Pintér Sándor lett a lopott francia térképek megmentője

Pintér Sándor lopott műkincseket ad vissza a franciáknak a Francia nagyköveti rezidencián, Roland Galharague, Franciaország magyarországi nagykövete veszi át a térképeket
A magyar és a francia rendőrség együttműködött a Franciaországban ellopott történelmi térképek megtalálásában és visszajuttatásában a francia tulajdonosokhoz
Vágólapra másolva!
Hat magyar arra állt össze, hogy franciaországi könyvtárakból kikölcsönzött régi atlaszokból metszeteket, térképeket vágjanak ki, majd a feketepiacon eladják őket. A magyar hatóságok egy közúti ellenőrzésen találták meg véletlenül a 70 milliót érő metszeteket, amelyeket aztán Pintér Sándor  személyesen adott vissza a franciáknak.
Vágólapra másolva!

Száztíz darab, a XVI–XVIII. századból származó térképmetszetet adott vissza jelképesen kedden a budapesti francia nagykövetségen Pintér Sándor belügyminiszter Grégoire Monroche francia belügyi attasénak. A műkincseket a toulouse-i könyvtárból lopták el, és Magyarországon találták meg.

Az egész történet még 2012 májusára nyúlik vissza, amikor Győr közelében a magyar adóhatóság munkatársai megállítottak egy lakóautót, amelynek beépített hűtője mögül 110 darab eredetinek tűnő, láthatóan könyvekből kivágott térképmetszet került elő. A kirendelt igazságügyi okmányszakértő a toulouse-i könyvtár bélyegzőjét azonosította a térképmetszeteken.

A francia rendőrség Műkincsvédelmi Hivatala azonosította a térképmetszeteket: megállapították, hogy azokat a Toulouse-i könyvtárból lopták el, később az is kiderült, hogy egy Balatonkenesén lakó magyar megrendelő számára. Hogy ki-ő, azt nem árulták el, de őt is elkapták.

Pintér Sándor átadja az egyik műkincset. Fotó: Bácsi Róbert László - Origo

A magyarok módszere az volt, hogy a franciaországi könyvtárból kikölcsönöztek régi atlaszokat, könyveket, majd azokból gyakorlatilag kivágták a metszeteket. Az ellopott műkincsek értéke nagyjából 70 millió forint körül mozog – mondta az Origónak Bucsek Gábor, az NNI igazgatója.

Szintén két éve májusban Hegyeshalom határátkelőhelynél egy Lexusban 45 darab – kiviteliengedély-köteles – különféle régi térképmetszetet és egy szintén "a kulturális javak körébe tartozó" könyvet találtak a vámosok. Hamar kiderült, hogy a két ügynek köze van egymáshoz.

Az egyik metszet. Fotó: Bácsi Róbert László - Origo

Az attasé a műkincsek átadása előtt méltatta a Nemzeti Nyomozó Iroda hatékony munkáját, valamint a Franciaország és Magyarország közötti hatékony együttműködést az igazságszolgáltatás területén. Pintér Sándor pedig egyenesen az európai bűnüldözés egyik sikertörténetének nevezte a metszetek lefoglalását.

A műkincsrablás miatt hat magyar van Franciaországban letartóztatásban.