Passzol a Gyurcsány elleni offenzívába az őszödi jelentés

gyurcsány ferenc, öszödi beszéd, tüntetés a Kossuth téren 2006-ban, miután nyilvánosságra került az Öszödi beszéd.
Vágólapra másolva!
A Fidesz Gyurcsány Ferencre fókuszálva támadja a baloldali pártokat, ebbe a koncepcióba illeszkedik az őszödi jelentés nyilvánosságra hozása is – vélik a kormánypártban. Ezt a baloldali Összefogáson belül is így látják, de szerintük akár nekik is jól jöhet a jelentés közzététele.
Vágólapra másolva!

A kampány alatt semmi sem történik véletlenül – utalt az Origónak több fideszes politikus is arra, hogy szerintük a kormány tudatosan időzítette a kampány idejére az őszödi beszédről szóló jelentés nyilvánosságra hozatalát. Az Alkotmányvédelmi Hivatal pénteken két dokumentumot tett közzé, ezekben többek között az szerepel, hogy Gyurcsány Ferenc tudtával szivárgott ki a hangfelvétel.

Gyurcsányra lőni kell

„Amíg az ellenfél lövészárkát zárótűz alatt kell tartani, a tisztekre célzott lövéseket kell leadni” – fogalmazott egy névtelenséget kérő fideszes képviselő. Azaz a jelentés kikerülése újabb muníciót ad a Gyurcsány elleni támadásokra. A képviselő megjegyezte, hogy szerinte ennek már látszik is a hatása, a korábbi miniszterelnök ugyanis péntek óta ebben az ügyben magyarázkodik, illetve védekezni próbál.

Nincs ugyanakkor konkrét arra utaló információ, hogy a kormány és a Fidesz koordinálta volna a jelentésrészletek közzétételét. A Fidesz kampánystábjából származó információink szerint a testületben egyelőre nem volt téma a jelentés. A stáb munkáját ismerő egyik forrás ugyanakkor megjegyezte, hogy „a Fidesz számára kedvező” ez a fejlemény.

A Fidesz már előtte is Gyurcsány Ferencen keresztül igyekezett támadni a baloldali összefogást. Mesterházy Attila MSZP-elnökről a kormánypártban egyesek úgy vélik, hogy nem túl izgalmas figura, „nem tud a figyelem középpontjában maradni”. Bajnai Gordon pedig a Fidesz folyamatos támadása, illetve a Mesterházyval folytatott csatája miatt háttérbe szorult. „Meghalt a csata előtt” - mondta az Együtt-PM vezetőjérről az egyik fideszes.

A Fideszben felfigyeltek arra, hogy a DK támogatottsága az utóbbi hónapokban nőtt, és ráadásul a baloldali pártok választási együttműködése is Gyurcsány elképzelése szerint valósult meg. Egyes fideszesek szerint Gyurcsány már a 2018-as választás utáni időszakra készül.

Gyurcsányék is ütik

Közben ugyanakkor a baloldalon is úgy érzik, hogy az őszödi jelentések nyilvánosságra hozása akár segítheti is őket. A közzétett információkból ugyanis az is kiderül, hogy a Fidesz már a felvétel nyilvánosságra hozatal előtt tudott a beszédről, és volt közük a terjesztéséhez is. Az Összefogás egyik névtelenséget kérő politikusa szerint így ők most naponta el tudják mondani, hogy szerintük a Fidesz nyolc éven keresztül hazudott, és valószínűleg ők állnak a 2006-os zavargások mögött.

A politikus szerint az Összefogás vezetői között ugyan volt egyeztetés a jelentések közzététele után a témáról, de állítólag nem nyugtalankodnak miatta. A forrás szerint is nyilvánvaló azonban, hogy ez a fejlemény Gyurcsány Ferenc személyének szól.

Pintér Sándor belügyminiszter még január első hetében a Hír TV-nek azt mondta, eljött az ideje annak, hogy az őszödi beszéd kiszivárgását vizsgáló titkosszolgálati jelentés egy részét nyilvánosságra hozzák. Az Alkotmányvédelmi Hivatal által pénteken nyilvánosságra hozott, anonimizált jelentésekben az áll, hogy egy szocialista politikus szivárogtathatta ki az őszödi beszédet, aki a közzétételről egyeztethetett a később utcai tiltakozásokat kiváltó beszédet elmondó Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnökkel és az MSZP-frakció tagjaival. A jelentés forrása a Bolíviában megölt Rózsa-Flores Eduardó.

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke az ATV vasárnap esti műsorában arra a kérdésre, hogy miért most lett nyilvános a jelentés, először azt felelte: ezt Pintér Sándortól kell megkérdezni, vidéki polgármesterként nem ő kezeli a Belügyminisztérium iratait. Később hozzátette, nem talál kivetnivalót abban, hogy a jelentést közzétették, a baloldali összefogás listáján ugyanis azok az emberek szerepelnek, akik a Gyurcsány-kormány tagjai voltak. „Nem baj, ha az emberek emlékeznek arra, hogy kik is kérik a bizalmat újra tőlük” – fogalmazott Kósa.

Kósának kellemetlen

Ez a nyilatkozat is azt jelzi, hogy a Fideszben munícióként tekintenek a jelentésre, de egy, a párthoz közeli politikai tanácsadó szerint a Fidesz számára is okozhat kellemetlenséget az ügy. Ilyen például az, ha előásnak a múltból olyan kormánypárti nyilatkozatokat, amelyek ütköznek a mostani fideszes kijelentésekkel. Ezzel arra utalt, hogy Kósa az ATV-nek vasárnap arról is beszélt, hogy ismerte az őszödi felvételt még annak nyilvánosságra kerülése előtt. Kósa szerint egy „miskolci fiú” hívta föl, és telefonon bejátszotta neki a felvételt. Hozzátette, nem is lehetett kérdés, hogy a miniszterelnök beszédét a sajtóhoz el kell juttatni.

Ezzel szemben szeptember közepén Kósa a közleményében még egy ironikus nyilatkozattal próbálta tagadni, hogy bármi köze lett volna a beszéd közzétételéhez: „Az őszödi kormányüdülő kéményébe Szijjártó Péter engedett le, egy harminc méter hosszú, 5-ös narancssárga színű mászókötéllel, az ominózus 2006 tavaszi napon. Kezemben egy MK27-es táskamagnetofon volt, hozzá csatlakoztatva egy BEAG gyártmányú mikrofon. Gyurcsány Ferenc beszédét így vettük fel, a magnóban található Polimer 90 perces kazettára, amin korábban a Karel Gott, Udo Jürgens és Korda György „Egy péntek éj Szent Ferencen” című koncertjének kalózfelvétele volt található".

Kósa így folytatta: „a felvétel elkészülte után még a tetőn visszahallgatva a hanganyagot, azt tapasztaltuk, hogy sajnos néhány helyen Gyurcsány Ferenc hangja helyett Karel Gott volt hallható, ezeket a helyeket a szintén a tetőn tartózkodó, akkori Fidesz-szóvivő, Cser-Palkovics András eltorzított hangjával pótoltuk. Lelopózván a tetőről, a kazettát a Balaton partján ürgebőrbe varrtuk, és a Sió csatornán keresztül leúsztattuk a Sió-Duna torkolatáig. Itt jugoszláv békaemberek vették át, és juttatták el Pestre, miközben elkészítették a kazetta CD-változatát. Így kapta meg a magyar sajtónyilvánosság, amely aztán közölte.”