Pintér visszaszólt Gyurcsánynak Őszöd-ügyben

Vágólapra másolva!
Pintér Sándor belügyminiszter szerint lényegtelenek az őszödi beszéd kiszivárogtatásának körülményei, mivel azzal nem követtek el bűncselekményt. Azt is mondta, hogy a most közzétett két iraton kívül nincs harmadik vagy összefoglaló nemzetbiztonsági irat az ügyben.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként megismerhette az őszödi beszéd nyilvánosságra kerüléséről szóló, most részben közzétett nemzetbiztonsági jelentéseket, a bennük leírt információk mind az ő hivatali idejében keletkeztek, a felderítő munka az ő idejében zajlott, mondta Pintér Sándor belügyminiszter. Hozzátette: nincs harmadik jelentés az ügyben.

A belügyminiszter szerint azért kellett megszólalnia most az ügyben, mert "félő, hogy tévútra vezetik Magyarországot". Sokan azzal foglalkoznak, hogy ki hozta nyilvánosságra az őszödi beszédet, holott nem az a baj, hogy nyilvánosságra került, hanem az a baj, hogy a beszéd igaz, hogy becsapták a választókat, mondta. Hozzátette: ennek részese volt az akkori kormányfő, Gyurcsány Ferenc. A Belügyminisztérium hosszú ideig nem akart a beszéddel foglalkozni, 2011-ben erről közleményt is adtak ki, a titkosszolgálatok távol akarták tartani maguktól az ügyet. Most azonban többen is kérték, hogy minden legyen nyilvános, többek között Gyurcsány is, mondta a miniszter.

Pintér Sándor Gyurcsány Ferenc keddi Facebook-bejegyzésére és a napokban tett nyilatkozataira reagált a rendkívüli sajtótájékoztatón. A volt kormányfő ezekben több kérdést is feltett, például, hogy "a kiszivárogtatás mellett volt-e szerepe a Fidesznek a zavargások megszervezésében is", és utalt arra, hogy ő egy másik, titkosított összefoglaló jelentésről is tud az ügyben.

Pintér szerint kétségtelen, hogy a felvételt nem illetéktelen személy készítette, és hogy nem történt bűncselekmény a nyilvánosságra hozatallal. A belügyminiszter azt mondta, a beszéd nyilvánosságra kerülése hasznára volt az országnak, mert megóvta az országot további hazugságoktól. Hozzátette: nem támogatja, hogy teljes egészében nyilvánosak legyenek a jelentések, mert a titkosszolgálati munka részleteinek nyilvánosságra kerülése kárt okozna.

A belügyminiszter azt mondta, ezekben az általuk áttekintett titkosszolgálati anyagokban egyetlen sor sincs a 2006. őszi zavargások szervezéséről, az külön vizsgálat lenne, hogy a zavargásokról van-e irat a többezres irattárban.

Pintér azt mondta, nem kellett titkosszolgálati munkát végezni, hogy ezt a két jelentést összerakják, mert államellenes bűncselekmény nem történt, és azért kellett feloldani a titkosságot, hogy lekerüljön a titkosszolgálatokról a politikai nyomás. A feloldást az Alkotmányvédelmi Hatóság vezetője kezdeményezte, mondta.