Szédítő börtönrománcok születtek a férjgyilkosságból

Berettyóújfalu, Sápi Andrea, tragédia, gyilkosság,  életfogytiglan, Nyírő László
Vágólapra másolva!
Volt szomszédjai azt mondják, megszépült a börtönben Sápi Andrea, akit a férje felgyújtása miatt ítéltek életfogytiglani börtönbüntetésre. A helyiek szerint berettyóújfalui házából még ki sem szellőzött a füst, de az udvaron már az új férj nyírja a füvet. Eközben a nő tárgyalásokra jár, mert állítólag öt börtönőrrel is intim kapcsolatba került.
Vágólapra másolva!

„Helyes, csinos kis nő volt az Andrea, én is szépnek tartottam ” – mosolyog egy hetven év körüli férfi, aki a visszapillantó tükörrel felszerelt biciklijét tolja Berettyóújfalu egyik csöndes utcájában. A bácsi még tisztán emlékszik arra a négy évvel ezelőtti, februári napra, amikor mentőautók és rendőrök jelentek meg a szomszédjában, egy fiatal pár házánál. „Először azt hittem, az Andrea lett beteg, mert ő mindig is gyenge, negyvenvalahány kilós kis hölgy volt” – mondta. Nem gondolta volna, hogy a mentők valójában a nő magas, kisportolt férje miatt érkeztek a házhoz.

Esély sem volt ugyanakkor arra, hogy a férfin segítsenek. A felesége napokon keresztül altatókkal próbálta legyengíteni, majd 2010. február 8-án nyolc késszúrás után gázolajjal lelocsolta, és élve felgyújtotta.

A nőt, Sápi Andreát különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésért életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, a férje pedig a háztól egy utcányira lévő temetőben van eltemetve. A sírt pár napos virágok díszítik.

Sápi Andrea és Nyírő László régi háza Berettyóújfaluban Fotó: Pályi Zsófia - Origo

A közös házban a gyilkosság óta senki nem lakik, a szomszédok szerint viszont gyakran van mozgás az udvaron. Sápi Andrea új férje jár oda, hogy rendben tartsa a telket. A nő már a börtönbüntetése alatt, a kalocsai fegyházban házasodott vele össze.

Nem az új férj volt azonban az egyetlen férfi a nő életében az óta, hogy börtönbe vonult. A múlt héten három volt debreceni börtönőrt állítottak katonai bíróság elé hivatali visszaélés vádjával. A vádirat szerint az elsőrendű vádlott a nő tudomására hozta, hogy "bejön neki", és különböző ajándékokat, Milka csokoládét, színes zselés tollat, fülhallgatót adott neki. A másodrendű vádlottal a nő cellájában csókolóztak, egymás nemi szervét simogatták, és szexuális tartalmú leveleket küldözgettek egymásnak. A harmadrendű vádlott - akire a tárgyaláson a nő a börtönszlenges nevén, Juan Miguelként utalt - a vádirat szerint nemcsak közösült a nővel, hanem egy rádiós kívánságműsorban zeneszámokat is küldött neki.

Dr. Zeke László, a harmadrendű vádlott ügyvédje szerint a védence nem követett el semmit. Az ügyvéd szerint a nő története egy brazil szappanoperába illik, és talán hihetőbb lenne a történet, ha egy kicsit kevesebbet lódítana. "Végül is érthető, hogy el akarja magát foglalni valamivel. 35 év a börtönben hosszú idő, ezt biztos ő is érzi" - mondta az ügyvéd. A másik két vádlott ügyvédjét nem sikerült elérni. Szerettük volna megkérdezni Sápi Andreát is, de ő közölte, hogy nem akar nyilatkozni.

A nő miatt tavaly két volt gyulai börtönőrt is katonai bíróság elé állítottak. Az egyiküket azzal vádolták, hogy az étel beadására szolgáló nyíláson keresztül közösült vele körülbelül húsz alkalommal. A másik őr ellen bűnsegédlet volt a vád. A gyulai ügyben kellő bizonyítékok hiányában tavaly szeptemberben felmentették a börtönőröket. „A folyamatban lévő debreceni ügyben viszont az első- és másodrendű vádlott is elismerte, hogy valóban írt leveleket Andreának. Ők hibát követtek el" – mondta Zeke László.

Figyelmeztették a barátok

Bár több mint négy év telt el a gyilkosság óta, Berettyóújfalu főutcáján sétálva szinte lehetetlen olyan embert találni, aki ne emlékezne a gyilkosságra. „Amikor először hallottuk, hogy meghalt dr. Nyírő László, hirtelen nem is tudtuk, hogy kiről van szó. Itt mindenki csak Lacikának hívta őt. Ő volt a polgármester nevelt fia, a bíróságon volt titkár” – mondta egy férfi, akinek a belvárosban van egy kisboltja, és jól ismeri a fiú családját.

„Lacika a Shadows pubban ismerkedett meg Andreával. A lány csinos, filigrán volt, a pubban pultosként dolgozott, innen voltak akkoriban alkalmi kapcsolatai. Lacika teljesen beleőrült a lányba. Két hét múlva be is jelentette az anyjának, hogy megtalálta az igazit, feleségül veszi őt” – mondta a család ismerőse. Szerinte a férfit figyelmeztették a barátai, hogy a nő kicsapongó életet él. A férfi viszont világossá tette: nem engedi, hogy kritizálják a választottját. „Ha a Lacika valamit eldöntött, az el volt döntve” – mondta a család ismerőse.

A férfi szerint Sápi már 14 évesen elmenekült a Zsákán élő családjától. „Összeköltözött valami fazonnal. Azt is mondják, hogy már Andrea apja is furcsa körülmények között halt meg, de végül nem bizonyítottak rá semmit az anyjára” – mondta. Erről a pletykáról több helybéli is hallott, de mások szerint az apja egyszerűen betegségben halt meg. A nő Berettyóújfalu több szórakozóhelyén is megfordult pultosként, de dolgozott fejlesztőpedagógusként, pedagógusasszisztensként is. Volt munkahelyein viszont senki nem akart beszélni róla.

Berettyóújfaluban mindenki emlékszik a gyilkosságra Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Egy húsz év körüli lány arra emlékezett, hogy egyszer Sápi és férje mellette mulatott egy Kowalsky meg a Vega-koncerten. Ez még a kezdeti nagy szerelem idején lehetett, mert a család ismerői szerint a pár később elkezdett külön bulizni, rájöttek, hogy nagyon különböző az ízlésük. „Amikor az egyik zenét hallgatott, a másik nem bírt megmaradni a szobában” – mondta a család egyik ismerőse. „Ki-kibillentek mindketten, a végén már nyitott kapcsolatban éltek. Andrea sokszor részletesen elmesélte Lacinak, sőt Laci édesanyjának is a debreceni kalandjait, talán így akarta őket féltékennyé tenni” – mondta a férfi, hozzátéve, hogy a férjnek is lett egy komolyabb kapcsolata a munkahelyén, amit viszont nehezen viselt a feleség.

A város szélén található Attila utcában a szomszédok sokáig nem vettek észre semmit a kapcsolat válságáról, gyakran látták a fiatal párt kutyát sétáltatni, kézen fogva mentek bevásárolni is. Egy idős házaspár azt mondta, örültek annak, hogy velük szembe költözött be a fiatal pár.

Sápi Andrea beszél a Szegedi Ítélőtáblán, az ellene folyó per tárgyalásán. Életfogytiglant kapott. Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A berettyóújfaluiak már korábban is vonzónak tartották Sápit, de van, aki szerint a börtönben még inkább megszépült. „Alig ismertük meg a kis hölgyet, amikor a tévé készített vele interjút a börtönben. Eszik-iszik odabenn, kikerekedett, csinosabb lett a haja is” – mondta egykori szomszédja, egy idős férfi. Egy szintén a közelben lakó fiatalabb férfi megjegyezte, hogy „hát azt nem hiszem, hogy ott sok ilyen nő szaladgál, mint ő, nem csoda, hogy a börtönőröknek megakadt rajta a szemük”.

A férjgyilkos új férje

A nő új férje ugyanakkor épp azt állítja, hogy kapcsolatuk nem a külsőségekre vagy az erotikus vonzalomra alapul. „A házasságunknak nem volt semmilyen szexuális indíttatása, a hitvesi csók helyett is csak puszit adtam neki. Azért kellett feleségül vennem, hogy a törvény által engedélyezett keretek között jobban tudjam képviselni az érdekeit” – mondta az Origónak Sándor, aki csak azzal a feltétellel nyilatkozott, ha nem írjuk le a nevét.

Sándor motivációi régre nyúlnak vissza. 2003-ban akart papnak állni, de ezt egy válás után nem engedélyezte neki az egyház. „Ekkor döntöttem úgy, hogy világi szolgálatot fogok ellátni, és a katolikus egyház iránymutatásai szerint minden évben egy ismeretlen ember életét fogom megsegíteni, a saját erőforrásaimból” – mondta Sándor.

Amikor 2010 nyarán meglátta a tévében a nőt, eldöntötte, hogy ő lesz a következő pártfogoltja. „Arra gondoltam, hogy nem életszerű, hogy egy tanult, intelligens nő begyógyszerezi, megszurkálja, felgyújtja a férjét, és utána még a bizonyítékokat sem tünteti el rendesen. Utánanéztem az ügynek, és az akkori védőjén keresztül munkakapcsolatba kerültem Andreával” – mondta. A férfi attól kezdve eljárt a nő tárgyalásaira. Állítása szerint egy alkalommal Lendormin és Stilnox altatókkal gyógyszerezte be magát, úgy biciklizett a Gyulai Törvényszékre, hogy ezzel bizonyítsa a bírónak: azok a gyógyszerek, amikkel állítólag Sápi mérgezte a férjét, nem bódító, hanem inkább serkentő hatásúak.

A férj kezeli Sápi Facebook-oldalát, ahova nemrég a Stockholm-szindrómával kapcsolatos posztokat tett föl: szerinte pusztán tudományos magyarázata van annak, hogy a feleségét érzékeny szálak fűzik a fogva tartóihoz.

Sándor 2012-ben a felesége édesanyjához költözött, állítása szerint azért, hogy segítse a családot, Andrea édesanyját, öccsét és idős nagymamáját, akik évek óta elzárkóznak a nyilvánosság elől. A szomszédok gyakran látják őt a pár régi házának udvarán tevékenykedni. „Az ideiglenes hagyatéki eljárás során a bíróság Andreának ítélte a házat, és én kaptam meg a kulcsokat, hogy tartsam rendben területet. A család többi tagja nem is merne odamenni a horrorházba. Lincselési hangulat lenne. A temetésen is az volt, pedig Andrea el akart volna menni a szertartásra” – mondta Sándor.