Orbán: Magyarok vagyunk, rengeteg ötletünk van

Vágólapra másolva!
Csütörtökön letették a Komáromot, Almásfüzitőt és térségét védő gátrendszer alapkövét a komáromi Rákóczi rakparton, ennek apropóján Orbán Viktor interjút adott a 24 Órának. A miniszterelnök több általános megállapítást is tett a magyar emberekről.
Vágólapra másolva!

„Tudni kell, hogy a magyar embereknek van egy sajátos szívbéli, romantikus viszonyuk a Dunához” – jelentette ki a kormányfő. „Magyarországon a gátakkal szemben mindig is erős érzelmi kitörések voltak és ez így is marad szerintem a következő évszázadokban. A Duna mindig is valódi barátja volt a magyar családoknak. Éppen ezért hiszem, hogy egy iparszerű gátépítési program sosem lesz napirenden ebben az országban. Amikor politikusok ezzel próbálkoztak, akkor bele is buktak, és ez így is van jól.”

Orbán egy szerinte általános magyar tulajdonságot említett arra a kérdésre is, amely azt firtatta, hogy miért csúszik, és miért kerül a tervezettnél sokkal többe a Budapest–Esztergom vasútvonal felújítása. „Az oka röviden annyi, hogy magyarok vagyunk, és rengeteg ötletünk van. Hosszabban kifejtve annyi történt, hogy a felső szakasz fegyelmezetten, rendben elkészült, az alsón viszont a kisajátítások lassították a folyamatot. Mindenkinek volt egy ötlete, hogy melyik földet, mennyiért és hogyan kellene bevonni a beruházásba. Amire mindezeken a vitákon átrágjuk magunkat, az rengeteg időbe kerül. Van tehát egy kicsi csúszás, de az év végéig elkészülhet a vasútvonal” – ígérte.

Amikor az esztergomi városvezetés botrányairól kérdezték, válaszában már-már spirituális hangot ütött meg. „Valami van ott a levegőben. A nyugalom mindig átmeneti volt ebben a városban. Pedig Esztergom sokat fejlődött, és lassan méltóvá válik külalakjában is arra a címre és helyre, amit az emberek szívében elfoglal. Mégis csak az egyik fővárosa az országnak Budapest és Székesfehérvár mellett. Ráadásul ha nem politikusként gondolunk Esztergomra, akkor egy finom kávé után a bazilika lábánál sétálva megállapíthatjuk, hogy kevés ilyen szép hely van az országban. A várossal nincs baj, a helyi politikával már annál inkább.”