzők, hogy nem tudnak ennyi tornatermet elővarázsolni a bizottságoknak". Az eddigi választások gyakorlata szerint persze csak a nagyobb pártok tudnak minden szavazókörbe delegáltakat küldeni, de a választási irodáknak fel kell készülniük arra az esetre is, ha minden jelölt küld két tagot a bizottságba.

20-30 országos lista is lehet

Az egyéni jelöltállítások alapján dől el, melyik pártnak lehet országos listája. Eddig a Fidesz-KDNP, az Összefogás és a Jobbik országos listáját vették nyilvántartásba, az LMP pénteken, a Munkáspárt és a Haza Nem Eladó Mozgalom párt pedig hétfőn állított listát.

Kattintson, hogy megtudja, önnél kik a jelöltek. A térképet folyamatosan frissítjük, egyelőre csak a nagyobb pártok jelöltjei vannak rajta. (A térképet Murányi János készítette)

Az országos listák végleges száma azonban még jóval több lehet. Pálffy Ilona azt mondta, hogy az említett pártokon kívül hatan már jelezték, hogy leadják a határidőig, kedd délután négy óráig, de az NVI vezetője szerint 22 jelölőszervezetnek lehet országos listája az eddig adatok alapján. "Sőt, ahogy rögzítjük az adatokat, szélsőséges esetben harmincig is elmehet ez a szám" – mondta Pálffy.

Ez azt jelenti, hogy több mint húsz párt szerepel majd a szavazólapokon. Az NVI már tárgyal a nyomdával a megszokott hosszúkás szavazólapok újratervezéséről, mert Pálffy szerint félő, hogy "akkora lesz a szavazólap, hogy nem fér el a fülkében". Az országos listát állító szervezetek tagot is delegálhatnak a Nemzeti Választási Bizottságba, így az NVB a nemzetiségi delegáltakkal kiegészülve 45-50 fős is lehet. Ők nem férnek el a mostani helyiségben, Pálffy szerint már készülnek, hogy "kicseréljék a bútorokat".