Márciusban kezdődik Biszku Béla pere

Vágólapra másolva!
Életfogytiglani büntetést kérnek az egykori kommunista miniszter ellen.
Vágólapra másolva!

Az 1956-os forradalom utáni megtorlások irányításában részt vevő Biszku Béla egykori kommunista belügyminiszter ellen háborús bűntett és más bűncselekmény miatt tavaly október közepén emeltek vádat, a Fővárosi Törvényszék pedig március 18-ra tűzte ki az első tárgyalást – írja a Magyar Hírlap.

Biszkut a vádirat szerint az 1956. december 6-án Budapesten, a Nyugati pályaudvarnál lezajlott "vörös zászlós" tüntetésen és a december 8-i salgótarjáni demonstráción leadott, összesen 49 személy életét kioltó sortüzek, valamint egy martonvásári razzia miatt vonnák felelősségre.

Az ügyészség életfogytiglani szabadságvesztést kért a 92 éves egykori kommunista belügyminiszterre, aki az eljárásban nem tett vallomást, és tagadta a terhére rótt bűncselekmények elkövetését.

A lap tudomása szerint az ügyészség négy hónappal, június 28-ig meghosszabbította a nyomozást azokban az elkülönített ügyekben, amelyek az egykori kommunista belügyminiszter elleni feljelentések kapcsán indultak. Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a lapnak azt mondta: gyanúsítotti kihallgatás egyelőre nem történt, így a nyomozás jelenleg ismeretlen tettes ellen folyik.

Biszku Bélától a kormány megvonta a kommunista kitüntetés után járó nyugdíjpótlékot.

Biszku Béláról és az ellene folyó eljárásról bővebben itt olvashatnak.