Körlevelet küldtek, hogy baj van a választási rendszerrel

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Választási Iroda vezetője szerint nincs gond a választási rendszerrel, és tévesek az erről szóló hírek, ám az Index nyilvánosságra hozott egy körlevelet, amelyben a Fővárosi Választási Iroda vezetője a jegyzőket figyelmezteti a problémákra. A körlevél szerint a budapesti jegyzőknek készülniük kell, hogy hiába zajlik már javában a jelöltállítás, több helyen még nem érhető el a központi választási rendszer.
Vágólapra másolva!

Szerdán a Nemzeti Választási Iroda arról adott ki közleményt, hogy "a Nemzeti Választási Rendszer működőképes, és ennek megfelelően látja el a választási folyamatból származó újabb és újabb feladatait", miután az Index azt írta, hogy összeomlott a választási rendszer.

Az Index most nyilvánosságra hozta azt a körlevelet, amelyben a Fővárosi Választási Iroda helyettes vezetője, Megyesné Hermann Judit körlevélben figyelmezteti a jegyzőket a problémákról. A hétfői keltezésű levél szerint a kifejezetten választási célra kiépített munkahálózatokról a Nemzeti Választási Rendszer "a jelenlegi munkafázisban még nem érhető el".

Megyesné Hermann Judit azt írta több kerület jegyzőjének (ők egyben a választókerületi választási irodák vezetői is), hogy a jelöltállítással összefüggő feladatok végrehajtásához használhatják az anyakönyvi és okmányirodai rendszereket. Az Indexnek több önkormányzatnál is megerősítették a rendszer kiépítésének csúszásait.

Heroikus munka folyik

Pálffy Ilona, az NVI vezetője a csütörtöki sajtótájékoztatóján elismerte ugyan, hogy igénybe kell venniük az anyakönyvi szolgáltató alrendszert (asza) és az okmányirodai gépeket az ajánlóívek nyomtatásához, de azt mondta, hogy ez az egyéni választókerületi választási irodák kérése volt. "A nyomtatókapacitást pedig az okmányirodáktól veszik igénybe, ezt fogják tenni nemcsak az ajánlóívek, de a szavazóköri névjegyzékek nyomtatásakor is" - jelezte. Szerinte tévesek az arról szóló hírek, hogy összeomlott volna a rendszer.

Pálffy Ilona szerint minden egyéni választókerületben biztosított tíz számítógép, és ha szükséges, intézkednek arról, hogy több gépet és munkatársat állítsanak be. Pállfy azt is mondta, hogy "a választási irodákban heroikus munka" folyik, egy választási irodai munkatárs egy 8 órás munkanapon egy jelölt ajánlásainak ellenőrzését tudja elvégezni.

Az Összefogás további hibákról beszél

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció alelnöke szintén csütörtökön arról beszélt, a választási szervek bakik és hibák sorozatát követték el az elmúlt hetekben, ennyi hibánál pedig a szándékosság gyanúja is felvetődik. Kitért arra, hogy a választási informatikai rendszerben egy ideig azt lehetett látni, hogy a budapesti 6. választókerületben kétszer - dr. Vas Imre és Dr. Vas Imre néven - is nyilvántartásba vették a Fidesz-KDNP jelöltjét. Szerinte ez a 1,5 milliárd forintból kiépített informatikai rendszer teljes alkalmatlanságát jelzi.

A DK alelnöke elmondta, több jelöltjüket megkeresték helyi választási irodák, hogy lehetőleg péntek délelőttig adják le a jelölteknek az ezen a héten összegyűjtött aláírásokat, mert utána a hétvége és az informatikai problémák miatt nem tudják garantálni az előírt határidő betartását. Hozzátette: ilyet az elmúlt választások egyikén sem tapasztaltak. Szerinte mindez megkérdőjelezi, hogy az április 6-ai választást le lehet-e bonyolítani tisztességesen, csalások nélkül.