Fidesz-Összefogás-Jobbik 106-92-70

Vágólapra másolva!
Már csak néhány napjuk maradt a pártoknak, hogy összegyűjtsék a szükséges az ajánlásokat a jelöltjeik számára. A Fidesznek, a baloldali Összefogásnak már nincs ilyen gondja, a Fidesznél már mindenki nyilvántartásba is került, míg az Összefogásnak 92 hivatalos jelöltje van. A Jobbiknak egy körzete maradt, ahol még nem jelentkezett az indulójuk a választási irodánál. Az LMP viszont nem áll ilyen jól, csupán 50 jelöltjük adta le az aláírásokat eddig. A parlamenten kívüli pártok közül a Munkáspárt áll a legjobban.
Vágólapra másolva!

Március 3-án délután négy óráig adhatják le a jelöltek az induláshoz szükséges 500 aláírást a választási irodáknál. A jelenlegi délelőtt 10 órás statisztika alapján a Fidesz–KDNP, az Összefogás és a Jobbik már megnyugodhat, a többieknek viszont nagyot kell hajrázniuk.

A Fidesz–KDNP már a múlt hét elején mind a 106 választókerületben leadta az íveket, és azóta minden jelöltet nyilvántartásba is vettek. Az Összefogás szintén mindenhol leadta az aláírásokat, itt azonban 15 jelölt maradt, akinél nem hozott még döntést a helyi választási iroda. Hivatalosan nem tekinthető még jelöltnek például Lukács Zoltán (Komárom), Teket Melinda (Baja) és Nagy-Korsa Judit (Miskolc). Az eddig nyilvántartásba vett jelöltek alapján azonban a Fidesz és az Összefogás is tudott már országos listát állítani.

A Jobbiknak sem kell már sokat izgulni, 105 helyen leadták az aláírásokat, egyedül Somogy megye 4. választókerülete hiányzik a sorból. 70 jobbikos jelöltet már nyilvántartásba is vettek, a párt így szintén tud országos listát állítani, délután tart is erről sajtótájékoztatót a párt szóvivője.

Nagyobb gondban van az LMP, amely eddig csupán 51 helyen adta le az aláírásokat, és csupán 17 hivatalos jelöltje van. Ez még nem elég az országos listához, ehhez 27 jelölt kell, legalább kilenc megyében és Budapesten. Az LMP már biztosan indul Budapest IV. és XIII. kerületében, Pécsen, Egerben, Hajdúszoboszlón, illetve Szekszárdon, ahol a trafikügy miatt a Fideszből kilépett Hadházy Ákos a jelölt.

A nem parlamenti pártok közül a Munkáspárt áll a legjobban, már 11 jelöltje van (25 induló pedig már bejelentkezett hivatalosan). A Munkáspárt elnöke, Thürmer Gyula Csepel indul, és nyilvántartásba is vették. Kilenc jelöltje van eddig a devizahitelesek ügyében tüntető A haza nem eladó pártnak, Kásler Árpád elnök Békés megyében lett jelölt.

A Választás.hu-n folyamatosan követheti, mely pártok hány jelöltet állítottak.