Vágólapra másolva!
Hiba volt, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal volt vezetője nyilvános helyen találkozott az olajszőkítési ügyleteiről ismert Portik Tamással - ez derül ki az Országgyűlés Portik-Laborc találkozókat vizsgáló albizottságának jelentéséből. Arról nem keletkezett adat, hogy a Portik Tamástól származó információkat az NBH jogellenesen használta volna föl.          
Vágólapra másolva!

Hiba volt, hogy Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) első számú vezetőjeként nyilvános helyen, személyesen találkozott az Energol Rt. egykori igazgatójával, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Portik Tamással - ez derült ki az Országgyűlés Portik-Laborc találkozókat vizsgáló ténymegállapító albizottságának jelentéséből.

Mile Lajos, a testület LMP-s elnöke pénteken, a bizottság utolsó ülése utáni sajtótájékoztatón elmondta: Laborc Sándor akkori főigazgató részéről "óriási hiba" volt az is, hogy a beszélgetések során a PortikTamás által megfogalmazott politikai természetű kijelentésekkel szemben nem volt elég elutasító.

Mile Lajos azt mondta: a rendelkezésre álló dokumentumok megerősítették, hogy az NBH volt vezetője és Szilvásy György is hasznos informátorként tekintett Portik Tamásra. A beszélgetés jellege, a kontextus azt sem zárja ki, hogy bizonyos mértékig politikai szándékok, elképzelések is motiválták a két találkozót - tette hozzá.

A jelentés szerint vélelmezhető, hogy a Laborc Sándor és Portik Tamás tervezett együttműködése közéleti szereplők, bírók, ügyészek, rendőrök kompromittálására irányulhatott. A vizsgálat során azonban semmilyen adat, információ nem jutott a bizottság tudomására arról, hogy a Portik Tamástól származó információkat az NBH feladat- és hatáskörén túlmutató, jogellenes célra használta volna fel - tette hozzá a testület elnöke.

Harangozó Tamás, a testület szocialista tagja azt mondta semmilyen adat, információ nem keletkezett arról, hogy a Portik Tamástól származó információkat az NBH feladata és hatáskörén túlmutató jogellenes célra használta volna fel. "Az erre vonatkozó, korábban a sajtóban megjelent találgatásokat a ténymegállapító vizsgálat kifejezetten cáfolta" - szögezte le Harangozó Tamás.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal 2013. április 25-én oldotta fel a Portik Tamás és Laborc Sándor közötti két megbeszélésről készült hangfelvétel titkosságát. Ezek szerint Portik Tamás és Laborc Sándor, két másik ember társaságában, 2008-ban kétszer találkozott egymással. A megbeszéléseken készült hangfelvételek szerint Laborc a Portiktól származó, közéleti szereplőkre terhelő információkat a nyilvánosság előtt akarta felhasználni. A leiratokból kiderül, Portik félt attól, hogy 2010-ben a baloldal elveszti a választásokat, és mindent megtett volna, amit kérnek tőle.

A tavaly május 14-én alakult ténymegállapító albizottság célja az volt, hogy a Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatója és az Energol Rt. egykori igazgatójával, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Portik Tamás közti 2008-as találkozók hátterét, célját feltárja, továbbá, hogy tisztázzák, van-e, s ha igen milyen viszonyrendszer létezik a szolgálatok, a rendvédelmi szervek, a szervezett alvilág és a politika között. A testület munkavégzésének határidejét két alkalommal hosszabbították meg, legutóbb február 28-ig. A bizottság munkáját lezáró végső jelentést több órán át tartó vita után, de konszenzussal elfogadta a testület.