Orbán lebeg a felpörgő Fidesz-kampány felett

Orbán Viktor, fidesz, alapkőletétel, kampány, Új dunai gát épül Komáromnál
Komárom, 2014. február 20. Orbán Viktor miniszterelnök (k), Czunyiné Bertalan Judit Komárom-Esztergom megyei kormánymegbízott (j4), Bakondi György, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója (mögötte, takarásban,) Láng István, az Országos Műszaki Irányító Törzs törzsvezetője, az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki főigazgató-helyettese (guggol), Molnár Attila, a város polgármestere (j) helyi lakosok társaságában elhelyezi az alapkövet a komáromi és almásfüzitői térség árvízvédelmi biztonságának javítását célzó projekt nyitórendezvényén
Vágólapra másolva!
Új szakasz kezdődik a felmérések szerint magabiztosan vezető Fidesz kampányában. Márciusban indul az az országjáró akció, amelyben az egyéni jelölteket népszerűsíti a párt. Orbán Viktor közvetlenül nem vesz részt ebben, de kormányfőként sorra tart majd avatóünnepségeket és alapkőletételeket.
Vágólapra másolva!

Országjárással folytatódik jövő héten a Fidesz–KDNP választási kampánya – értesült az Origo a kormánypárti forrásokból. A Fidesz elnökségi tagjai, kormánytagok, ismertebb kormánypárti politikusok járják majd az országot, tartanak fórumokat. A következő hetekben így többek között Lázár János, Rogán Antal, Navracsics Tibor, Kocsis Máté, Kósa Lajos, Gulyás Gergely, Zsigó Róbert átlagosan 5-8 helyszínt keres fel.

Népszerűsítik a jelölteket

Az országjárásba a Fidesz két héttel azt követően kezd bele, hogy befejeződtek a rezsifórumok. Január 20. és február 15. között harminc kormánypárti politikus 119 helyszínen beszélt a rezsicsökkentésről. A párt egyéni jelöltjei már a rezsifórumokon is felbukkantak, az újabb kampánykörúttal viszont kifejezetten az ő támogatottságukat, ismertségüket akarják növelni. Az egyéni jelöltek nagy része rutinos politikus, a 106 jelöltből 97-en jelenleg is parlamenti képviselők.

Orbán egy árvízvédelmi projekt alapkőletételén Komáromban. Sok hasonló szereplése lesz. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Jelöltjei népszerűsítésébe azért öl komoly energiákat a Fidesz, mert a 199 fősre csökkenő parlamentben a korábbi 45,5-ről 53 százalékra nő az egyéniben mandátumot szerző képviselők aránya. A népszerűsítő fórumok szervezése mellett a kormánypárt vezetése havi rendszerességgel tréninget is tart a jelölteknek. Legutóbb január 24-én, egy balatonszárszói szállóban tartottak nekik felkészítőt.

A jövő héten induló kampánykörúton ugyanazok a témák kerülnek majd szóba, amelyek már eddig is meghatározták a Fidesz kommunikációját. Ennek egyik szála, hogy a párt szerint milyen eredményei vannak az Orbán-kormánynak: ebben külön hangsúlyt kap a rezsicsökkentés, de ott van a családi adókedvezmény, a gyed extra is. A másik szál a baloldali összefogásra koncentrál, őket szapulják olyan fordulatokkal, hogy a jelenlegi ellenzék tönkretette az országot, illetve hogy nem érdemelnek több esélyt.

Orbánt leválasztják

Úgy tudjuk, Orbán Viktor nem veszt részt a párt akciójában, a kormányfő kampányát egyelőre leválasztották a Fideszéről. Orbán inkább kormányfőként járja az országot, beszédeket tart, avatóünnepségeken részt vesz. A miniszterelnök aktivizálódása már a múlt héten is érezhető volt, február 16-i országértékelő beszéde után a GE egyik új komplexumának megnyitóján vett részt, a Komárom térségét védő gát alapkövét rakta le, majd Vásárosnaményban a közmunkáról beszélt. Február 13 óta pedig napi több bejegyzés is felkerül a Facebook-falára, miközben előtte napokig nem frissült az oldala.

Ezen a térképen bemutatjuk, hol és mit adott át eddig Orbán Viktor az elmúlt bő fél évben. Az ikonokra kattintva részleteket tudhat meg az eseményekről.

Orbán a politikai kampányba látványosan március közepén kapcsolódik be. A kormánypárt stratégiáját ismerő forrás szerint a miniszterelnök március 15-i beszédének jóval erősebb lesz a politikai tartalma, mint amit a nemzeti ünnep indokolna. Orbán várhatóan beszédet mond a március 29-i Békemenet rendezvényén is. Ezt a választások előtti tömegrendezvényt a kormányt támogató Civil Összefogás Fórum (CÖF) bonyolítja, amely a Fidesz kampányához passzoló negatív reklámkampányba kezdett az elmúlt hetekben.

Biztos előny

Közben a párt folyamatosan gyűjti a támogató aláírásokat is, annak ellenére, hogy már mind a 106 egyéni választókerületben jelöltet tudtak állítani. Az aláírásgyűjtések, a rezsifórumok, az országjárás célja, hogy folyamatosan tartsák a kapcsolatot a választókkal. Egyrészt éreztetni akarják velük, hogy meghallgatják őket, törődnek velük. Másrészt felhívják az emberek figyelmét, hogy a rezsicsökkentés csak akkor folytatódik, ha április 6-án a Fideszre szavaznak, ellenkező esetben újra hatalomra kerül a jelenlegi ellenzék.

Úgy tűnik, ez az érvelés hatásos. A Tárki szerdán ismertetett felmérése szerint a Fidesz számára kedvező hangulat nem is annyira a kormányzattal való elégedettséggel, inkább az ellenzékkel való elégedetlenséggel függ össze. A felmérés szerint a teljes népesség körében a Fidesz 38 százalékon áll, a biztos pártválasztók között pedig 49 százalékot kapnának, ha most lennének a választások. A baloldali összefogás a teljes népesség körében 21 százalékot, a pártválasztók között 27 százalékot érne el.