Hernádi Zsolt eltűnt az Interpol körözési listájáról

Vágólapra másolva!
A Mol nem kommentálja a változást.
Vágólapra másolva!

A Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója már nem szerepel az Interpol internetes körözési listáján. A Mol nem kívánja kommentálni a változást. A Hvg.hu-nak egy, az ügyet jól ismerő forrás azt mondta, hogy az Interpol honlapjáról két hete törölték Hernádi Zsoltot azt követően, hogy "felfüggesztették az eljárást".

Az MTI szerint a zágrábi megyei bíróság és a horvát belügyminisztérium sem tudja, hogy mi történt, a belügyminisztérium ezért az Interpoltól kért információt. A hírügynökség kérdésére a bíróság és a belügyminisztérium szóvivője is azt közölte hétfőn, hogy a szervezetek nem tettek lépéseket annak érdekében, hogy a Mol elnök-vezérigazgatója lekerüljön a listáról.

Az Interpol az Origo kérdésére azt mondta: Hernádi esete jelenleg felülvizsgálat alatt van, amíg ez tart, addig az Interpol nem akar további információkkal szolgálni. A vizsgálat idejére a CCF javasolhat olyan átmeneti intézkedéseket, mint például az ügyre vonatkozó információk blokkolása az Interpol adatbázisában. A testület a vizsgálat befejezése után dönt arról, hogy törli, feloldja vagy pedig módosítja-e az adatokat az Interpol adatbázisában.

Hernádit korábban vesztegetéssel vádolták meg Horvátországban, majd miután tavaly szeptember 25-ig nem jelent meg Zágrábban a gyanúsítotti kihallgatásán, a helyi bíróság elrendelte az előzetes letartóztatását. A Mol-vezér ezután került fel az Interpol körözési listájára, sőt, mivel Horvátország júliustól az Európai Unió tagországává vált, a zágrábi hatóságok európai elfogatóparancsot is kiadtak ellene. A vesztegetési ügyben korábban a magyar Központi Nyomozó Főügyészség már folytatott egy eljárást, amelyet bűncselekmény hiányában megszüntettek. Erre hivatkozva utasították el a horvát kérést is, amelyben Zágráb Hernádi Zsolt kiadatását kérte. A Mol mindvégig visszautasította a vádakat.

A Mol és a horvát kormány között tavaly év végére már egyre feszültebbé vált a viszony, a felek között folyamatos háttéregyeztetések lehettek, amelynek egyik végkifejlete is lehet Hernádi interpolos törlése. A Mol rendre azt jelezte, hogy szeretne megállapodni az INA jövőjéről, akár annak árán is, hogy kiszáll a horvát leányvállalatból, ugyanakkor a magyar cég meg is kontrázta a horvát lépéseket azzal, hogy választott bírósági eljárást kezdeményezett a horvátok állítólagos szerződésszegése miatt. Hernádi az ügyekről ekkoriban egy interjúban azt mondta, legalább megindultak az egyeztetések, és ez pozitívum, mert a magyarok éveken át készen álltak arra, hogy az INA jövőjéről tárgyaljanak, de a horvát kormány nem.

Az eljárást a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál (ICSID) indította a Mol, mivel álláspontja szerint csaknem 80 milliárd forint veszteség érte azzal, hogy a horvát kormány nem teljesítette az INA gázüzletágának átvételéről szóló szerződést.