A mérőóra a kormány új fegyvere a rezsiharcban

Vágólapra másolva!
Szerdai ülésén döntött a kormány a negyeidk rezsicsökkentésről, így a mérőórákkal kapcsolatos költségek ezentúl a szolgáltatókat terhelik. Azt is bejelentették, hogy elrendelték a Főgáz teljes fogyasztóvédelmi átvilágítását. Az Elmű-Émász előrehozott éves közgyűlése miatt is vizsgálódnak.
Vágólapra másolva!

A kormány szerdai ülésén úgy döntött, hogy a mérőórákkal kapcsolatos összes felmerülő költség a szolgáltatókat terheli - jelentette be sajtótájékoztatón a fideszes Németh Szilárd, a rezsicsökkentés végrehajtásért felelős munkacsoport vezetője. Munkacsoportja még szerdán megkezdi a jogszabályi háttér kidolgozását.

Németh Szilárd azt is bejelentette, hogy az ülésen elrendelték a Főgáz teljes fogyasztóvédelmi átvilágítását, amelyet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság közösen végez el.

Németh közölte, a Főgáz 49 százalékának az állam, 51 százalékának pedig a Fővárosi Önkormányzat a tulajdonosa. A kormány úgy döntött, hogy "épp itt az ideje megmutatni" egy ilyen 100 százalékban közösségi tulajdonban lévő szolgáltatónál, hogy minden tekintetben, minden körülmények között betartják az összes fogyasztóvédelmi szabályt és törvényt, és jóhiszeműen járnak el a fogyasztókkal szemben - jelentette ki Németh Szilárd. Hozzátette: épp itt az ideje, hogy ennél a cégnél "a tulajdonosi befolyást is latba vetve" rendet tegyenek és megvédjék a fogyasztókat.

Giró-Szász András kormányszóvivő közölte, hogy szigorú és teljes kivizsgálást rendelt el a kormány a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnál (MEKH) az Elmű-Émász előrehozott éves közgyűlése miatt.

A Napi Gazdaság múlt kedden írt arról, hogy váratlanul korán, március 21-én tartja közgyűlését az Elmű-Émász, és egyes vélemények szerint a korai időponttal biztosíthatja a két áramszolgáltató, hogy április elejéig, a választásig kifizethesse osztalékát.

Az ügyben a MEKH előrehozott adatbekérést kezdeményezett a Budapesti Elektromos Művek (Elmű) Nyrt.-nél és az Észak-magyarországi Áramszolgáltató (Émász) Nyrt.-nél.

A Fidesz vezető politikusai az elmúlt napokban többször is nekimentek a közműszolgáltató cégeknek. Lázár János a kormányülés már pár napja előrevetítette, hogy „szerdán nehéz napjuk lesz az áram- és gázszolgáltatóknak”. Rogán Antal pedig hétfőn úgy fogalmazott: „ha a kormány a fogyasztók javára dönt, az fájni fog a szolgáltatóknak”.

A kormánypárti politikusok a közműszolgáltatások nonprofittá tételét is felvetették, az újabb elképzelés szerint a gáz, a villany és a távhő alapdíját törölnék el, évi akár több tízezer forinttal csökkentve egy család rezsijét. A döntést beharangozó cikkünket itt olvashatja.