Kósa Lajos ismerte az őszödi beszédet nyilvánosságra kerülése előtt

Vágólapra másolva!
Egy miskolci fiútól értesült az őszödi beszéd felvételéről, de számára követhetetlen, kitől kapta meg azt - nyilatkozta Kósa Lajos. 
Vágólapra másolva!

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke az ATV Szabad szemmel című műsorában vasárnap este elismerte: ismerte az őszödi felvételt még annak nyilvánosságra kerülése előtt – írja a Nol.hu.

Kósa Lajos arra a kérdésre, hogy ki kapta meg a felvételt, azt nyilatkozta, hogy ez szerinte követhetetlen, „sok találkozón sokan voltak ott, ahol szó volt erről”. Arra a kérdésre, hogy a beszéd nyilvánosságra kerülése előtt voltak-e ilyen találkozók, azt válaszolta: előtte és utána is.

Arról, hogy ő közvetlenül mikor és milyen körülmények között értesült róla, azt mondta, hogy egy „miskolci fiú” hívta föl, és telefonon bejátszotta neki. A műsorban többször is elmondta, hogy véleménye szerint nem is lehetett kérdés, hogy a miniszterelnök beszédét a sajtóhoz el kell juttatni.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal pénteken nyilvánosságra hozott, anonimizált titkosszolgálati jelentésekben az áll, hogy egy szocialista politikus szivárogtathatta ki az őszödi beszédet, aki a közzétételről egyeztethetett a később utcai tiltakozásokat kiváltó beszédet elmondó Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnökkel és az MSZP-frakció tagjaival. A jelentés forrása minden bizonnyal a Bolíviában megölt Rózsa-Flores Eduardó.

A vizsgálat megállapította, hogy a felvételt készítő társaság munkatársai jóhiszeműen jártak el, és lojálisak voltak az MSZP-hez és Gyurcsány Ferenchez. Mint írják, azonosították azt az embert, aki a nyilvánosságra kerülést megelőző napon birtokában volt a kalózfelvételnek és azt e-mailben továbbította. Ellenőrzése során megállapították, hogy "erősen jobboldali beállítottságú". A jelentés kimondja, hogy a feltárt ellentmondásokat nem tudták tisztázni, így nem tudták azonosítani a megrendelő személyét, a rögzítés célját, valamint azt sem, hogy a felvételeket ki birtokolta.