Parlamenti bizottság tárgyal az őszödi beszédről

Vágólapra másolva!
Egy fideszes ötletére a parlament nemzetbiztonsági bizottsága egy hónappal a választások előtt napirendjére tűzi az őszödi beszéd kiszivárogtatásának ügyét.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága jövő csütörtökön tárgyal a Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének kiszivárogtatásával kapcsolatos kérdésekről – döntött zárt ülésen a testület.

A kezdeményező Kocsis Máté, a testület fideszes tagja előzőleg újságíróknak azt mondta: az a fontos, hogy a bizottság megbizonyosodhasson arról, és az ellenzéki képviselők is belássák, hogy a nyilvánosságra került, Őszöddel kapcsolatos jelentés valódi, és "végre leállítsa magát" Gyurcsány Ferenc abban, hogy "hamisnak és hazugnak minősíti".

Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke a bizottsági ülés után furcsának és figyelemre méltónak nevezte, hogy csaknem nyolc év után, éppen a kampány idején kerül elő ez a téma. Ugyanakkor leszögezte: az MSZP szeretné, hogy a teljes igazság kiderüljön, ezért azt kérték, hogy az üggyel kapcsolatos valamennyi irat kerüljön a bizottság elé.

Az őszödi beszédről készült két jelentés részleteit a múlt héten hozta nyilvánosságra az Alkotmányvédelmi Hivatal. Az ellenzéki oldalon több politikus is jelezte, hogy a kitakarások a mostani kormányra nézve kellemetlenek lehetnek, és a részjelentések nem egyeznek meg a 2009 végén elkészült végleges jelentéssel. Gyurcsány Ferenc, az őszödi beszédet mondó volt kormányfő szerint Pintér Sándor mostani belügyminiszter "manipulál, rosszabb esetben hazudik".

Pintér azonban Gyurcsány állításaira reagálva kijelentette, hogy a most közzétett két iraton kívül nincs harmadik vagy összefoglaló nemzetbiztonsági irat az ügyben.

Újra és újra ellentmondásba keveredik Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke azzal kapcsolatban, hogy az őszödi beszédet mikor ismerte meg.