Mesterházy: Az őszödi jelentés politikai támadás

Vágólapra másolva!
2011-ben Pintér Sándor még nem akart beleszólni a pártok acsarkodásába az őszödi beszédről készült jelentés nyilvánosságra hozásával. Most, hogy a jelentésnek csak egy részét jelentették meg, politikai támadást indítottak - állította Mesterházy Attila.
Vágólapra másolva!

Mesterházy Attila szerint azzal, hogy a belügyminiszter épp a választási kampány kezdetén oldotta fel az őszödi beszéd kiszivárogtatásának körülményeiről készült jelentések egy részének titkosságát, a jelenlegi kormány politikai támadást intézett az MSZP és az összefogás ellen.

Az összefogás pártjainak miniszterelnök-jelöltje erről egy fóti beteg kisgyermek gyógyíttatását segítő jótékonysági rendezvényen beszélt a Pest megyei városban szombat délután.

Az MSZP elnöke azt mondta, hogy a jelentések egy részének nyilvánosságra hozása nem más, mint a Fidesz kormányzásáról való figyelemelterelés és egyértelmű szándék arra, hogy éket verjenek az összefogásba. Ha négy évig még részben sem oldotta fel az iratok titkosságát a belügyminiszter, "élünk a gyanúperrel, hogy (…) a mostani akció kampánycélokat szolgál, s ezt így is fogjuk kezelni" - hangsúlyozta Mesterházy Attila.

Felidézte, hogy 2011-ben maga követelte Pintér Sándortól az "őszödi akták" teljes nyilvánosságát, de a tárcavezető szinte kioktatta őt, mondván: nem akarnak beleszólni a baloldali pártok acsarkodásába. Arra is hivatkozott, hogy az emberek már rég túl vannak ezen az ügyön - mondta a politikus, amikor a hallgatóság hátsó soraiból valaki azt kiabálta be: "Hát mert csaltatok, loptatok". A hangzavarba, a többség nemtetszésébe torkolló inzultust végül a rendezők oldották meg: kivezették a bekiabálót a teremből.

Mesterházy Attila az őszödi ügy fejleményeire visszatérve kijelentette: a gyáva, hazug politika részét képező efféle támadások még elszántabb, erősebb és keményebb küzdelemre sarkallják az összefogást. A baloldali politikus a gyávaság jeleként értékelte azt is, hogy amikor a véres harcok után Ukrajnában végre megszületett a megállapodás, számos más ország vezetőjével ellentétben Orbán Viktor nem üdvözölte ezt a fejleményt, hanem hallgatott.

Csak nem azért, mert tartott tőle, hogy megorrol rá Putyin, aki az ukránoknak adott, a leendő paksi bővítéshez szükséges hitelkerethez hasonló összegért cserébe beleszólást szeretett volna Ukrajna belügyeibe? - tette fel a kérdést Mesterházy Attila.

Az MSZP elnöke élesen bírálta Orbán Viktor évértékelő beszédét is, szembeállítva az abban foglaltakat a saját maga és az összefogás által tapasztaltakkal. A középosztályt a lecsúszás fenyegeti, tíz magyar emberből nyolcnak romlott az életszínvonala az elmúlt négy évben, négymilliónyian "vegetálnak a létminimum környékén", rengeteg gyermek éhezik - sorolta a példákat. Hozzátette: nem véletlen, hogy az összefogás egyik fő célkitűzése a gyermekéhezés megszüntetése.

"Hát hogy a csudába hirdetheti ez a kormány, hogy jobban élünk?" - tette fel a kérdést Mesterházy Attila, aki a baloldali-liberális szövetség győzelme esetén egyebek mellett az alacsony jövedelműeknek kedvező adóztatást, befektetőbarát gazdasági környezetet, új munkahelyeket és tisztességes bérezést helyezett kilátásba. Szerinte az összefogás politikai boszorkányüldözés helyett jogállami és társadalmi igazságtételre készül.

Mesterházy Attila - ahogy fogalmazott - baloldaliként és apaként is nemes és fontos ügynek tartja, hogy a fótiak hosszabb ideje támogatják a Balázs Gyógyulásáért Alapítványt, amelyet egy helyi súlyos beteg kisgyermek megsegítésére hoztak létre. A politikus oklevelet és ajándékot adott át a gyermek édesanyjának.

A jótékonysági rendezvényen részt vett és felszólalt Szabó Imre, az összefogás Fót térségében induló országgyűlési képviselő-jelöltje, aki egyebek mellett azt mondta: "meg kell mozgatni a települést" először március 2-án, a megismételt időközi polgármester-választáson induló jelöltjük, Takács István érdekében és hasonló összefogásra lesz szükség április 6-án is a kormányváltás érdekében.