A háziorvosoknak is oszt pénzt a kormány

Vágólapra másolva!
Az elmúlt évben az orvosok nagy része és a közoktatásban dolgozók java része kapott béremelést, pár hete a rendőrök és a katonák egy része örülhetett a kormányzati béremelési ígéretnek, most újabb csoportokra gondolt egy-két hónappal a választások előtt a kabinet.
Vágólapra másolva!

Döntött a kormány az alapellátásnak félretett tízmilliárd forint elosztásáról - értesült a Népszabadság.

A lap információja szerint az összeget a háziorvosok, házi gyermekorvosok, a körzetekben dolgozó szakdolgozók, a védőnők és az alapellátó fogorvosok között osztják szét. A tízmilliárdból 2,8 milliárdot az alapellátás minőségének javítására szánnak.

Ebből 500 millió forintra olyan orvosok pályázhatnak, akik olyan körzetekben vállalnak munkát, amely régóta betöltetlen. Ezzel 1-3 millió forintot nyerhetnek fejenként, ezért négy évig ott kell maradniuk a körzetben.

A többi háziorvosnak havonta 12-13 ezer forinttal nő a kártyapénze, és az átlagos praxis bevétele 36 ezer forinttal nő a márciusi emelés hatására. A védőnőknek havonta 30, az iskolai védőnőknek 37 ezer forinttal nő a jövedelmük. A hátrányos helyzetű településeken dolgozó fogorvosok a praxisért plusz 100 ezer forintot kapnak.

A kormány az elmúlt pár hétben, 1-2 hónappal az áprilisi választások előtt több olyan csoport béremeléséről is döntött, akik az államtól, önkormányzatoktól kapják a fizetésüket. Nő a rendőrök és a katonák egy részének jövedelme. Tavaly az orvosok nagy részének és a közoktatásban dolgozók java részének a béremeléséről határozott a kabinet.