Már 28 halottja van a kijevi zavargásoknak

Összecsapások Ukrajnában, harc Kijevben
A kijevi kormányellenes tüntetőkkel együttérző emberek lezárják a lengyel határtól Lembergbe vezető autópályát a nyugat-ukrajnai Krakovecnél 2014. február 19-én.
Vágólapra másolva!
Csütörtök reggel újabb városokban álltak át a rendőrök a tüntetők mellé. Bár szerda késő este a felek a tárgyalások újrakezdésében állapodtak meg, csütörtök reggel újabb összetűzésekről érkeztek hírek.
Vágólapra másolva!

A fegyverszünet ellenére csütörtök reggel újabb összecsapások voltak Kijevben. Tüntetők Molotov-koktélokat robbantottak, a rendőrök pedig vízágyúztak.

Már 28 halottja van a három napja kezdődött kijevi zavargásoknak. Az ukrán egézségügyi minisztérium csütörtök reggeli összesítése szerint 445 sérülthöz hívtak mentőt, és 287 ember szorult kórházi kezelésre. A kórházba szállítottak között 88 rendőr, hat újságíró, négy gyermek, illetve két külföldi állampolgár volt.

A tüntetők barikádja a Majdan téren február 19-én este Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

Csütörtök reggel Luckban és Ternopilban a rendőrség átállt a tüntetők oldalára. Eddig Livovban, Ternopilban, Ivano-Frankivszkban és még három városban több kormányzati intézményt és hatósági irodát elfoglaltak a tüntetők.

Szerda este a kormány és az ellenzék megegyezett, hogy újra tárgyalásokat kezdenek. "A felek bejelentették a fegyvernyugvást, és a tárgyalások felújítását a vérontás megállítása, a helyzet stabilizálása és a civil béke érdekében" - ezt írta az ellenzéki vezetőkkel szerda este folytatott tárgyalások után kiadott közleményében Viktor Janukovics ukrán elnök.

A fegyverszünet ellenére az éjjel folytatódtak a harcok Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

Egyik tárgyalópartnere Arszenyij Jacenyuk, a Haza (Batykivscsina) párt frakcióvezetője szerint Janukovics rendkívüli állapot bevezetését tervezte és egy éjszakai roham indítását (a Majdanon), ezt azonban lefújták. "A mai találkozót követően világosan kijelenthető, hogy nem fognak rohamozni" - mondta. Vitalij Klicsko, az Ütés (UDAR) ellenzéki párt vezetője szerint a tárgyalások következő fordulója csütörtökön lesz.

A barikádokon továbbra is égnek a tüzek Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki


A Függetlenség terén - ahol kedden éjszaka a Szovjetuniótól 23 éve függetlenné vált Ukrajna történelmének legvéresebb összecsapása zajlott le - szerda estére is tízezren gyűltek össze. A barikádokon továbbra is égnek a tüzek, a Janukovics lemondásáért tüntetők kitartanak, hallgatják a beszédeket, tűzijátékoznak, miközben az ország nyugati fele egyre inkább kicsúszik az elnök irányítása alól.
A véres események miatt már az EU is szankciók bevezetését fontolgatja, három uniós külügyminiszter csütörtökön Ukrajnába repül, hogy elbeszélgessen az elnökkel és az ellenzékkel.