Nem vették át Pintértől a kitüntetést a zsidómentő gyermekei

Vágólapra másolva!
Fekete Nagy Béla festő fiai egy nyilatkozatot is felolvastak volna, de levették a hangot mikrofonjukról.
Vágólapra másolva!

A kormány emlékezetpolitikája, és különösen a Szabadság térre tervezett '44-es emlékmű terve elleni tiltakozásként nem vette át csütörtökön Pintér Sándor belügyminisztertől a magyar Bátorságért érdemjelet a zsidómentő Fekete Nagy Béla festőművész két fia – írja a Népszava. Fekete Mihály és Fekete Szabolcs Ilan Mortól, Izrael állam budapesti nagykövetétől még átvette a Világ Igaza kitüntetést, a másik elismerést nyújtó Pintérrel azonban már kezet sem fogtak.

A Népszava helyszíni forrásokra hivatkozva azt írja, hogy édesapjuk posztumusz díjait átvevő testvérpár egy nyilatkozatot is megpróbált felolvasni, a rendezvény technikusai azonban lekeverték mikrofonjuk hangját, így nem lehetett hallani őket a teremben. Az eset után a lap tudósítása szerint kínosan feszengő Pintér igyekezett csillapítani a testvérpárt, mondván, „a díjátadó nem a politikáról szól.”

Az MTI viszont később a Népszava állításaival szemben arról írt, hogy a Fekete Nagy Béla fiai azért nem akarták átvenni a díjat, mert kijogásolták, hogy édesapjuk mellett anyjukat nem jelölték. A Távirati Iroda szerint az elismerést az ünnepség után Fekete Nagy Béla unokája mégis átvette.