Óbudát, Angyalföldet is elöntheti az újabb árvíz

Vágólapra másolva!
A tavalyihoz hasonló áradás esetén a Duna elöntheti Óbudát, Újpestet, Angyalföldet és a Margitszigetet is – derül ki a Fővárosi Csatornázási Művek tanulmányából, amelyet a Magyar Nemzet ismertet. A főpolgármester szerint tízmilliárdokat kellene árvízvédelemre költeni. 
Vágólapra másolva!

Fejlesztések és felújítások nélkül nem biztosítható Budapest védelme, ha a Duna legközelebbi áradásának a mértéke megközelíti vagy meghaladja a tavalyit – írja a Magyar Nemzet.

A lap a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. elemzésére hivatkozva azt írja: egy újabb nagy árvíz már nemcsak a Római-partot, Békásmegyert és Csillaghegyet fenyegeti, de elöntheti Óbudát, Újlakot, a Vízivárost, valamint Újpestet, Angyalföldet és a Margitszigetet is.

A tanulmány elkészítésére Tarlós István főpolgármester kérte fel a Csatornázási Műveket a Duna tavaly júniusi – az 1838-ban a várost elpusztító jeges ár után a második legnagyobb – vízemelkedése után.

Tarlós korábban a Magyar Nemzetnek azt mondta: további tízmilliárdokat kellene árvízvédelemre költeni, különben egy tavalyihoz hasonló árvíz esetében – a vagyoni értékeket fenyegető – katasztrófa sem zárható ki. A főpolgármester szerint az árvízvédelmi vonalak, berendezések műszaki állapota sokkal rosszabb, mint azt a tavalyi tapasztalatok alapján gondolni lehet.

Kiderült, hogy gond van többek között a Bem téren, a Batthyány téren, Albertfalván és Újpesten, a Margitszigeten és az alsó rakpartokon. Újabb szakmai megerősítést nyert, hogy a Római-part a főváros legvédtelenebb pontja.

Tarlós István a lapnak azt mondta: mindenképpen a kormányhoz fordul az ügyben. A fővárosi pénzügyi tervekben ugyanis nincs elegendő forrás. A 2014-re előirányzott keretből 100 millió forint jut a római-parti védmű megépítésének előkészítésére, míg a teljes árvízvédelmi rekonstrukciót félmilliárdból kell megoldani.